Flu
 
 
 
 
Sarcina si fumatul Daca esti nefumatoare ti se pare normal ca orice gravida sa renunte la tigari imediat ce a primit vestea cea mare. Daca esti fumatoare gandul ca va trebui sa te lasi te sperie atat de tare incat ai putea incerca sa ignori pericolele ce te pandesc. De fapt, aceste pericole sunt reale si orice viitoare mamica trebuie sa le cunoasca pentru a lua decizia corecta.

Fumatoarele sunt pandite de multe complicatii ale sarcinii. Orice cantitate de tutun iti poate face rau, dar situatia este mult mai complicata la cele care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi. Avortul spontan, ruptura placentei, nasterea prematura, ruperea prematura a membranelor amniotice, greutatea mica la nastere, toate sunt complicatii ce apar des la mamicile care fumeaza mult. Daca renunti la tigari pana in saptamana 16, poti evita unele din aceste complicatii. Unele pot fi prevenite chiar daca te lasi aproape de sfarsitul sarcinii.

Si fumatul pasiv reprezinta un risc, mai ales daca femeia gravida petrece mult timp alaturi de fumatori, inhaland fumul de tigara.

Inca nu se stie totul despre fumatul in timpuls arcinii sau despre mecanismul prin care substantele din fum afecteaza sarcina. In schimb se stie ca :

- Fumatul afecteaza placenta

Fumatul provoaca probleme vasculare, ceea ce afecteaza fluxul de sange catre placenta. Placenta unei gravide fumatoare arata mai « batrana » decat este pentru ca vasele de sange sunt calcifiate si partial infundate. Asta inseamna ca placneta nu sii mai poate indeplini cu succes rolul sau, acela de a furniza fatului oxigen si nutrienti. O alta posibila complicatie legata de placenta este ruptura ei. Desprinzandu-se de peretele uterin, placenta provoaca sangerari la mama si, din nou, nu mai poate furniza fatului substantele de care nevoie. Ruptura de placenta poate sa duca la sangerari vaginale, nastere prematura, si chiar moartea fatului.

- Nicotina afecteaza arterele
La randul ei, nicotina provoaca spasme ale arterelor si asa slabite, astfel ca fatul primeste si mai putin sange de la mama. Nefiind alimentat corect cu sange oxigenat, bogat in nutrienti, fatul nu s epoate dezvolta cum se cuvine. Asa se explica de ce copiii fumatoarelor au o greutate mai mica la nastere.

- Monoxidul de carbon afecteaza sangele

Pentru ca monoxidul de carbon inlocuieste oxigenul in sange, organismul fatului incearca sa compenseze producand mai multe globule rosii care sa transporte mai mult oxigen. In cazuri rare, sangele devine prea gros din cauza numarului mare de globule rosii si nu mai poate circula catre organele vitale. Rezultatul este moartea copilului fie inainte, fie dupa nastere.




Asa cum am spus, fumatul limiteaza cantitatea de nutrienti pe care o primeste copilul. Acest lucru poate fi grav mai ales spre sfarsitul sarcinii, cand creierul se dezvolta in ritm rapid. Este posibil ca nicotina sa aiba un impact grav si asupra celulelor nervoase in curs de formare. In cadrul studiilor pe animale s-a descoperit ca si cantitatile mici de nicotina administrate femelei gestante duc la malformatii ale creierului si probleme de adaptare.
Nu se stie inca ce efecte au celelalte cateva sute de substante continuta infumul de tigara, dar in mod sigur nu sunt deloc inofensive.

S-a observat ca acei copiii care au fost expusi la nicotina in viata intrauterine, vor avea, la cativa ani dupa nastere, probleme de invatare si de comportament. De altfel, toti copii nascuti premature sau cu o greutate prea mica au la un moment dat, probleme mai mici sau mai mari de adaptare, comportament si invatare.

Pe langa toate aceste lucruri care se stiu despre fumat si sanatatea bebelusului, unele studii au aratat si alte efecte nedorite care nu pot fi explicate. Astfel :

- Copiii mamelor fumatoare prezinta un risc crescut de deces in primele saptamani de viata (sindromul mortii subite la sugari).
- Gravidele fumatoare prezinta un risc crescut de placenta previa, ruptura de placenta.
- Gravidele fumatoare porezinta risc crescut de avort spontan in primul trimestru de sarcina
- Fumatoarele pot avea probleme de fertilitate si prezinta un risc crecut de sarcina ectopica.
- Gravidele care fumeaza pot naste prematur (inainte de saptamana 37)
- Copiii gravidelor fumatoare pot dezvolta probleme respiratorii (bronsita, asm, etc)
- Copiii gravidelor fumatoare au o sanatate precara in primii ani de viata si necesita spitalizare mult mai des decat cei ai mamelor nefumatoare.

Si bebelusii mamelor nefumatoare pot sa aiba probleme respiratorii, sanatate precara, se pot naste prematur, insa riscul este mai mic. Adevarul este ca nu vei sti nicodata daca problemele copilului tau au sau nu legatura cu faptul sa ai fumat in timpul sarcinii. Dar de ce sa te simti vinovata si sa te intrebi toata viata daca ai fi putut sa le eviti, cand este atat de simplu sa ai constiinta curata ?

Nu trebuie decat sa renunti la tigari. Faptul in sine nu este deloc usor. Daca ar fi usor sa te lasi de fumat, am avea mult mai putini fumatori in lume. Dar sarcina trebuie sa fie un motiv mai important decat oricare. Multe femei care au incercat sa se lase de tigari inainte de sarcina, dar fara succes, au reusit in momentul cand au primit vestea cea mare. Sanatatea copilului pe care il porti este probabil cea mai puternica motivatie pe care o poti avea, mai puternica decat cea a sanatatii tale sau a economiei de bani.

Majoritatea femeilor renunta la tigari brusc, hotarand sa nu mai fumeze deloc de la un anumit moment dat. Altele reusesc sa scada progresiv numarul tigarilor, pana ajung la zero. Astazi exista si difertie medicamente care te pot ajuta si unele nu reprezinta un pericol pentru sarcina.

Folosirea plasturilor sau a gumei cu nicotina de catre gravide este un subiect controversat. In mod normal, nu ar trebui prescris gravidei niciun medicament care ar putea sa faca rau fatului. Pe de alta parte, plasturele cu nicotina, desi contine o substanta periculoasa, este mult maiindicat decat fumatul si oricum ar trebui sa poti renunta si la nicotina din plasture sau guma in cateva saptamani.

Pentru informatii si ajutor se poate apela la Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de pneumologie Marius Nasta (Sos. Viilor nr. 90, sect. 5, Bucuresti, tel verde 0800 878 673), unde primesti gratuit consiliere medicala si psihologica.



Autorul articolului "Sarcina si fumatul": Erika
15.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina si fumatul"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu