Flu
 
 
 
 
Sarcina si medicamentele Cu toata grija si toate masurile de siguranta, si viitoarele maimici mai fac o gripa, o raceala, o sinuzita care trebuie tratate. Dar cand esti insarcinata trebuie sa te gandesti nu numai la tine ci si la bebe. Majoritatea medicamentelor sun capabile sa traverseze placenta sis a ajunga in sangele fatului, in cantitati mai mici sau mai mari.
Desi nu toat emedicamentele sunt periculoase, este bine ca orice pastiluta, oricat de banala sa fie luata cu mare grija si cu acordul medicului.

Atunci cand mama are nevoie de un medicament care poate fi periculos pentru fat, echipa medicala trebuie sa puna in balanta beneficiile si risculurile pe care le aduce. Daca beneficiile pe care acel medicament le adduce sanatatii mamei sunt mai mari decat riscurile pe care le are asupra fatului, atunci va fi recomndat de catre medic.
Grija fata de medicamentele luate trebuie sa fie maxima in primul trimestru, cand se formeaza organele interne si membrele fatului, deci riscul de malformatii este cel mai mare.

Raceala si gripa sunt boli pe cat de usoare pe atat de dese. In cele noua luni, este aproape imposibil sa te feresti de asa ceva. Pentru a trata simptomele lor se allege in general paracetamolul.
Aspirina trebuie evitata, mai ales in doze mari, pentru ca favorizeaza aparitia hemoragiilor si poate avea efecte nocive asupra fatului. In genral, anti-inflamatoarele nesteroidiene, printer care se numara aspirina si ibuprofenul, trebuie evitatae de catre viitoareel mamici. Ele micsoreaza cantitatea de lichid amniotic si pot duce la inchiderea precoce a canalului arterial, care in mod normal se inchide abia dupa nastere. Asadar, in caz de dureri articulare sau de sinuzite grave, medicii prefera sa foloseasca antiinflamatoarele pe baza de cortizon.

Cat despre antibiotice, se stie ca unele sunt sigure pentru gravide, altele nu. Pentru tratarea unei suprainfectii bacteriene dupa o raceala, sau a unei infectii urinare se poate folosi penicilina. Sunt de evitat chinolonele, care pot da malformatii articulare la fat, sar fi tetraciclinele care coloreaza in galben dintii copilului.

Somniferele nu se prescriu decat daca viitoarea mamica are insomnii grave si nu se poate odihni cu niciun chip. Chiar si asa, se recomanda numai doze mici pe o perioada scurta de timp pentru ca pot avea efecte sedative asupra fatului.

Antidepresivele trebuie sa faca obiectul unei retete de la medic. Daca se opreste brusc administrarea lor pe motiv de sarcina este destul de periculos. De aceea numai un medic poate hotara cum sic and se intrerup antidepresivele. Uneori trebuie sa fie liate pe tot parcursul sarcinii.

In sfarsit, tratamentele pentru acnee, pe baza de vitamina A sau retinoizi sunt interzise pentru ca pot provoca malformatii grave la fat.
Viitoarele mamici care sufera de afectiuni cronice, cum sunt epilepsia, hipertensiunea, hipertiroidia, nu trebuie sa intrerupa tratamentul obisnuit. In functie de starea mamei sia fatului, mediucl va decide daca tratamentul trebuie pastrat sau modificat.

In ce priveste suplimentele sau medicamentele pe baza de plante, riscul este uneori mai mare decat in cazul medicamentelor adevarate. Poate ca ar parea tentant sa iei un supliment sau chiar un medicament pe baz ade plante, in ideea ca ce este natural nu iit poate face rau. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Suplimentele naturiste nu sunt controlate atat de riguros ca medicamentele adevarate si nu sunt testate asa cum se cuvine. In primul rand exista riscul ca suplimentul pe care il iei sa contina si altecvadecat ceea ce apare pe prospect, iar in al doilea rand, efectele unor plante asupra sarcinii nu sunt pe deplin cunoscute. Exista si plante care se crede ca ar putea da contractii uterine. Chiar daca ai cere acordul medicului cu privire la un anuimit supliment naturist, tot nu il poti considera inadeajuns de sigur. Medicul tau nu are cum sa stie care ar fi efectele unei plante exotice pe care nici nu a vazut-o vreodata. Asadar este mai bine sa te tratezi cu medicamentele clasice, evident, numai daca sunt recomandate de medicul tau.


Taguri articol:
sarcina medicamentele

Autorul articolului "Sarcina si medicamentele": Erika
13.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina si medicamentele"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu