Flu
 
 
 
 
Sezonul alergiilor Ochii rosii si aposi, nasucul care curge si stranuturile dese te duc imediat cu gandul la o raceala. Dar in aceasta perioada, ceea ce pare o simpla raceala poate fi mai mult decat atat. Primavara este sezonul alergiilor si multe persoane le cad prada indiferent de varsta. Singura diferenta este ca la un copil o alergie este mai greu de depistat.

Simptomele alergiei nazale (rinita alergica) sunt asemanatoare cu cele ale racelii: ochii inrositi si aposi, nasul infudat, stranuturi, tuse, respiratie greoaie. Insa exista si cateva diferente. O raceala trece de la sine in maxim doua saptamani, in timp ce o criza alergica dureaza mai mult, de obicei, pana cand dispare factorul ce a provocat-o. In cazul alergiilor, tusea este seaca, mucusul nasal este apos si clar si avand nasucul infundat, copilul il va freca des cu palma, pentru a scapa de senzatia neplacuta. Este ceea ce medicii numesc "salutul alergic". Asociate cu alergiile, sunt si cearcanele inchise la culoare, vinetii sau albastrii, numite "stralucirea alergica".

Alergia este o reactie imuna la o substanta din mediul inconjurator, numita alergen. Cand copilul energic intra in contact cu o asemenea substanta, corpul lui o vede ca fiind nociva si elibereaza histaminele pentru a o alunga. Histaminele irita corpul si creeaza simptomele pe care le-am mentionat deja.

Copilul poate avea o alergie si la mancare, medicamente sau anumite substante care ii ating pielea, insa alergia nazala este provocata de obicei de praf, acarieni, par de la animalele de casa si mucegai. Mai rar, pernele din fulgi si paturile de lana pot da alergii. Desi cei mai multi medici nu cred ca fumul de tigara ar putea provoca reactii alergice, se stie ca el inrautateste simptomele unei alergii deja existente.

Din pacate, o alergie nu se poate depista imediat. Copilul nu va avea nicio reactie la aparitia alergenului. Abia dupa cateva saptamani sau chiar luni, cand se atinge un anumit prag al expunerii la alergen vor aparea si reactiile.

Odata pus diagnosticul de rinita alergica, parintii vor trebui sa devina un fel de detectivi Nu e deloc usor sa descoperi alergenul care il chinuie pe cel mic. In primul rand, trebuie sa fii atenta cand apar crizele alergice. Alergia la mucegai apare in perioadele ploioase si umede si dispare odata cu acestea, cele la par de animale si acarieni apar si se mentin pe tot timpul anului, pe cand alergiile la polen sunt mai comune primavera, vara si toamna.

Daca trimiti pisica sau catelul de acasa, nu poti sti daca ei era cauza alergiei sau nu. Unele studii au aratat ca parul ramane in casa chiar si la un an dupa disparitia animalului. In schimb, o idee buna ar fi sa duci copilul intr-o excursie de cateva zile. Daca simptomele dispar in aceasta perioada, se poate ca animalutul sa fie vinovat, dar la fel de posibil este ca cel mic sa aiba o alergie la alte lucruri din casa.

Daca singura nu poti descoperi cauza alergiei, cel mai intelept este sa apelezi la un alergolog, care, prin teste si analize speciale, va reusi sa descopere vinovatul. Dupa aceea, cel mai usor lucru pe care poti sa-l faci este sa reduci expunerea copilului la alergen. Uneori, este destul de dificil si probabil ca niciodata nu vei putea sa inlaturi complet substanta periculoasa. Dar poti incerca si probabil ca vei reduce cu cel putin 50% expunerea la alergen.

In cazul in care nu se poate face altceva, exista medicamente care pot usura simptomele alergiei. Desi antialergicele din noua generatie sunt mai eficiente si au mai putine efecte secundare, este bine ca ele sa fie recomandate de medic.

Avand in vedere ca simptomele rinitei alergice sunt foarte asemanatoare cu cele ale racelilor, multe mamici sunt induse in eroare si incearca sa trateze prin medicamente o raceala inexistenta. Daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani, vizita la pediatru devine obligatorie. Alergiile nu sunt numai neplacute. Copiii alergici sunt mult mai predispusi astmului si infectiilor la urechi si sinusuri.


Taguri articol:
sezonul alergiilor

Autorul articolului "Sezonul alergiilor": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sezonul alergiilor"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu