Flu
 
 
 
 
Sfaturi pentru o intarcare mai usoara Intarcarea este trecerea de la laptele de san la alte surse de hrana, mai precis renuntarea completa la laptele de san, lucru care nu va fi usor pentru bebelus, dar este o etapa importanta in dezvoltarea lui si un pas catre o mai mare independenta a mamei.

Intarcarea este un proces indelungat, care necesita multa rabdare din partea ta. Evident, coopilului nu-i va face placere sa renunte la san, mai ales ca suptul este pentru el nu numai o sursa de hrana ci si o sursa de confort, iubire, fericire.

Alegerea momentul potrivit este o decizie personala. Intuitia de mama iti va spune cand este gata copilul tau si probabil ca iti va da si el unele semnale. Desi unii copii ar primi sanul pe o perioada nelimitata, cei mai multi incep sa arate, de la o varsta, ca sunt gata sa renunte la san. Devin indiferenti fata de san, nu mai sug la fel de mult, sunt usor de distras de la supt.

Daca ne luam dupa recomandarile specialisticlor, bebele trebuie alaptat exclusiv pana la sase luni (bineinteles, daca este posibil), de la sase luni pana la cel putin un an va primi in paralel mancare solida si lapte de san.

Varsta de un an, spun specialistii este cea mai potrivita pentoru intarcare. In acest moment al vietii sale copilul se adapteza mai usor schimbarilor si incepe sa primeasca alimente solide din ce in ce mai multe. Varietatea de gusturi noi ar putea sa-l tina ocupat pana cand uita de san. Mai tarziu, pe la doi ani, ar putea fi mai greu, avand in vedere ca un copil atat de mare este mai putin flexibil si mai atasat de ceea ce primeste.

Teoretic, nu este nimic rau in a alapta un copil pana la doi ani si jumatate, trei ani sau chiar mai mult. Problema este ca, pe masura ce creste, el se atseaza tot mai mult de san si va fi mult mai greu sa-l dezobisnuiesti.

Intarcatul nu trebuie sa fie o masura radicala. Este nevoie de multa flexibilitate din partea mamei, care trebuie sa se adapteze cerintelor bebelusului. Poti alege sa alaptezi doar noaptea, cand ce mic se trezeste si plange, ca in timpul zilei, cand esti mai ocupata sa-i dai biberonul. Este posibil ca cel mic sa se intarce singur, mai devreme decat ai fi planuit tu, dar la fel de bine este posibil sa nu-i convina deloc schimbarea si sa iti faca o multime de probleme. Nu uita ca nu e musai sa incetezi alaptatul dintr-o data. Poti sa-i mai dai sanul cand este bolnav, cand este foarte obosit sau cand plange mult.

Intarcatul este mai usor daca bebelusul a mai primit, in trecut si lapte din biberon. Asa ca, o mamica prevazatoare va incepe sa foloseasca biberonul din timp, chiar daca alapteaza in paralel. Asa ii va fi mai usor copilului cand vine timpul sa fie intarcat pentru ca trecerea de la san la lapte praf nu va mai fi atat de brusca.

Experienta intarcatului poate fi abordata prin diferite metode. Ideal este sa fie un proces care se desfasoara in timp. De exemplu, poti sa renunti in fiecare saptamana la cate o « sedinta » de alaptat, pana cand copilul va manca tot laptele din biberon sau canita. Daca il alaptezi de patru ori pe zi, in prima saptamana o vei face doar de 3 ori, in a doua doar de doua ori si tot asa. Aceasta metoda este mai usoara nu numai pentru copil ci si pentru mama care va evita angorjarea sanilor caci productia de lapte va scadea treptat.

Tu alegi care «sedinta» de alaptat va disparea prima. In general, este bine sa pastrezi pentru la urma alaptatul de seara pentru ca este o parte importanta a rutinei dinaintea somnului si cel mic se obisnuieste mai greu sa adoarma fara laptic.

O alta abordare este aceea in care copilul hotaraste cand se intarca. Cand incep s amanance trei mese solide pe zi, plus gustari, bebelusii cer anul tot mai putin. Cu timpul si laptele devine mai putin asa ca veti fi nevoiti amandoi sa renuntati la alaptat.

Sfaturi pentru o intarcare mai usoara:

   • Inlocuieste alaptatul cu o activitate placuta pentru copil, de exemplu putina joaca in doi, o plimbare, cateva imbratisari. La ora cand ar trebui sa alaptezi, ii va fi mai usor copilului daca are o alta ocupatie.
   • In aceste momente evita sa stai in locul in care il alaptezi, sa porti hainele in care alaptezi si sa tii bebelusul aproape de san.
   • Amana intarcatul in perioadele dificile pentru copil (cand ii cresc dintii, cand incepe sa mearga la cresa, etc.). Ii este greu sa suporte doua schimbari dintr-o data.
   • Inlocuieste o masa la san cu altceva. La ora cand ar trebui sa alaptezi da-i o gustare sanatoasa daca este mai maricel sau un biberon daca are sub un an.
   • Nu descuraja gesturile car el-ar putea ajuta in aceasta perioada dificila (suptul degetului, suzeta).


Taguri articol:
sfaturi pentru intarcare usoara

Autorul articolului "Sfaturi pentru o intarcare mai usoara": Erika
14.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sfaturi pentru o intarcare mai usoara"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu