Flu
 
 
 
 
Sindromul sugarului scuturat Chiar si daca esti cea mai calma persoana din lume, un bebelus de cateva luni va reusi cu siguranta sa te enerveze. Plange, refuza mancarea, se murdareste. Motive ar fi multe. Dupa o serie de frustrari si nopti nedormite, e normal sa-ti pierzi cumpatul din cand in cand. Si acum apar problemele. Daca nu te stapanesti si scuturi copilul pentru a-l face sa inceteze din plans, este posibil sa-i provoci rani grave.

Exact la asta se refera sindromul bebelusului scuturat, care se declanseaza atunci cand cel mic este scuturat cu putere. Se intampla de obicei la copiii sub un an, iar rezultatele constau in leziuni cerebrale permanente, leziuni ale coloanei vertebrale, hemoragii oculare si chiar moarte.

Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din SUA estimeaza ca, din 2000 de copii care mor anual din cauza abuzului si neglijarii, 10% sunt afectati, de fapt, de sindromul bebeluslui scuturat. In ce priveste tara noastra, nu exista asemenea statistici, dar putem banui ca stam cel putin la fel de prost ca americanii. In SUA, majoritatea victimelor au intre trei si opt luni, dar s-a intamplat si la nou-nascuti sau copii de pana la patru ani. 25% din copiii diagnosticati cu sindromul bebelusului scuturat isi pierd viata.

Cum este posibil ca cineva sa moara doar din atat? Sugarii au muschii gatului foarte slabi, iar capul este mare in raport cu restul corpului. In plus, creierul unui sugar este mic si are nevoie de loc ca sa se dezvolte, de aceea, ei au un loc gol intre craniu si creier, loc care va fi umplut pe masura ce copilul creste. Atunci cand copilul este scuturat violent, creierul lui se se misca in interiorul craniului si se loveste de os, care este tare. Astfel apar contuziile, un fel de vanatai pe suprafata tesutului cerebral, sau se pot rupe vasele de sange care iriga creierul. De obicei, leziunile asociate cu sindromul bebelusului scuturat se refera la sangerari in jurul creierului (hemoragii subdurale sau subarahnoide), sangerari in interiorul ochiului si leziuni ale gatului si coloanei vertebrale.

Leziunile nu se observa neaparat pe loc. Simptomele lor apar abia mai tarziu si sunt nespecifice: nervozitate, varsaturi, letargie, convulsii. Acestea sunt semne ca a crescut presiunea intracraniana din cauza hemoragiilor si umflaturilor. Este nevoie de ingrijire medicala urgenta pentru ca trebuie scos sangele din jurul creierului. De asemenea, este nevoie de evaluari din partea oftalmologului si neurologului. Chiar si daca se intervine rapid, pronosticul nu este foarte bun. Daca supravietuieste, sugarul poate sa ramana cu leziuni permanente ale creierului, ale ochilor, ale coloanei, ale sistemului nervos.

Sindromul sugarului scuturat este o forma de abuz asupra copilului, desi la noi in tara nu este foarte cunoscut si adesea nici nu este diagnosticat. Cel care raneste copilul este, de obicei, un parinte sau cineva din familie. Asta nu inseamna neaparat ca a vrut sa-i faca rau pentru ca multi parinti nici nu stiu cat de periculos este sa scuturi un sugar. Din pacate, se intampla ca sugarul sa fie ranit in acest mod si de catre o alta persoana decat parintii: ingrijitoarea de la cresa, bona, baby-sitter-ul.

Foarte rar se intampla ca bebelusul sa fie scuturat accidental, in joaca sau cand mama alearga cu el in brate. Nu este afectat creierul celui mic daca el este leganat in sus si in jos pe genunchi sau daca este ridicat brusc. Chiar si daca s-ar intampla sa ceva, accidental, leziunile nu ar fi atat de grave ca in cazul in care sugarul este scuturat cu putere.

Asadar, oricat de nervoasa ai fi, in prezenta bebelusului stapaneste-te si, mai ales, abtine-te sa-l disciplinezi prin orice metoda. Mai bine iesi putin din camera, relaxeaza-te cateva minute, apoi revino. De asemenea, copilul mic nu trebuie tinut in brate in timpul certurilor cu partenerul de viata sau cu altcineva si, pentru mai multa siguranta, evita sa alergi cu el in brate.


Taguri articol:
sindromul sugarului scuturat

Autorul articolului "Sindromul sugarului scuturat": Erika
07.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sindromul sugarului scuturat"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu