Flu
 
 
 
 
Somnul bebelusului Somnul sugarului este una din principalele preocupari ale mamicilor tinere, iar intrebarile sunt multe, la fel si miturile care circula printre parinti.

Toate mamicile asteapta cu nerabdare momentul in care vor putea sa doarma o noapte intreaga nederanjate de cel mic. Dar cand se va intampla asta e greu de prezis. Unii bebelusi, putini ce-i drept, reusesc sa doarma aproape toata noaptea chiar de la o luna. Altii, abia la doua luni sau chiar mai tarziu. Fiecare copil in parte este diferit, fiecare are propriul ritm de dezvoltare, iar mamicile nu au ce face decat sa fie rabdatoare.

In primele sale saptamani de viata, bebelusul traieste intr-un continuu decalaj orar. Ritmul sauinterior este complet diferit de cel al unui adult. De-abia iesit din uterul mamei, mediul perfect pentru el, bebelusul nu a apucat sa se adapteze ritumului nostru. Doarme in reprize de trei-patru ore, repartizate pe parcursul unei zile si nici ca-i pasa de altceva. Habar nu are ce este alternanta zi-noapte.

Factorii fiziologici il fac sa se trezeasca atat de rapid. Este vorba de nevoia de a suge si de nivelul glicemiei care, la cateva ore de la ultima masa scade, provocandu-i senzatia de foame. Trebuie sa intelegem ca nou-nascutii trec brusc de la o alimentatie continua (prin cordonul omblical si placenta) la una intrerupta. Nu e de mirare ca adaptarea dureaza atat de mult.

Pentru ca fiecare copil are ritmul sau, e inutila incercarea de a grabi lucrurile. Toate se vor intampla in mod natural. Pana atunci bebelusul poate fi ajutat sa se obisnuiasca cu alternanta zi-noapte. De exemplu, ziua poate dormi cu draperiile trase, pentru ca lumina sa intre in camera lui. De asemenea, in timpul somnului de zi nu e neaparata nevoie sa fie liniste perfecta. Iar noaptea, nu te juca cu bebele. Il hranesti si atat ca sa inteleaga ca noaptea este rezervata somnului, iar ziua este pentru activitati sociale.

Somnul copilului se desfasoara in cicluri de aproximativ o ora, fiecare. De la somnul superficial trece la cel profund, apoi o ia de la inceput. Intre doua cicluri de somn, deci o data pe ora, bebele se agita, se stramba putin si poate chiar sa planga. Daca il iei in brate in acest moment strici ciclul normal al somnului si intarzii momentul in care ar trebui sa adoarma o mare parte din noapte.

Bebelusul poate sa doarma singur inca de la sosirea lui acasa. Daca are o camera a lui si nu ti-e teama sa-l lasi singur, poti sa il obisnuiesti cu singuratatea inca din primele zile. Aparatele de supraveghere iti pot fi utile pentru a sti cand se trezeste. Unii parinti, convinsi ca bebe este prea mic ca sa doarma singur, prefera sa-l tina in aceeasi camera cu ei, pana la 3-6 luni. Nici aceasta alegere nu este gresita, insa trebuie retinut ca despartirea va fi cu atat mai grea cu cat bebele doarme mai mult in camera parintilor. Obisnuit sa fie langa mama tot timpul, nu-i va fi deloc usor sa adoarma intr-o camera goala.

Lumina de veghe, de care niciun parinte nu se lipseste astazi, nu este neaparat necesara unui sugar. El nu s-a obisnuit inca cu alternanta zi-noapte, nu stie ce este intunericul si ce este lumina. Mai tarziu, pe la 4-5 anisori, va interveni teama de intuneric. Bebelusii inca nu o cunosc. De aceea, lumina de veghe nu numai ca nu este necesara, ci chiar poate sa creeze un obicei. Nici cand va creste copilul nu va mai putea sa doarma fara ea.

Cum ajutam bebelusul sa adoarma :

    • La aceasta varsta, ritualul dinaintea somnului cuprinde cantece de leagan, mangaieri, imbratisari, care il calmeaza pe bebe si il ajuta sa se relaxeze pentoru a putea adormi.
    • Inca de la inceput, trebuie facuta o diferenta intre puiul de somn de peste zi si somnul de noapte. Ziua, este lumina in camera, daca e posibil geamul e deschis si se aud zgomote de afara. Noaptea e intuneric si liniste perfecta. Seara se spune noapte buna, doua cuvintele pe care bebe le va intelege in curand si le va asocia cu ora somnului.
    • Chiar daca adoarme mai repede in bratele mamei, copilul trebuie sa se obisnuiasca sa adoarma singur, in patutul lui.
    • Daca incepe sa planga atunci cand e asezat in pat, vorbeste incet, canta-i si mangaie-l fara sa-l ridici din patut.
    • Daca bebe este hranit la san, din alimentatia mamei trebuie sa dispara substantele excitante (alcool, cafea, tutun) care il influenteaza si pe cel mic, actionand asupra sistemului nervos. ]
    • Copilul nu trebuie tinut treaz pana tarziu, in ideea ca va adormi mai repede daca e obosit. Cand sta treaz pana tarziu, hormonii de stres intra in actiune si se instaleaza o stare de hiperexcitabilitate. Sugarul trebuie sa aiba un program bine stabilit, iar pentru a gasi ora la care trebuie sa doarma, urmareste gesturile lui. Daca se freaca la ochisori, casca si este nervos, inseamna ca e ora de culcare.


Taguri articol:
somnul bebelusului

Autorul articolului "Somnul bebelusului": Erika
10.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Somnul bebelusului"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu