Flu
 
 
 
 
Vaccinurile – periculoase sau nu ? Inca din primavara lui 2008, intreaga lume vorbeste despre procesul dintre familia Polling si guvernul american. De cand judecatorul a dat dreptate doctorului Polling si familiei sale, au aparut nenumarate intrebari legate de vaccinuri, siguranta lor si legatura dintre vaccinuri si autism.

Hanna Polling are 9 ani si locuieste cu parintii in Atlanta, SUA. Pare o fetita ca oricare alta, insa ea este putin diferita. Sufera de autism, boala provocata sau cel putin inrautatita, spun parintii ei, de un vaccin. Fetita avea un an si sapte luni cand i s-a facut vaccinul cu pricina. La 48 de ore dupa, Hanna a facut febra, nu mai manca, nu mai raspundea la stimuli verbali. In curand, i s-a diagnosticat autismul.

Parintii au deschis procesul care s-a terminat primavara trecuta. Judecatorul a decis ca familia trebuie sa primeasca o despagubire pentru ceea ce s-a intamplat, iar toata lumea a vazut in asta o recunoastere a faptului ca vaccinurile provoaca autism. De altfel, in SUA exista un fond special alocat victimelor vaccinurilor.

Reprezentantii autoritatilor sanitare din SUA spun insa ca acest caz este unic, special si probabil irepetabil, mai ales ca Hanna sufera de afectiunea mitocondriala, o boala genetica rara. Ca raspuns, familia spune ca si mama Hannei este purtatoare a aceleiasi boli, insa la ea nu s-a manifestat niciodata, probabil pentru ca ea nu facut vaccinul cu pricina.

E greu de spus unde este adevarul. Cert e ca tot mai multi parinti din SUA sunt ingrijorati in privinta vaccinurilor si cer sa hotarasca ei daca le fac sau nu. Foarte multi parinti vor doar sa faca unele schimbari in programul vaccinarilor. Una dintre mamici nu intelege de ce vaccinul pentru hepatita B se face nou-nascutilor, inca din primele zile de viata. Aceasta boala, spune ea, se poate transmite numai prin contact sexual, prin ace infestate, aparate de ras, periute de dinti, deci un nou-nascut nu ar fi supus riscului. Exceptie fac cazurile in care mama este purtatoare a hepatitei B. Mamica despre care vorbim, nefiind purtatoare, a ales sa faca bebelusului acest vaccin abia la varsta de doua luni, iar pediatrul ei a fost de acord cu ea. Vaccinul pentru hepatita B se face nou-nascutilor si in Romania, intre 0 si 7 zile.

Dar nu toate bolile sunt la fel. Unele sunt grave si mai usor de luat. De exemplu, mai toti pediatrii americani sfatuiesc parintii sa nu sara peste vaccinurile pentru poliomielita si pertusis. Dar daca tocmai aceste vaccinuri vor avea efecte secundare grave ?

Mai mult, in SUA a aparut o schema alternativa de vaccinari. Dupa vechea schema, bebelusilor li se faceau chiar si cinci vaccinuri in aceeasi zi. Cea noua nu permite mai mult de doua. Au fost mult discutate si vaccinurile multiple, care contin mai multe tipuri de virusi in aceeasi substanta. Un exemplu este vaccinul ROR – rujeola – oreion – rubeola, care se face si in Romania intre 12 si 15 luni, apoi din nou, la sapte ani. Americanii considera ca riscul de efecte secundare este mai mare daca bebelusilor li se fac aceste vaccinuri combinate si prefera sa dea comenzi speciale prin farmacii pentru a obtine trei vaccinuri simple.

Este de ajuns cazul Hannei Polling pentru a schimba o schema nationala de vaccinari care functioneaza de ani de zile? Bunul simt ne-ar spune ca nu putem trage concluzii, bazandu-ne pe un singur caz, dar asta nu micsoreaza teama parintilor care nu pot sa nu-si puna intrebari: "Daca urmatorul caz va fi al copilului meu?".

Site-ul Academiei Amriacane de Pediatrie infirma toate zvonurile legate de vaccinuri. Specialistii spun ca nici macar thimerosal-ul – un conservant pe baza de mercur folosit cu ani in urma la majoritatea vaccinurilor si folosit astazi in vaccinurile pentru gripa – nu are legatura cu autismul.

Cat despre vaccinurile combinate, ele nu sunt deloc mai periculoase decat cele simple. Cand se joaca, mananca sau cand sunt bolnavi, copiii sunt expusi mai multor antigeni in acelasi timp, spun pediatrii americani, dar asta nu le face niciun rau. Sistemul imunitar al unui copil sanatos este capabil sa lupte cu mai multi antigeni in acelasi timp.

Academia Ameriana de Pediatrie ne indeamna sa nu neglijam vaccinurile si sa ne bazam in continuare pe ele, caci sunt cea mai usoara si eficienta metoda de a proteja copiii impotriva unor boli cu potential letal. Multe dintre bolile care se pot preveni prin vaccinari sunt cumplite si pot duce la orbire, episoade de convulsii, traume asupra creierului si chiar moarte. E de ajuns sa ne gandim la poliomielita, care poate sa lase copilul invalid pe viata, sau la tetanos care face bolnavii sa treaca prin chinuri cumplite. La acestea, se adauga meningita, tusea convulsiva, rubeola, tuberculoza. Sunt boli care inca mai circula, chiar daca parintii tineri nu au vazut niciun caz, datorita succesului pe care l-au avut campaniile de vaccinare. Cei mai in varsta isi amintesc probabil de ravagiile pe care le facea variola, boala eradicata total in 1977 prin vaccinari. Din pacate, pana la acea data, omorase deja sute de milioane de oameni.

Rujeola este un alt exemplu de boala foarte contagioasa si periculoasa care poate fi prevenita prin vaccin. Aproape jumatate din persoanele care iau aceasta boala au nevoie de internare. Este probabil cea mai contagioasa boala din lume si Academia Americana de Pediatrie estimeaza ca, daca s-ar inceta vaccinarile, peste doua milioane de oameni ar muri anual de rujeola. Recent, intr-un oras din California a ajuns un copil nevaccinat care luase rujeola din Germania. A imbolnavit inca 10 copii, niciunul vaccinat. Pediatrii americani se intreaba ce s-ar intampla daca unul dintre copiii parintilor "moderni" care refuza vaccinurile, ar aduce din alta tara o poliomielita.

Concluzia este ca schema nationala de vaccinari trebuie urmata intocmai. Vaccinurile nu trebuie amanate si in niciun caz refuzate. Amanand un vaccin, lasi copilul expus bolilor pentru mai mult timp, iar sansele ca el sa fie infectat cresc. Schema nationala nu este degeaba. Ea este realizata de medici, asa incat sa ofere copiilor maximum de protectie.

Evenimentele nefericite sunt mult mai adesea rezultatul bolilor la copiii nevaccinati decat al imunizarilor, deci vaccinul este mult mai sigur.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
vaccinurile periculoase

Autorul articolului "Vaccinurile – periculoase sau nu ?": Erika
11.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Vaccinurile – periculoase sau nu ?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu