Flu
 
 
 
 
Viata de dupa cezariana Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie abdominala majora, iar recuperarea poate sa fie dificila. Fie ca ai avut o cezariana la cerere sau terapeutica, refacerea va fi la fel de greoaie si indelungata.

Cum te vei simti dupa o cezariana? Este un subiect destul de delicat pe care cartile despre sarcina par sa il ocoleasca, iar cursurile prenatale (si asa putine), il ignora. Imagineaza-ti ca ai un copil nou-nascut pe care l-ai asteptat noua luni, dar pe care nu il poti lua in brate. Cam asta e ceea te asteapta dupa cezariana. Dar sa luam lucrurile pe rand.

Una dintre primele griji ale mamicilor care nasc prin cezariana este cicatricea. Chiar daca incizia se face orizontal, foarte aproape de osul pubian, si va fi ascunsa de lenjerie, nu poti sa uiti ca ai o taietura pe abdomen. La inceput cicatricea va fi putin "in relief", mai inchisa la culoare decat restul pielii si va fi lunga de circa 10 centimetri si lata de 2-3 milimetri. Pe masura ce saptamanile trec, ea se va apropia de culoarea pielii tale si se va subtia pana la un milimetru. Cand incepe sa se vindece, cicatricea va provoca mici mancarimi. Se va vindeca complet abia dupa sase luni. Intre timp, este posibil ca zona sa fie uneori amortita, pentru ca nervii nu au apucat sa se regenereze. Ei se vor reface in primele 6-9 luni dupa operatie.

In primele sapatamni, ai de luptat cu durerea aparuta in zona inciziei. Gandeste-te ca nu este vorba numai de o taietura a pielii. Tesutul adipos, muschiul abdominal, uterul, toate au fost taiate. Rasul, tusea, stranutul, ridicarea greutatilor si orice alta actiune care solicita muschii abdominali (chiar si mersul) ti se vor parea o tortura. Insa va trebui sa te straduiesti. Miscarea usoara grabeste refacerea.

In primele zile dupa operatie, sistemul digestiv nu mai poate functiona normal. Va trebui sa ai o dieta stricta si este posibil sa apare o senzatie de balonare si gaze greu de eliminat. Miscarea usoara ajuta la normalizarea tranzitului intestinal si micsoreaza durerile abdomenului.

Mici probleme vor fi si in momentul urinarii. Ai putea sa simti o presiune si un usor disconfort in prima, poate chiar si a doua saptamana. Disconfortul este accentuat de faptul ca ai avut o sonda de urina in timpul operatiei si in noaptea de dupa ea.
Pentru ca organismul nu a fost stimulat de oxitocina, hormonul care produce contractiile, este posibil ca lactatia sa inceapa mai tarziu si mai greu decat la mamicile care au nascut vaginal. In plus, nu va fi usor sa gasesti o pozitie in care sa alaptezi, pentru ca bebelusul nu trebuie sa fie sprijinit pe locul inciziei si nu ai voie sa-i sustii greutatea.

Pentru ca lactatia intarzie, durerile sunt mari si nu-si pot lua copilul in brate, mamicile care au nascut prin cezariana sunt mai expuse riscului de a face o depresie post-partum. Pentru a te proteja, dar si pentru ca organismul tau sa se poata vindeca, vei avea nevoie de mult ajutor. In primele zile, copilul va trebui sa-ti fie pus la san de fiecare data cand trebuie hranit, vei avea nevoie de ajutor pentru a te ridica din pat, nu vei putea dormi in orice pozitie si lista neplacerilor ar putea continua.

Pe langa toate acestea, vei bifa in mod sigur si toate celelalte neplaceri legate de nastere: durerea de sani, crampele uterului, lohiile. Macar poti fi multumita ca nu ai si durerile perineale de dupa nasterea vaginala.


Taguri articol:
viata dupa cezariana

Autorul articolului "Viata de dupa cezariana": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Viata de dupa cezariana"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu