Flu
 
 
 
 
Adolescentii si imaginea corporala Printr-un mecanism lesne de inteles, adolescentii de astazi sunt influentati foarte usor de ceea ce vad in jurul lor. De la filme, emisiuni TV, pana la prieteni, totul poate sa schimbe, intr-un fel sau altul, modul in care un adolescent gandeste. Unul din aspectele cele mai evidente dar si cele mai periculoase, este imaginea de sine, care, la varsta adolescentei, poate fi foarte usor influentata in rau.

Imaginea corporala denota felul in care adolescentul isi vede corpul si felul in care crede ca ceilalti ii vad corpul. Imaginea corporala este de natura psihologica. Ea este influentata de starea de spirit, increderea in sine si, la randul ei, le influenteaza pe cele doua. Nu se bazeaza pe ceea ce este adevarat, ci pe ceea ce adolescentul crede ca este adevarat.

Imaginea corporala se schimba continuu, in functie de starea de spirit, de experientele traite si de mesajele primite de la parinti, de la prieteni, din media. Daca aceste mesaje transmit adolescentului ca el nu se incadreza in anumite tipare, increderea in sine ii va fi afectata grav. Din acest punct de vedere, fetele sunt cel mai adesea afectate, insa si baietii pot suferi de pe urma unei imagini corporale negative.

Imaginea corporala nu este data numai de ceea ce se vede in oglinda ci si de ceea ce adolescentul simte atunci cand se gandeste la corpul sau. Daca se simte rusinat, complexat, atunci are o imagine corporala negativa, care ii poate afecta viata sub multe aspecte. Daca se simte bine in corpul sau, atunci imaginea este una pozitiva si pastrarea ei trebuie incurajata.

Unui copil de 14-15 ani ii este foarte usor sa interpreteze gresit mesajele pe care le primeste. De aceea, ca parinte trebuie sa intervii si sa-ti ajuti adolescentul in a-si crea o imagine de sine pozitiva.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa comunici cu adolescentul tau. Uneori este singura modalitate de a-l ajuta sa-si rezolve problemele. Daca nu stii cand ca adolescentul tau are o problema, nu-l poti ajuta. Incurajeaza-l sa discute cu tine atunci cand se simte deprimat, caci numai asa poti sa-i dai sfaturile potrivite la momentul potrivit.

Cand mama este obsedata de greutatea ei si o impatimita a dietelor, este foarte probabil ca fiica sa-i semene, considerand ca numai daca are o silueta perfecta va fi pe placul mamei. Niciodata nu vorbi la modul negativ despre aspecte ale imagini corporale. Chiar daca ai propriile frustrari legate de anumite parti ale corpului tau, nu le discuta cu sau in prezenta adolescentului si nu lauda pe cineva pentru felul in care arata.

Ai grija la mesajele pe care adolescentul tau le primeste prin intermediul media. Nu poti interzice unui copil sa se uite la televizor sau sa citeasca reviste, asa ca tot ce poti face este sa te uiti si sa citesti alaturi de el, comentand impreuna mesajele primite. Explica-i ca ceea ce vede in poze nu este intotdeauna conform cu realitatea, ca pozele se pot modifica, ca machiajul poate sa schimbe complet un chip.

Este normal ca propriul copil sa ti se para cel mai frumos dintre toti, dar complimentele legate de aspectul fizic trebuie pe cat posibil evitate. Lauda-i actiunile, reusitele scolare, caracterul placut, gesturile si cuvintele frumoase. Va intelege astfel ca nu aspectul fizic este cel mai important, ci felul cum te porti, cum gandesti, etc.

La nevoie, nu te sfii sa vorbesti cu mamicile adolescentilor din cercul de prieteni al copilului tau. La noi in tara, imaginea coprporala sanatoasa nu este atat de promovata ca in alte tari si nu se stie foarte mult despre pericolele care pandesc un adolescent din acest punct de vedere. Risti ca discutiile pe care le ai cu adolescentul sau sa fie inutile, daca de la prieteni primeste in continuare mesaje negative.

Imaginea de sine a adolescentului este adesea ultimul lucru la care se gandeste un parinte. Insa trebuie sa fii constienta de importanta pe care aceasta o are in sanatatea copilului tau. O imagine corporala negativa nu numai ca poate duce la boli grave, cum sunt tulburarile de alimentatie, dar poate influenta in mod negativ viata sociala si sentimentala a unui adolescent, avand urmari grave asupra vietii de adult.


Taguri articol:
adolescentii imaginea corporala

Autorul articolului "Adolescentii si imaginea corporala": Erika
02.02.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Adolescentii si imaginea corporala"...

Alte articole
Copilul meu se drogheaza
Copilul meu se drogheaza
Credeai ca ai un sot iubitor, copii frumosi si fericiti, familia perfecta, cand, deodata iti dai seama ca adolescentul tau se
Ghidul parintilor de adolescenti
Ghidul parintilor de adolescenti
Ai supravietuit meselor din trei in trei ore, primilor pasi, luptelor legate de olita, primelor zile de scoala si totusi te sperie
Comunica eficient cu adolescentul tau
Comunica eficient cu adolescentul tau
Relatia dintre adolescent si parinte, si asa destul de complicata, poate deveni mult mai dificila daca nu stii cum sa-i transmiti
De ce mint adolescentii?
De ce mint adolescentii?
Ajuns la adolescenta, copilul tau simte nevoia sa fie independent, sa-si construiasca propria identitate, diferita de cea a
Cand o adolescenta descopera dragostea
Cand o adolescenta descopera dragostea
- fragment din jurnal - "In ultima vreme s-a observat ca sunt un pic mai distanta si ochii mai luminosi... Daca am observat
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu