Flu
 
 
 
 
Comunica eficient cu adolescentul tau Relatia dintre adolescent si parinte, si asa destul de complicata, poate deveni mult mai dificila daca nu stii cum sa-i transmiti copilului tau mesaje clare. Comunicarea eficienta si clara este o conditie esentiala daca vrei sa ai o relatie buna cu un adolescent. Ea ajuta la construirea unei anumite complicitati, incurajeaza comportamentele pozitive si minimizeaza frustrarea si stresul.

Desi multi parinti considera ca este aproape imposibil sa ai o discutie cu un adolescent, exista modalitati de a te asigura ca momentul in care trebuie sa stati de vorba este unul placut pentru ambele parti. Copilul tau nu se transforma intr-un extraterestru. Pur si simplu creste, se schimba, dar cu siguranta ca vrea in continuare sa aiba o relatie cu tine.

Aceste cateva sfaturi generale te vor ajuta sa ai discutii mai placute cu adolescentul tau.


1. Vorbeste cat mai des cu adolescentul tau. Nu conteaza ce subiecte folosesti pentru a porni conversatia. Important este sa vorbiti. Se va obisnui sa aiba discutii cu tine si vei fi prima la care apeleaza atunci cand are probleme.

2. Lauda si incurajeaza atitudinile, comportamentele, ideile pozitive, folosind un ton afirmativ si un limbaj al corpului corespunzator.

3. Trateaza adolescentul cu acelasi respect cu care ai vrea ca el sa te trateze. Saluta-l, ia-ti la revedere, multumeste-i atunci cand e cazul, asa cum ai face-o cu un coleg sau un prieten.

4. Ai grija la tonul folosit. Tipand nu rezolvi nimic pentru ca tensiunea creata va face ca adolescentul sa nu te mai asculte. Daca esti atat de suparata incat simti nevoia sa ridici tonul, fa o pauza, calmeaza-te, apoi reia conversatia.

5. Explica-i cu acuratete si cu multe detalii ceea ce astepti de la el. Daca este nevoie, scrie-i. Fa o lista cu atitudinile premise si cele nepermise. Procedeaza la fel si atunci cand ii dai instructiuni in legatura cu ceva anume. Astfel, nu mai exista pericolul ca el sa inteleaga gresit, sau sa pretinda ca te-ai exprimat gresit.

6. Pune la cale activitati placute in care te poti implica alaturi de adolescentul tau. Activitatile placute incurajeaza conversatiile si creeaza amintiri placute.

7. Zicala cu "ce zice popa" nu functioneaza in relatia parinte-copil. Nu-i pretinde copilului sa aiba un anume comportament daca la tine vede exact opusul. Pentru adolescentul tau, trebuie sa fii un model, nu un dictator.

8. Nici clasicul motiv "pentru ca asa am zis eu" nu functioneaza cu un adolescent. Isi da seama ca tu, ca parinte, ai o putere mai mare decat el, insa are nevoie sa i se explice motivele pentru care un lucru este asa si nu altfel.

Chiar daca urmezi aceste sfaturi generale, va trebui in permanenta sa cauti noi modalitati de a te apropia de copilul tau si sa vezi care sunt cele care functioneaza in cazul tau. Fiecare copil este diferit, deci trebuie abordat in mod diferit.


Taguri articol:
comunica eficient adolescentul

Autorul articolului "Comunica eficient cu adolescentul tau": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Comunica eficient cu adolescentul tau"...

Alte articole
Copilul meu se drogheaza
Copilul meu se drogheaza
Credeai ca ai un sot iubitor, copii frumosi si fericiti, familia perfecta, cand, deodata iti dai seama ca adolescentul tau se
Ghidul parintilor de adolescenti
Ghidul parintilor de adolescenti
Ai supravietuit meselor din trei in trei ore, primilor pasi, luptelor legate de olita, primelor zile de scoala si totusi te sperie
De ce mint adolescentii?
De ce mint adolescentii?
Ajuns la adolescenta, copilul tau simte nevoia sa fie independent, sa-si construiasca propria identitate, diferita de cea a
Cand o adolescenta descopera dragostea
Cand o adolescenta descopera dragostea
- fragment din jurnal - "In ultima vreme s-a observat ca sunt un pic mai distanta si ochii mai luminosi... Daca am observat
Micuta ta devine femeie
Micuta ta devine femeie
O vezi cum creste pe zi ce trece si nu mare iti este uimirea cand nu mai esti tu cea care ii alege imbracamintea si nici nu mai
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu