Flu
 
 
 
 
Ce sunt colicile? Parintii spera in zadar ca vor avea noroc de un bebelus cuminte, care nu plange si doarme mult. Toti bebelusii plang mai mult sau putin, mai tare sau mai incet. Dar, pentru unii, plansul pare sa fie activitatea preferata. Desi sunt sanatosi, bine hraniti si ingrijiti continua sa planga pana la epuizare, fara niciun motiv aparent. Crizele de plans, numite colici, incep cam la aceeasi ora in fiecare zi si nu pot fi oprite prin nicio metoda.

Un bebelus are colici daca este sanatos si bine hranit, dar plange mai mult de trei ore pe zi, in mai mult de trei zile pe saptamana, pentru o perioada mai lunga de trei saptamani. E o experienta frustranta pentru parinti, cu atat mai mult, cu cat plansul nu poate fi explicat de nimeni, dar, in general, situatia se amelioreaza pana la varsta de trei luni. Daca esti nervoasa, frustrata, poti macar sa te consolezi cu gandul ca nu va dura mult.

Nu orice copil plangacios are colici. Sa nu uitam ca plansul este singura modalitate prin care bebele iti poate transmite nevoile sale. Oricat ar fi de neplacut, plansul este necesar si chiar se poate spune ca asigura supravietuirea copilului. Cand este in pericol, cand ii e foame, cand are dureri, te anunta plangand. Orice sugar sanatos plange pana la trei ore pe zi, in mai multe episoade.

Copilul tau are colici daca :

    •Episoadele de plans sunt oarecum previzibile, adica incep cam in acelasi moment al zilei. De obicei, se intampla seara sau dupa amiaza. Pot sa dureze de la cateva minute pana la mai mult de trei ore si incep fara vreun motiv anume. Copilul e hranit, are scutecul curat, nu ii e cald, nu ii e frig si totusi plange.
    •Plansul este intens si nu inceteaza orice ai face. Fata copilului se inroseste din cauza efortului si orice ai face, oricum l-ai tine, oriunde l-ai duce, nu se linisteste.
    •Postura se schimba. Bebelusul devine incordat, cu piciorusele stranse, pumnii inclestati si muschii abdomenului incordati.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, 25% dintre bebelusi sufera de colici. Crizele incep la cateva saptamani dupa nastere si inceteaza cateva luni mai tarziu. Pana la varsta de trei luni, multi copilasi deja incep sa planga mai putin. La altii mai dureaza. Insa pana la 9 luni, marea majoritate deja inceteaza plansul fara motiv.

Probabil ca ar fi usor sa tratam colicile daca am sti care este cauza lor. Din pacate, nimeni nu stie de ce se declanseaza aceste crize si de ce apar numai la unii sugari. Medicii au cercetat o multime de cauze posibile, de la alergii, intoleranta la lactoza, diferentele privind hranirea, dar deocamdata nu se s-a stabilit nimic concret.

Totusi, s-a observat ca aceste crize sunt prezente mai ales la copiii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii sau dupa nastere. Alti factori de risc nu se cunosc. Desi au fost propuse mai multe teorii, toate au picat. Nici modul de hranire (la biberon sau la san), nici dieta mamei, nici sexul copilului nu influenteaza prezenta sau absenta colicilor.

Desi colicile nu provoaca complicatii, copilul trebuie vazut de un medic, pentru a te asigura ca intr-adevar este vorba de colici si nu de altceva. Plansul prelungit poate sa fie rezultat al durerii, al unei boli. Medicul trebuie sa se asigure ca bebelusul este sanatos inainte de a pune diagnosticul de colici.

Din pacate, nu prea exista tratamente pentru colici. Cele care au fost folosite de-a lungul timpului s-au dovedit ineficiente si uneori chiar periculoase. Consulta pediatrul inainte de a folosi orice medicament, fie el si "100% natural".

Pana cand vom avea la dispozite un medicament eficient, nu-ti ramane decat sa linistesti copilul prin metodele deja cunoscute. Cateva idei :

    •Ofera-i o suzeta. Suptul este un reflex si un
"hobby" al bebelusilor. Ii ajuta sa se linisteasca.
    •Ia-l in brate. Pe sugari ii linisteste mirosul mamei, contactul cu pielea ei, mangaierile, masajul usor.
    •Infasa-l. Astazi infasatul nu mai este "obligatoriu", ca acum cativa ani si se stie ca picioarele sugarilor se indreapta singure. Insa infasatul are alte avantaje. Fiind inconjurat strans de o paturica, bebelusul se simte ca in pantecul mamei, care era cald si stramt.
    •Scoate-l la plimbare. Miscarea ii linisteste pe copii. Poti sa-l legeni in brate, pe genunchi, intr-un leagan special. Poti sa-l plimbi putin cu masina sau cu caruciorul, in parc.
    •Canta-i. Un cantecel linistit si vocea mamei pot sa puna capat crizei de plans.
    •Porneste un zgomot de fundal. Zgomotele constante, care pe noi ne enerveaza, ii linistesc pe sugari. In timp ce-l legeni, porneste un ventilator mai zgomotos, o masina de spalat sau un alt aparat care emite un zgomot continuu. Poti, de asemenea, sa pui un CD cu muzica ambientala. Zgomotul ploii sau al unei cascade ii poate fi de folos.
    •Lasa-l singur. Si sugarii au nevoie de intimitate. Se enerveaza cand e prea multa lume in jur, cand sunt mangaiati, atinsi, sarutati tot timpul. Lasa copilul in patutul lui, singur, timp de 10 minute.

Este posibil ca niciuna din aceste metode sa nu functioneaze, dar la fel de posibil este sa gasesti una care il multumeste pe bebele tau. Nu poti sti pana nu le incerci pe toate. Daca nimic nu functioneaza, pune-ti imaginatia la contributie si cauta noi si noi metode de a-l linisti. Unii parinti sunt de-a dreptul uimiti sa vada ce ii linisteste pe copiii lor. Unii inceteaza plansul cand aud muzica rock, altora le place zgomotul tramvaiului, pe altii ii calmeaza o baita.

In acelasi timp, cauta o metoda de a te linisti tu insati. Peste trei ore de plans zilnic, mai ales noaptea, ar aduce pe oricine la limita puterilor. Ai nevoie de o pauza din cand in cand si nu se poate sa nu gasesti pe cineva dispus sa stea cu bebelsulul macar cateva ore. Nu te sfii sa discuti despre frustrarea ta cu cineva care a mai trecut prin asta sau cu tatal copilului. Si, mai presus de toate, aminteste-ti ca e o situatie temporara si ca, in curand, copilul tau va deveni vesel, calm si iti va zambi in fiecare zi.


Taguri articol:
sunt colicile

Autorul articolului "Ce sunt colicile?": Erika
08.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce sunt colicile?"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu