Flu
 
 
 
 
De ce plange bebelusul? Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul timpului si nu plange decat cand ii este foame. Insa, in realitate, cei mai multi copii se trezesc de mai multe ori pe noapte si incep sa planga cand iti e lumea mai draga. Parintilor tineri chiar nu le vine sa creada ca un bebelus poate sa planga atat de mult.

Intr-o zi obisnuita, un nou nascut de pana in sase saptamani plange in jur de trei ore, orice ai face ca sa-l calmezi. Dupa sase saptamani, perioada de timp dedicata zilnic acestei "activitati" incepe sa scada treptat.

Pentru un nou-nascut, plansul este singura modalitate de a comunica, deci o va folosi pentru a-ti transmite fiecare din nevoile sale, fie ca e vorba de cele fizice (foame, frig, cald, oboseala), fie ca e vorba de cele emotionale, asa cum este nevoia de afectiune. La toate acestea, se adauga frustrarea de a nu fi inteles si de a nu primi ceea ce isi doreste. Din fericire, plansul unui nou-nascut difera in functie de ceea ce vrea sa comunice si in primele sale saptamani de viata s-ar putea sa inveti cum sa deosebesti sunetele pe care le scoate. Totusi, trebuie sa te astepti la un lung sir de incercari si greseli. Desi plansul unui bebelus poate fi frustrant si da impresia ca nu se va termina niciodata, te poti consola cu gandul ca in cateva luni, copilul tau va invata sa se exprime si in alte feluri.

Iata care sunt cele mai frecvente lucruri pe care un bebelus vrea sa ti le transmita atunci cand plange.

Mi-e foame. Foamea este cel mai adesea motivul care face un nou-nascut sa planga. Stomacul lui este foarte mic in comparatie cu al unui adult si are nevoie de mese frecvente. Unii bebelusi devin foarte agitati si nervosi atunci cand le este foame. Pentru a evita aceste stari, va trebui sa raspunzi prompt primelor semen de foame.

Nu ma simt confortabil. Poate fi vorba de un scutec ud, haine prea stramte sau prea calduroase, o indigestie.

Mi-e frica. Intunericul si zgomotele prea puternice, un mediu necunoscut pot speria un nou-nascut asa cum sperie un copil de trei – patru ani.

Ma doare. Un copil care are febra sau dureri de orice fel va reactiona in singurul mod pe care il stie: prin plans. Asteapta-te la astfel de manifestari in perioada in care apar primii dintisori. La copiii alaptati la san, anumite alimentele consumate de mama (cafeua, condimentele) pot provoca mici indigestii, deci si plansete prelungite.

Sunt obosit. Bebelusii obositi devin agitati si nervosi. Asigura-te ca doarme indeajuns de mult. Pentru un nou-nascut "indeajuns de mult" inseamna 16 ore pe zi, poate chiar mai mult.

M-am plictisit. In momentele cand nu doarme si nu mananca, un nou-nascut nu prea are ce face. In aceste perioade, rolul mamei este acela de a-l tine ocupat, atragandu-i atentia cu jucarii, mangaieri sau orice alta activitate.

Ma simt singur. Un nou nascut are nevoie in permanenta sa stie ca mama este langa el. Uneori plansul inceteaza brusc doar daca o vede sau ii aude vocea.

Vreau suzeta. Pentru multi copii, suptul este o activitate calmanta, relaxanta si care poate da chiar dependenta. Atunci cand nu au suzeta, o vor cere asa cum stiu ei mai bine.


Taguri articol:
plange bebelusul

Autorul articolului "De ce plange bebelusul?": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "De ce plange bebelusul?"...

Alte articole
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Copilul tau la patru luni
Copilul tau la patru luni
Copilul Cand este asezat pe burtica, bebelusul tau poate sa-si ridice capsorul sprijinindu-se pe brate. Aceste "flotari" il vor
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu