Flu
 
 
 
 
Diversificarea (I) - cand incepem Diversificarea alimentatiei este un punct important in viata bebelusului, dar si a parintilor, confruntati cu probleme noi. Daca pana acum mesele bebelusului erau simple, la san sau biberon, de acum lucrurile se complica. Mesele sunt mai dificile de pregatit si planuit, sau cel putin asa pare, la prima vedere, pentru mamicile tinere si fara experienta. Vom vedea ca, de fapt, nu e atat de greu pe cat se crede. Totul este sa tii minte niste reguli simple si sa cunosti cateva secrete. Sa luam pe rand intrebarile pe care le-ar putea avea o mamica.

Cand introduc noile alimente ?

Este prima intrebare pe care si-o pun mamicile. Care e varsta cea mai potrivita pentru a-i face cunostinta celui mic cu noi alimente? Specialistii recomanda intervalul 4-6 luni.

Ce se intampla daca incep inainte de 4 luni ?

Inaintea varstei de 4 luni, bebelusii nu sunt indeajuns de dezvoltati ca sa poata manca altceva in afara de lapte. Muschii gatului nu sunt gata ca sa inghita manacarea, deci bebele se poate ineca, iar sistemul digestiv nu este capabil sa « prelucreze » altceva in afara de laptele matern sau laptele praf, care au o compozitie speciala. In plus, inainte de 4 luni este posibil sa-i dai copilului mai multa mancare decat are nevoie pentru ca nu este capabil sa-ti arate ca e satul (de exemplu prin intoarcerea capului, etc.)

Ce se intampla daca incep dupa 6 luni ?

In jurul varstei de sase luni organismul bebelusului epuizeaza rezervele de fier pe care le are din viata intrauterina, iar laptele mamei sau laptele praf nu i ofera o cantitate suficienta din acest mineral. In plus, mama s-ar putea sa nu mai aiba suficinet lapte pentru a hrani un copil deja maricel, care poate si are nevoie sa manance mai mult.

Din toate aceste motive este usor de dedus ca si varsta joaca un rol important in determinarea momentului propice pentru diversificare. Insa trebuie sa tinem cont si de alte lucruri ce tin de dezvoltarea fizica a bebelusului. Si, cum bebelusii se dezvolta fiecare in alt ritm, nu toti sunt gata pentru solide la aceeasi varsta.

Care sunt semnele ca este gata pentru diversificare ?

Aceste semne, asa cum am spus, tin de dezvoltarea fizica a bebelusului si de abilitatile dobandite. A manca nu este atat de simplu pe cat s-ar crede, chiar daca, in timp, devine mai mult un gest reflex. Este nevoie de o coordonare a muschilor, deprindere care se invata, insa este nevoie de maturizarea anumitor structuri ale corpului. Copilul este gata de diversificare cand:

   • Isi poate sustine singur capul. Muschii gatului sunt importanti in procesul de hranire pentur ca ei controleaza inghitirea alimentelor. Daca acesti muschii nu sunt indeajuns de dezvoltati, copilul s-ar putea ineca cu mancarea solida.

   • Sta in sezut, cu sau fara ajutor. Nici noi nu putem manca atunci cand stam intinsi pe spate, daramite un copilas care de abia invata sa manance.

   • Poate sa mestece. Sa mestece, e un fel de a spune pentur ca bebelusul nu are inca dinti, dar este nevoie de acele miscari ale maxilarului, specifice mestecatului pentru ca mancarea sa fie impinsa catre spatele gurii si catre gat.

   • Si-a pierdut reflexul de extruziune. Poti urmari acest reflex daca atingi limba sugarului cu un obiect tare. Vei vedea ca tinde sa impinga in afara limba (si o gramada de saliva odata cu ea) pentru a scuipa acel obiect. Este unul din reflexel inascute ale sugarului, dar se pierde in jur de 3-4 luni. Este important sa piarda macar partial reflexul de extruziune pentru ca altfel va impinge afara din gurita tot ce ii dai. Oricum, la inceputul diversificarii, multi bebelusi mai mult scuipa din alimente decat mananca, dar cu timpul, toti invata, atrasi si de gustul bun dar impinsi si de foame.

Unele surse mentioneaza interesul copilului fata de mancarea adultilor ca fiind un alt semn al pregatirii pentru diversificare. Intr-adevar, ar putea fi asa, unii bebelusi intind mana catre farfuria adultilor sau o privesc insistent, dar sa nu uitam ca fiecare copil este diferit si unii pur si simplu nu sunt atat de curiosi. Asta nu inseamna ca nu sunt gata sau ca nu au nevoie de alimente solide.


Taguri articol:
diversificarea cand incepem

Autorul articolului "Diversificarea (I) - cand incepem": Erika
22.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Diversificarea (I) - cand incepem"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu