Flu
 
 
 
 
Diversificarea (V) - ce este intoleranta alimentara? Pe langa alergie, o alta afectiune la care trebuie sa fie atente mamicile bebelusilor este intoleranta alimentara. Adesea, aceste doua afectiuni se confunda, mamicile interpretand orice simptom ca fiind provocat de alergie. De fapt, alergia alimentara este mai rara decat intoleranta si simptomele ingrijoratoare datorate alimentatiei sunt, de obicei, provocate de o intoleranta la un anumit aliment.

Ce este intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara este o reactie adversa la un anumit aliment, ce apare ori de cate ori este consumat acel aliment, dar mai ales atunci cand sunt ingerate cantitati mari. Nu trebuie confundata intoleranta cu alergia sau cu toxinfectia alimentara.

Care sunt cauzele?

Vorbim de intoleranta alimentara atunci cand organismul copilului nu este capabil sa digere o anumita substanta ce intra in compozitia unui aliment. De obicei se intampla asta atunci cand organismul nu produce deloc sau in cantitati suficiente o enzima sau o alta substanta necesara digestiei. De exemplu, la persoanele cu intoleranta la lactoza intestinul subtire nu poate produce in cantitati suficiente o enzima numita lactaza, care are rolul de a descompune lactoza (zaharul din lapte). Astfel, lactoza nu poate fi descompusa in substante mai simple, asa incat sa intre in sange.

Lipsa unei anumite enzime poate sa duca la acumularea de substante toxice si la eliberarea histaminelor, ceea ce mimeaza simptomele unei alergii (reactie pseudo-alergica). Totusi, intoleranta este foaret diferita de alergia alimentara pentur ca, in cazul alergiei este implicat sistemul imunitar. In c epriveste toxinfectia, lucrurile sunt diferite, pentru ca aceasta este o reactie la un germen aflat in mancare, germen care ar provoca aceleasi simptome tuturor persoanelor care ar manca acel aliment. Toxinfectia nu este o boala cronica ci o infectie bacteriana sau virala.

Intoleranta alimentara este adesea mostenita de copil de la unul din parinti. De obicei, intestinul bebelusilor produce mai multa lactaza, insa cu timpul, nivelul acestei enzime scade, astfel caun copil care a mancat lapte fara probleme timp de doi ani poate sa dezvolte brusc o intoleranta la lactoza. La copii, o gastroenterita poate sa duca la o intoleranta temporara la lactoza.

Care sunt simptomele?

Intoleranta alimentara nu este periculoasa, insa este neplacuta pentru copil. Simptomele ei sunt :

  • greata
  • balonarea
  • durerile abdominale
  • diareea

Ele se pot declansa la cateva ore sau chiar la cateva zile dupa consumarea alimentului periculos. Gravitatea simptomelor poate sa varieze mult. Unii copii produc totusi o cantitate mica de enzima, deci simptomele vor fi usoare, mai ales daca mananca putin. In shcimb, altii nu produc deloc substanta necesara digestiei, iar daca mai consuma si o cantitate mare de aliment, simptomele pot sa fie grave.

Ce alimente sunt vinovate?

Cele mai des intalnite forme sunt intoleranta la lactoza si la gluten. Intoleranta severa la gluten poarta numele de boala celiaca, iar simptomele sunt provocate de cereale cu continut de gluten (secara, grau, etc). Exista si intoleranta la conservantii si aditivii alimentari (sulfiti, manosodiu glutamat, aspartam, etc.) dar si la alcool.

Ce este de facut?

Singurul tratament eficient este eliminarea alimentului epriculos din dieta copilului. Insa, inainte de toate trebuie stabilit daca intr-adevar este vorba de intoleranta. Aici este nevoie de parerea medicului pediatru.

Ce se intampla pe viitor ?

Va trebui sa scoti alimentul respectiv din dieta copilului. Daca problema este lactoza, se poate inlocui laptele normal cu unul din soia sau cu o forma hipoalergenica. In functie de alimentul care trebuie scos din dieta, trebuie introdus un supliment sau un medicament care sa furnizeze vitaminele si/sau mineralele care vor lipsi. Pe masura ce creste copilul va trebui sa invete ce are si ce nu are voie sa manance.



Autorul articolului "Diversificarea (V) - ce este intoleranta alimentara?": Erika
29.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Diversificarea (V) - ce este intoleranta alimentara?"...

Alte articole
De ce plange bebelusul?
De ce plange bebelusul?
Visul oricarui parinte este un bebelus cuminte care doarme toata noaptea si jumatate din zi, se joaca in liniste in restul
Mamica si nou-nascutul
Mamica si nou-nascutul
Copilul Pentru ca pana acum a stat ghemuit in uter, copilul tau va avea tendinta sa stea la fel de ghemuit, cu bratele indoite
Copilul tau la o luna
Copilul tau la o luna
Copilul Copilul tau poate acum sa gangureasca si sa se incrunte pentru a-si exprima sentimentele. Unii copii pot chiar sa rada.
Copilul tau la doua luni
Copilul tau la doua luni
Copilul La doua luni, copilasul tau poate sa faca diferenta intre vocile cunoscute si alte sunete. Vei observa ca devine
Copilul tau la trei luni
Copilul tau la trei luni
Copilul Fa-ti timp si citeste-i bebelusului tau. Chiar daca nu intelege ce spui, ii va face placere si ii va fi foarte util sa
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu