Flu
 
 
 
 
Scorul Apgar Scorul Apgar este prima nota pe care o va lua copilul tau, in primele momente de viata, chiar in sala de nasteri. Testul a fost creat pentru a pentru a evalua rapid starea de sanatate a unui nou-nascut si pentru a stabili daca are nevoie de ingrijire medicala, in plus fata de cea care se acorda in mod normal.

Testul Apgar a fost creat in 1952, iar numele sau provine de la numele celei care l-a pus la punct, anestezista Virginia Apgar, dar este considerat si un acronim de la Activitate – Puls – Grimasa – Aspect – Respiratie.

De obicei, testul se face de doua ori: o data dupa un minut de la nastere, apoi inca o data dupa cinci minute pentru a vedea daca masurile luate de medici au avut efectul scontat. In cazuri mai rare, atunci cand primele note sunt mici, testul se repeta si la 10 minute dupa nastere. Pentru a evalua starea nou-nascutului, se folosesc cei cinci factori, fiecare avand o scara de la 0 la 2. personalul medical aduna cele cinci punctaje pentru a obtine un scor intre 0 si 10.

Activitatea (tonusul muscular)
0 - nicio miscare.
1 - usoare miscari de flexie a membrelor.
2 - miscari active, tonus muscular bun.

Pulsul (frecventa cardiaca)
0 – absenta batailor inimii.
1 – mai putin de 100 batai pe minut.
2 – peste 100 batai pe minut.

Grimasa (excitabilitatea reflexa) – se observa prin introducerea unei sonde in cavitatea nazala.
0 – nicio reactie.
1 – grimase usoare.
2 – tuse, stranut, plans.

Aspect (culoarea tegumentelor)
0 – piele palida sau vanata.
1 – trunchi roz, membre vinete.
2 – intreaga piele este roz.

Respiratia
0 – nu respira, nu plange.
1 – plans slab, respiratie slaba, neregulata.
2 – plans puternic, respiratie regulata.

Un copil care obtine un scor de cel putin 7 puncte la un minut dupa nastere se considera sanatos. Totusi, un scor mai mic nu inseamna ca nou-nascutul nu este sanatos, ci doar ca are nevoie de ingrijiri suplimentare (de exemplu curatarea cailor respiratorii) in urma carora scorul poate creste.

La cinci minute dupa nastere, scorul Apgar se recalculeaza si daca nici de aceasta data nu se acumuleaza mai mult de sapte puncte, medicii continua ingrijirile medicale si supravegheaza atent nou-nascutul. Asta nu inseamna neaparat ca micutul are o problema de sanatate. Unii copii pur si simplu se adapteaza mai greu vietii din afara uterului. Cei mai multi bebelusi care primesc sub sapte puncte Apgar sunt perfect sanatosi.

Un scor Apgar mai mic, in special la prima evaluare, este normal la unii copii: cei nascuti dintr-o sarcina cu risc crescut, cei nascuti prin cezariana sau dupa un travaliu lung si dificil. De asemenea, scoruri mai mici realizeaza prematurii, care au un tonus muscular scazut si pot avea nevoie de ajutor pentru a respira, datorita plamanilor care nu sunt dezvoltati complet.

Testul Apgar a fost creat pentru a ajuta medicii sa stabileasca daca nou-nascutul are nevoie de ingrijiri urgente. El nu prezice si nu influenteaza dezvoltarea pe termen lung a copilului, capacitatile lui intelectuale sau comportamentul. Foarte putini copii acumuleza 10 puncte si multi nou-nascuti perfect sanatosi au un scor mic, mai ales in primul minut dupa nastere, caci si pentru ei nasterea e un test dificil si solicitant, care poate lasa urme vizibile.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
scorul apgar

Autorul articolului "Scorul Apgar": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Scorul Apgar"...

Alte articole
Semnele travaliului
Semnele travaliului
Viitoarele mamici, mai ales cele aflate la prima nastere, au mari emotii, pe masura ce momentul nasterii se apropie, emotii
Cand este nevoie de cezariana?
Cand este nevoie de cezariana?
Desi este o operatie abdominala majora, nasterea prin cezariana a ajuns o "moda" printre mamicile tinere, care se tem de durerile
Fazele nasterii
Fazele nasterii
Chiar daca abia asteapta sa-si vada copilul dupa ce timp de noua luni au visat sa-l tina in brate, toate mamicile, in special cele
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Natura controleaza cele mai multe aspecte ale travaliului si nasterii, dar uneori ea are nevoie de putin ajutor. Unele mamici
Zestrea bebelusului
Zestrea bebelusului
Nasterea fiecarui copil si, in special, a primului inseamna, pe langa bucurie, emotie si o multitudine de griji, de pregatiri. O
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu