Flu
 
 
 
 
Zestrea bebelusului Nasterea fiecarui copil si, in special, a primului inseamna, pe langa bucurie, emotie si o multitudine de griji, de pregatiri. O parte dintre aceste pregatiri constau in achizitionarea trusoului pentru nou-nascut. Chiar daca sarcina ta evolueaza normal, e indicat sa ai in vedere posibilitatea unei nasteri premature. Ca urmare, este bine ca, in cursul celei de-a sasea luni de sarcina, sa cumperi primele lucruri strict necesare. Bineinteles ca poti face din activitatea de shopping pentru viitorul bebe si un prilej de a te bucura de minunea care urmeaza sa vi se intample impreuna cu viitorul tatic. Ba mai mult, il vei face in acest mod sa se simta important, dar si responsabil de rolul sau.

Haideti mai intai sa trecem in revista cam ce trebuie sa ai pentru copil in bagajul cu care vei merge la maternitate:

- aproximativ 10 scutece de unica folosinta sau pampers - acestea pot fi produse ale renumitei marci "Pampers", dar pot fi si "Happy" sau "Daipers". Ceea ce trebuie sa aveti grija este sa alegeti dimensiunea cea mai redusa posibil. Odata cu aceste scutece, e bine sa va aprovizionati si cu servetele umede special create pentru pielea fina a nou-nascutului.

- doua scutece clasice, adica sub forma unui patrat din finet de bumbac, utile pentru a infasa copilul in primele zile.

- doua seturi de hainute pentru nou-nascut: pantalonasi cu talpa (eventual chiar tip salopeta), camasuta, bluzita, caciulita. La alegerea lor, trebuie sa ai ai in vedere ca materialul sa fie de buna calitate - bumbac 100 %- iar modelul sa fie cat mai practic, usor de imbracat, fara dantele sau broderii care pot irita pielea fina a copilului. In privinta culorii acestor haine, ele pot fi asortate cu sexul viitorului copil, in masura in care il stii deja in urma vizitei la ecograf; dar poti alege si culori neutre cum ar fi alb, crem, galben, verde sau chiar portocaliu.

- alte accesorii vestimentare, a caror necesitate se contureaza si in functie de anotimpul in care astepti nasterea, cum ar fi: o paturica subtire de bumbac, o caciulita mai groasa, manusele si botosei, un "saculet" cu gluga sau o paturica ceva mai groasa. Din nou, precizez ca si pentru acestea e de preferat sa fie din materiale cat mai placute la atingere si cat mai putin sintetice.

O alta etapa de pregatire importanta o reprezinta amenajarea acasa a unui "spatiu al copilului". Fie ca puteti aloca in acest scop o camera intreaga sau doar un colt de dormitor, trebuie sa faceti o serie de amenajari speciale pentru venirea copilului acasa. Tineti cont, in primul rand, de faptul ca veti dori sa dormiti alaturi de copil, cel putin in primele luni, pentru a-l putea supraveghea mai usor. Camera in care amenajati acest loc trebuie sa fie linistita, curata, aerisita, cu o temperatura relativ constanta, circa 21 grade C. Patul este cea mai importanta piesa de mobilier pentru ca un sugar va dormi cea mai mare parte a timpului - pana la 16 ore pe zi. Acesta trebuie pozitionat intr-un loc ferit de curent, dar si ceva mai departe de sursa de caldura. Acordati o atentie sporita saltelei care trebuie sa fie dreapta, tare si preferabil umpluta cu iarba de mare. Lenjeria patutului este bine sa fie din bumbac, iar paturicile sa fie usoare si subtiri. De marginile patului sau deasupra lui ar fi placut sa atarnati un sirag de jucarioare colorate sau un carusel care sa scoata si sunete placute.

E indicat, de asemenea, sa-ti amenajezi din timp si un loc unde sa poti schimba cu usurinta scutecele si hainele copilului fara sa stai aplecata. Locul de imbaiere si de imbracare dupa baie trebuie si el sa fie cat mai comod, ferit de curent. Pentru baie, va trebui sa va dotati cu o cadita cat mai practica, un sapun lichid de buna calitate special conceput pentru copii, ulei pentru masajul de dupa baie. Prosopul folosit trebuie sa fie dintr-un bumbac de buna calitate, usor, moale si bun absorbant; e preferabil sa aveti unul sau doua prosoape pe care sa le folositi doar in acest scop. In primele luni, este indicat sa puneti pe fundul caditei un scutec din finet pentru ca trupul bebelasului sa nu intre direct in contact cu plasticul.

Pentru activitatile de noapte ar fi bine sa va dotati si cu o veioza cu un bec slab sau o lampa de veghe, lumina puternica aprinsa brusc fiind deranjanta pentru ochii copilului.

E important sa faceti aceste pregatiri impreuna cu sotul, dar si cerand informatii de la alte rude sau prietene care au deja experienta in domeniu. Nu uitati insa sa dati o nota de personalitate si mai ales sa va bucurati de aceste pregatiri, sa puneti in toate multa caldura sufleteasca.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
zestrea bebelusului

Autorul articolului "Zestrea bebelusului": Alina
04.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Zestrea bebelusului"...

Alte articole
Semnele travaliului
Semnele travaliului
Viitoarele mamici, mai ales cele aflate la prima nastere, au mari emotii, pe masura ce momentul nasterii se apropie, emotii
Cand este nevoie de cezariana?
Cand este nevoie de cezariana?
Desi este o operatie abdominala majora, nasterea prin cezariana a ajuns o "moda" printre mamicile tinere, care se tem de durerile
Fazele nasterii
Fazele nasterii
Chiar daca abia asteapta sa-si vada copilul dupa ce timp de noua luni au visat sa-l tina in brate, toate mamicile, in special cele
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Inducerea travaliului – de ce si cum?
Natura controleaza cele mai multe aspecte ale travaliului si nasterii, dar uneori ea are nevoie de putin ajutor. Unele mamici
Scorul Apgar
Scorul Apgar
Scorul Apgar este prima nota pe care o va lua copilul tau, in primele momente de viata, chiar in sala de nasteri. Testul a fost
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu