Flu
 
 
 
 
Acidul folic: de ce si cat? Daca planuiesti sa ramai insarcinata in curand si te-ai informat cat de cat in legatura cu sarcina si ce inseamna ea pentru organismul tau, cu siguranta ai auzit deja despre acidul folic si stii ca trebuie sa incepi sa-l iei, chiar daca nu esti inca gravida. Ce este acidul folic, cu ce te ajuta, cat si cand trebuie sa iei, vei afla in cele ce urmeaza.

Acidul folic sau folatul este o vitamina hidrosolubila din complexul B (B9). De fapt, acidul folic este vitamina sintetica pe care o gasim in suplimentele farmaceutice, iar folatul este acea forma a vitaminei pe care o gasim in alimente. Oricare ar fi forma in care o consumam, vitamina B9 este esentiala pentru producerea de celule rosii si hemoglobina, dar si pentru replicarea corecta a AND-ului, deci pentru diviziunea si cresterea sanatoasa a celulelor. Avand aceste functii, acidul folic nu poate sa fie decat foarte important in dezvoltarea corecta si sanatoasa a fatului.

O femeie insarcinata are nevoie de intreaga gama de vitamine, dar B9 este mai importanta decat restul, mai ales daca ne gandim la dezvoltarea neurologica a fatului. Un consum prea mic de acid folic in timpul sarcinii poate sa provoace defecte de tub neural la fat: spina bifida, anencefalie sau alte malformatii ale creierului.

Suplimentarea dietei cu acid folic, in lunile dinaintea fecundarii si in primul trimestru de sarcina, reduce riscul defectelor de tub neural cu pana la 72%. Se pare ce aceeasi vitamina ar reduce riscul malformatiilor cranio-faciale, cum sunt "buza de iepure" sau "gura de lup”"(despicatura buzei superioare si/sau a palatului).

Dar viitoarea mama nu este singura care trebuie sa aiba grija la aportul de acid folic. Unele cercetari au aratat ca lipsa vitaminei din alimentatia barbatilor poate fi asociata cu anomaliile cromozomiale ale spermatozoizilor. Desi multi nu recunosc aceste descoperiri, pentru mai multa siguranta, si viitorul tatic poate sa ia un supliment, inainte de conceptie.

Pentru ca vorbim de efectele acidului folic asupra coprului uman, trebuie spus ca aceasta vitamina face parte din studiile legate de prevenirea cancerului, iar unii specialisti au demonstrat ca ea poate incetini efectele imbatranirii asupra creierului si micsora riscul unui atac cerebral.

Doza standard recomandata femeilor care nu au avut copii cu defecte de tub neural este de 400 micrograme sau 0.4 miligrame pe zi, incepand din lunile dinaintea conceptiei si continuand pana la intarcarea copilului. Exista si unele suplimente care contin o doza mai mare si unii specialisti considera ca o doza de pana la 1000 micrograme pe zi este sigura. Pentru a primi o doza corespunzatoare nevoilor tale, adreseaza-te medicului. Nu este recomandata o doza mai mare de 400 micrograme daca ea nu este prescrisa de un doctor. La doze mai mari, acidul folic poate sa mascheze o lipsa de vitamina B12, ceea ce provoaca probleme neurologice mamei.
De altfel, acidul folic nu este singura vitamina pe care trebuie sa o iei daca esti gravida si numai medicul iti poate spune care este amestecul ideal pentru tine. Tot ce trebuie sa-ti amintesti este ca mai mult nu inseamna neaparat mai bine in ce priveste vitaminele. S-a aratat ca o doza prea mare de vitamina A poate sa duca la un defect congenital si lucrurile pot sta la fel si in cazul altor vitamine.
Acidul folic este singura vitamina care lipseste cu adevarat din alimentatia femeilor, in tarile dezvoltate. Pilula contraceptiva poate sa accentueze deficitul. Deci se poate lua un supliment chiar si de catre femeile care nu sunt gravide si nu planuiesc sa ramana. In general, se recomanda ca toate femeile adulte sa ia 400 micrograme de acid folic pe zi. Acest sfat este cu atat mai important la cele care au o viata sexuala activa, in eventualitatea ca apare o sarcina neplanificata.

Daca planuiesti sa adaugi un nou membru familiei tale, suplimentarea cu vitamine ar trebui sa inceapa cam cu doua luni inainte de conceptie. Pentru ca este hidro-solubila, vitamina B9 nu este stocata in organism, iar surplusul este eliminat prin urina. De aceea, suplimentul se ia in fiecare zi.

Spina bifida si celelalte defecte de tub neural se formeaza in prima luna de dupa fecundare, un moment in care unele femei nici macar nu stiu ca sunt insarcinate. De acee, este atat de important sa iei acid folic chiar inainte de conceptie. Totusi, se intampla des ca femeia sa nu fi luat vitamina inainte de conceptie, pentru ca sarcina, desi dorita, nu era planificata. Daca este si cazul tau, anunta medicul ca nu ai luat acid folic si urmeaza sfaturile lui.
Cand vine vorba de acidul folic, majoritatea femeilor se gandesc la vitaminele prenatale, stiind ca aceasta substanta impiedica aparitia malformatiilor. Dar vitamina B9 este la fel de importanta si pentru mamele care alapteaza. Avand in vedere rolul important pe care il are in diviziunea si maturizarea celulara, acidul folic este important in perioadele de crestere rapida, deci sugarii au mare nevoie de el. Ca si adolescentii, de altfel!

Unele femei au un risc crescut de a naste copii cu defecte de tub neural. Este vorba de cele care au deja un copil cu spina bifida sau o alta boala asemanatoare, de cele care sufera de diabet sau epilepsie si de cele care au in familie cazuri de copii nascuti cu efecte de tub neural. Pentru ele, doza de acid folic trebuie sa fie mai mare, putand ajunge chiar si pana la 4000 de micrograme. Insa aceasta doza nu trebuie luata decat la recomandarea medicului.

Femeile care sufera de epilepsie au nevoie de o cantitate mai mare de acid folic pentru ca medicamentele pe care le iau pot influenta absorbtia vitaminei. De asemenea, au nevoie de o doza mai mare femeile care sufera de afectiuni ale sangelui (talasemie) sau afectiuni legate de absorbtia nutrientilor (boala Crohn, diabet).
Si femeile supraponderale au nevoie de mai mult acid folic. Unele studii au aratat ca la femeile cu o greutatea mai mare de 70 kg, doza obisnuita de 400 mcg de acid folic pe zi nu mai este suficienta pentru a reduce riscul defectelor de tub neural. Din nou, ultimul cuvant il are medicul care supravegheaza sarcina.

Cand s-a descoperit importanta acidului folic in sarcina, in SUA, multe alimente au inceput sa fie fortificate cu aceasta vitamina. De atunci, incidenta defectelor de tub neural a scazut cu 25%. Astazi, femeile care au o dieta echilibrata si sanatoasa se intreaba de ce trebuie sa ia suplimentul. Raspunsul este ca forma sintetica a vitaminei este mult mai eficienta si ca femeile insarcinate au nevoie de o doza mai mare decat celelalte.

Totusi, este bine sa obtii o cantitate mare de acid folic nu numai din suplimente, ci si din dieta, acest lucru fiind benefic sanatatii tale pe termen lung. Folatul se gaseste in multe alimente: broccoli, varza, spanac, portocale, grapefruit, papaya, cereale integrale, porumb, ficat, mazare, fasole uscata. Si la noi, unele alimente contin acid folic adaugat artificial. Citeste eticheta pentru a afla care sunt acestea.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
acidul folic

Autorul articolului "Acidul folic: de ce si cat?": Erika
22.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Acidul folic: de ce si cat?"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu