Flu
 
 
 
 
Cand vine al doilea bebe? In primele luni de la nastere cand inca ai tot felul de dureri si dormi pe apucate, nici princ ap nu-ti trece ca vei mai face vreodata un copil. Dar, pana la urma, ceasul tau biologic incepe sa ticaie din nou, durerile travaliului sunt uitate si parca iti dor sa mai ai in casa un nou-nascut. Dintr-o data iti dai seama ca iti doresti un alt copil. Cand e momentul cel mai potrivit ca sa apara? Sa fie mai devreme sau mai tarziu? In final, decizia iti apartine, noi iti prezentam avantajele si dezavantajele pentru fiecare caz.

Din punct de vedere medical, o distanta de 18-23 de luni ar fi necesara intre nasterea primului copil si conceperea celui de-al doilea. Astfel se reduce riscul de nastere prematura la a doua sarcina si copilul are toate sansele sa se nasca cu o greutate normala. Insa multi parinti se gandesc si la alte probleme, nu numai la geutatea celui mic.

Sigur ca nu toate sarcinile sunt planificate si daca se intampla neprevazutul vei naste al doilea copil atunci cand hotaraste el sa vina, dar daca ai posibilitatea sa decizi tu, decizia nu e deloc usoara.

A avea doi copii de varste apropiate nu e deloc usor. Doi bebelusi care au nevoie de scutec, se trezesc noaptea plangand sau pornesc sa descopere casa, fiecare in cate o directie, inseamna munca dubla pentru mama. Daca nu ai parte de mult ajutor probabil ca vei fi doborata de oboseala.

Insa peste cativa ani se vor vedea avantajele. Cei doi frati vor fi cei mai buni prieteni, vor putea sa imparta jucariile, hainele, sa mearga la aceeasi scoala, sa aiba aceeasi prieteni. Fiecare din ei va avea un «cel mai bun prieten» la indemana atunci cand are nevoie de ajutor. Ca adolescenti vor fi mai usor de supravegheat daca au acelasi grup de prieteni si aceleasi obiceiuri. Conflicteel si rivalitatea intre frati vor fi ca si inexistente, avand in vedere ca cel mare nu-si aminteste cum era viata fara cel mic, iar cel mic nu stie cum e sa nu ai un frate. Cand cel mic se va naste, cel mare va fi si el tot un bebelus si nu va cunoaste invidia sau dusmania pe care au copiii mai mari fata de fratii nou-nascuti ce le rapesc atentia parintilor.

Si totusi, multi parinti decid sa aiba al doilea copil la 3-4 anu dupa primul. Avantajele sunt mai ales in primii ani. Cand cel mic plange des si se trezeste noaptea, cel mare va fi deja mai intelegator, mai matur, va putea sa te ajute si va fi mai protector fata de fratior. Nu va trebui sa alergi dupa doi bebelusi sau sa stai treaza toata noaptea. In schimb, este posibil sa te confrunti cu faimoasa rivalitate intre frati. La 3-4 ani, cel mare nu este totusi atat de mare incats a inteleaga ce inseamna un bebelus. Va vedea doar ca fratiorul ii fura atentia parintilor, ii fura jucariile si hainutele. Totusi, se pot preveni asemenea probleme daca ii explici din timp celui mare la ce sa se astepte.

Adevaratul dezavantaj va veni mai tarziu. Cand diferenta de varsta intre copii e mare, nu au mai nimic in comun, se cearta pentru ca au gusturi diferite si sunt mai greu de supravegheat, avand grupuri de prieteni diferite. Unul va vrea sa se uite la un film, celalalt la desene animate si tot asa. Diferentele vor fi multe. Iar daca sunt mai mult de patru ani intre copii, probabil nici nu vor simti ca sunt fratii, mai ales daca ai o fetita si un baiat.

Pana la urma, decizia iti apartine. Fiecare mamica stie cel mai bine ce isi doreste. Insa tine minte ca nici nu trebuie sa astepti prea mult daca iti doresti un al doilea copil. Singurul lucru de care trebuie cu adevarat sa tii cont este varsta. Cu cat inaintezi in varsta cu atat sarcina si nasterea vor fi mai greoaie, iar riscul de complicatii creste.


Taguri articol:
cand vine doilea bebe

Autorul articolului "Cand vine al doilea bebe?": Erika
26.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cand vine al doilea bebe?"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu