Flu
 
 
 
 
Ciclul menstrual si ovulatia Perioada fertila a unei femei este destul de lunga. Daca pubertatea incepe, in medie, la 13 ani, iar menopauza se instaleaza la 51 de ani, perioada fertila va avea 38 de ani si va include 500 de cicluri a cate 28 de zile.

Ciclul menstrual (a nu se confunda cu menstruatia) incepe in prima zi de sangerare menstruala si se termina in prima zi a urmatoarei menstruatii, avand, in medie 28 de zile. Totusi, exista mari variatii de la femeie la femeie si de l ao perioada a vietii la alta.

Buna desfasurare a ciclului depinde de functionarea ovarelor, ea insasi controlata de doua glande endocrine, hipotalamusul si hipofiza, asa ca acest mecanism atat de precis poate fi cu usurinta dereglat. Majoritatea bolilor endocrine, anorexia, obezitatea si, mai rar, stresul pot influenta ciclul menstrual. Iata de ce (aproape) toate femeile au cicluri mai lungi sau mai scurte decat media, la un moment dat, in viata. La pubertate si in apropierea menopauzei, micile dereglari sunt foarte des intalnite.

Corpul femeii nu functioneaza atat de exactca un ceas elvetian, asa incat, mai exista si surprize. Desi, in general, se considera ca perioada fertila este cea dintre a zecea si a saptesprezecea zi a ciclului, poti sa ramai insarcinata si in afara acestei perioade, ba chir, spun unii, si in timpul menstruatiei. Altfel spus, daca iti doresti un bebe, poti sa incerci pe tot parcursul ciclului.

Daca perioada fertila poate sa varieze, desfasurarea ciclului menstrual este intotdeauna aceeasi, daca totul merge bine. Scopul final al organismului este acela de a pregati mucoasa uterina pentru nidarea embrionului, in cazul in care fecundarea va avea loc. Astfel, inainte de ovulatie, mucoasa uterina (endometrul) se ingroasa, iar secretia vaginala devine mai abundenta pentru a facilita patrunderea spermatozoizilor.

Ina celasi timp, intr-unul din ovare, se dezvolta unul din cei 400 de mii de foliculi. In interiorul foliculului, o celula sexuala (ovulul) se dezvolta pana atinge maturitatea. Apoi, ovulul va fi « aruncat » afara din folicul pentru a putea intalni celula sexuala masculina. Fiecare din aceste procese este controlat cu precizie de hormonii secretati de ovare, hipofiza si hipotalamus.

Odata expulzat in trompa uterina, ovulul va putea sa intalneasca un spermatozoid, daca a avut loc recent un contact sexual si daca trompa nu este cumva blocata, ca urmare a unei infectii (principala cauza a infertilitatii la femei). In cazul in care ovulul nu este fecundat, mucoasa uterina este eliminata si asa apare menstruatia.

Cea mai simpla si mai ieftina modalitate de a stabili data probabila a ovulatiei, deci si perioada fertila, este metoda temperaturii bazale. Practic, trebuie sa-ti masori temperatura, rectal, in fiecare zi, inainte sa te dai jos din pat. In perioada ovulatiei, temperatura creste cu aproximativ 0,5 grade. Din pacate, cea mai mica raceala sau infectie de orice fel poate sa dea peste cap masuratorile, crescand usor temperatura. Acelasi efectil pot avea si unele medicamente.

Temperatura este normala daca se situeaza sub 37 de grade in prima parte a ciclului, crste peste 37 de grade la mijlocul ciclului si se mentine asa un timp, dupa care scade din nou sub 37 de grade inaintea menstruatiei. Daca temperatura nu se modifica pe parcursul ciclului, inseamna ca nu exista ovulatie.

Metoda temperaturii bazale presupune masurarea temperaturii pe o perioada de cateva luni pentru a putea prezice pe viitor care este perioada fertila.

Pentru a afla aceste lucruri mai repede, se pot folosi testele de ovulatie, mai eficiente si mai rapide. Ele detecteaza prezenta in urina a hormonului luteinizant (LH) care este produs tot timpul, dar nivelul lui creste cu 24-48 de ore inainte de ovulatie. Daca testul iese negativ, va trebui repetat. Daca iese positiv, inseamna ca se apropie ovulatia si ca a venit momentul sa va incercati norocul.


Taguri articol:
ciclul menstrual ovulatia

Autorul articolului "Ciclul menstrual si ovulatia": Erika
06.03.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ciclul menstrual si ovulatia"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu