Flu
 
 
 
 
Ciclurile neregulate si fertilitatea Cand incerci de ceva timp si nu reusesti sa ramai insarcinata, orice medic te va intreba despre regularitatea ciclurilor menstruale, care iti influenteaza sansele de a concepe un copil. Dar de ce este aceasta atat de importanta si in ce fel indica ea starea sanatatii tale?
Ciclurile neregulate sunt mai scurte de 21 de zile si mai lungi de 35 de zile, dar pot sa varieze intre cele doua extreme.

Majoritatea femeilor au perioade cand ciclul se deregleaza putin din cauza unei boli sau din cauza stresului. Dar a avea din cand in cand un ciclu anormal nu este o problema. Problema apare atunci cand ciclurile anormale sunt permanente, ceea ce poate sa-ti afecteze fertilitatea sau sa indice o afectiune ginecologica. Se considera ca aproximativ 17% dintre femeile sanatoase au cicluri neregulate.

De ce se intampla asta? Exista mai multe cauze posibile :

- Subponderabilitatea si efortul fizic prea mare.

- Sindromul ovarelor polichistice. Ciclurile neregulate sunt insotite de acnee si pilozitatea excesiva.

- Menopauza timpurie.

- Afectiuni tiroidiene.

- Un nivel prea mare al prolactinei – hormon care creste la femeile care alapteaza.

Daca ai cicluri neregulate, principala ta problema este aceea ca probabil nu ai ovulatie in timpul acestor cicluri. Un ciclu normal este impartit in doua faze. Prima faza este cea foliculara, care dureaza in jur de 14 zile, de la prima zi a menstruatiei pana la ziua ovulatiei. In timpul acestei faze, foliculul ovarian incepe sa se maturizeze in interiorul ovarului, in timp ce mucoasa uterina se ingroasa si se pregateste pentru a gazdui ovulul fecundat. In ziua 14, nivelul crescut de estrogen fac ca producerea hormonului luteinizant sa creasca, ceea ce provoaca ovulatia. Dupa ovulatie, incepe faza luteala, care dureaza inca 14 zile si este marcata de nivelurile crescute de estradiol si progesteron. Acesti hormoni pregatesc mucoasa uterina pentru implantare, dar daca nu exista niciun ovul fecundat care sa se implanteze, nivelul de progesteron si estradiol creste, iar mucoasa uterina este eliminata prin menstruatie.
Problema este ca a avea menstruatie nu inseamna neaparat a avea si ovulatie. Corpul tau poate sa elimine mucoasa uterina chiar daca nu a avut loc ovulatia, iar fara un ovul nu exista fecundare, deci nu exista sarcina. Un studiu realizat inca din anii '60 a aratat ca majoritatea femeilor cu cicluri mai lungi de 35 de zile sau mai scurte de 21 de zile nu au ovulatie.

Si, chiar daca exista ovulatie la fiecare ciclu, sansele de a concepe un copil sunt reduse pentru simplul fapt ca nu poti calcula zilele fertile. Cand ai un ciclu lung de 40 de zile, e mai greu sa stii cand anume are loc ovulatia.

Ce poti face in acest caz? Metoda calendarului nu ar fi suficienta pentru a-ti calcula perioada fertila, deci nu te poti baza pe ea. Este bine sa tii totusi socoteala ciclurilor pentru a sti, macar in mare, cat dureaza. In plus, metoda temperaturii bazale iti poate fi de ajutor daca o folosesti timp de cateva luni.

Pentru mai multa siguranta, poti incerca testele de ovulatie. Daca stii care este lungimea medie a unui ciclu, scade 14 zile si vei afla ziua aproximativa a ovulatiei. Foloseste testul incepand cu doua zile inaintea zilei in care ar trebui sa ovulezi. De exemplu, la un ciclu de 36 de zile, ovulatia ar trebui sa aiba loc in ziua 22, iar testul poti sa-l faci din ziua 20.

Testul de ovulatie s-a dovedit deosebit de util pentru multe cupluri si poate sa fie la fel si pentru tine, daca esti sigura ca ovulezi si esti sanatoasa. Daca nu ai facut inca o vizita la ginecolog, va trebui sa treci intai pe la el pentru a te asigura ca nu suferi de SOPC sau de alte afectiuni. Folosind ecograful si teste de sange, medicul iti va putea spune daca ovulezi sau nu si, daca nu, care este cauza. Din fericire, exista tratamente care induc ovulatia pentru femeile care nu pot ramane insarcinate din acest motiv. Ca si in alte cazuri de infertilitate, rabdarea si colaborarea stransa cu medicul reprezinta cheia catre succes.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.



Autorul articolului "Ciclurile neregulate si fertilitatea": Erika
09.09.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ciclurile neregulate si fertilitatea"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu