Flu
 
 
 
 
Dieta ta pentru fertilitate Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul organism, de la sange pana la hormoni, iar o alimentatie corecta iti poate mari sansele de a ramane insarcinata. Iata de ce trebuie sa tii cont.
Alcoolul trebuie evitat, dar nu este neaparat sa-l excluzi in totalitate. Un pahar de vin din cand in cand n-o sa te duca la sterilitate. Dar ai grija sa nu fii deja insarcinata cand il bei, deci incearca sa-l eviti intre ovulatie si menstruatie. Pe de alta parte, daca sunt suspiciuni de infertilitate, probabil ca ar fi intelept sa renunti cu totul la orice inseamna alcool. Inca nu exista studii foarte clare care sa arate ca alcoolul provoaca infertilitate, dar o anumita legatura pare sa existe. Si atunci de ce sa risti, introducand in organismul tau o substanta de care nici macar nu are nevoie?

Nici cafeaua intr-o cantitate mica sau moderata nu iti micsoreaza drastic sansele de a ramane insarcinata. Asta daca esti sanatoasa tun. In cazul in care exista probleme de fertilitate, incearca sa renunti la ea. Unii medici cred ca acesta substanta, cofeina, contracta vasele de sange, ceea ce face ca fluxul de sange catre uter sa fie redus, iar nidatia embrionului sa devina mai greoaie.
Carbohidratii sunt necesari organismului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa devii dependenta de ei. Evita in special carbohidratii rafinati, asa cum sunt pastele, painea alba, produsele de patiserie.

Prin rafinare, se elimina din semintele de cereale 17 nutrienti, iar printre acestia se afla si cativa care maresc fertilitatea: antioxidantii, vitamina B si fierul. Daca suferi de sindromul ovarelor polichistice, afectiune care influenteaza in mod negativ fertilitatea, cu atat mai mult trebuie sa refuzi carbohidratii rafinati, caci acestia maresc nivelul insulinei. SOPC este provoat de un dezechilibru hormonal care se inrautateste atunci cand creste nivelul insulinei in sange. Pe de alta parte, cerealele integrale, desi intra in categoria carbohidratilor, nu iti pot face decat bine.

Fructele si legumele sunt cele mai bune suplimente cu multivitamine pe care le-ai putea consuma. Nu numai ca sunt bogate in vitamine si minerale, dar contin si antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi. Acestia din urma sunt substante daunatoare care ajung in corp prin razele soarelui, prin aerul pe care il respiram sau prin alimentele pe care le mancam si care afecteaza toate organele inclusiv pe cele reproducatoare.

In ce priveste pestele, situatia este mai delicata. Ai nevoie de acizii grasi omega 3 care se gasesc in carnea de peste, dar, in acelasi timp, aceasta este carnea cu cele mai mari sanse sa fie contaminata, cu virusi, bacterii sau cu deseuri toxice, avand in vedere ca multe deseuri organice si chimice sunt aruncate in rauri, lacuri si mari. Oricum, doua portii de peste pe saptamana sunt indicate, cu conditia sa eviti mancarurile din peste crud. Prin gatire, cei mai multi virusi si bacterii sunt omorati.

Refa-ti rezervele de fier, inainte de sarcina, mai ales daca ai menstruatii abundente. O anemie in timpul sarcinii sau dupa nastere este ultimul lucru de care ai nevoie. O buna sursa de fier este carnea rosie, dar si anumite legume. Daca nu consumi alimente bogate in fier, ia un supliment.

De altfel, este greu sa ai o dieta atat de echilibrata incat sa-ti asigure tot necesarul de vitamine si minerale. Tocmai de aceea, poti lua un supliment cu multivitamine destinat viitoarelor mamici, sau pur si simplu, un supliment cu vitamine normal. Orice ai alege, ai grija ca pastilele sa nu contina o doza de vitamina A mai mare decat cea recomandata (600 mcg), pentru ca surplusul acestei vitamine poate produce boli congenitale. Din acelasi motiv, evita sa consumi prea mult ficat sau pate de ficat.

Daca esti vegetariana sau mananci foarte putina carne, cauta un supliment alimentar bogat in vitamina B12. Unele studii au aratat ca deficienta acestei vitamine ar provoca boli congenitale la fat. De asemenea, orice supliment luat inainte de sarcina trebuie sa contina cel putin 400 mcg de acid folic, o vitamina din grupul B, care protejeaza fatul de anumite defecte precum spina bifida.

Nu este de ajuns ca tu sa fii atenta la alimentatia ta. Si partenerul tau, viitorul tata, trebuie sa aiba o dieta sanatoasa. Unii medici recomanda barbatilor un supliment cu zinc si seleniu care sa fie luat cu cateva luni inainte de conceptie. Studiile au aratat ca aceste minerale contribuie la producerea de spermatozoizi sanatosi.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
dieta pentru fertilitate

Autorul articolului "Dieta ta pentru fertilitate": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Dieta ta pentru fertilitate"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Fertilitatea in Romania, intre intentie si declin
Fertilitatea in Romania, intre intentie si declin
Bucuresti, 4 iulie 2008 - Diferentele dintre numarul de copii doriti si al celor nascuti pot fi reduse prin politici sociale
Comentarii
Marco
January 13th, 2015 at 1:30pm

mare articol despre fertilizarea vedea, de asemenea http://bhig.pl http://portalmedycznofarmaceutyczny.pl
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu