Flu
 
 
 
 
Infertilitatea este o boala. Nu si in Romania E greu de explicat prin ce treci celor care nu s-au confruntat cu asa ceva... Infertilitatea iti afecteaza toate aspectele vietii. Un simplu drum la magazin poate deveni un chin emotional (vezi un copil dragalas si iti spui ca ar fi putut fi al tau... intalnesti un vecin binevoitor care te priveste cu subinteles: "cand va vad cu un pui de om de mana?"… multe se pot intampla pe drumul scurt pana la magazin!).
Sa programezi vizitele medicale in timp ce trebuie sa faci fata unui job solicitant, sa iti pastrezi zilele de concediu pentru atunci cand trebuie sa mergi la medic si nu stii cat vei sta la coada la usa cabinetelor... Sa faci dragoste la comanda... sa te intrebi daca va mai fi vreodata la fel ca inainte... Sa planifici concediul in functie de tratamente, atunci cand "administrezi finantele" sa nu uiti sa aloci o parte importanta cheltuielilor medicale... - toate acestea si multe altele pot fi foarte dificile.
Infertilitatea intra adanc in suflet, amenintand unele dintre cele mai dragi visuri, asteptari, credinte. Iti simti inima zdrobita, te simti "incomplet". Credinta poate fi pusa la grea incercare, iar optimismul, greu de pastrat. Zilnic trebuie sa faci fata sentimentului de izolare, de multe ori esti cuprins de manie, invidie, depresie, si aceste sentimente pe care incerci sa le inlaturi, dar nu reusesti intotdeauna, fac stima fata de sine sa scada tot mai mult...
Dupa fiecare esec, iti recompui din ramasite intreaga fiinta, nu stii de unde, dar gasesti puterea de a merge inainte, cu speranta ca poate candva copilul mult asteptat iti va fi daruit...
(Felicia)

Un strigat de durere pe care statul roman nu il aude.

Persoanelor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de taxe si impozite, iar infertillitatea este o boala recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In prezent, cetatenii romani trebuie sa plateasca integral pe cont propriu o procedura medicala de tip inseminare artificiala (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare si medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriase in raport cu veniturile medii ale unei familii din Romania; cu titlu de exemplu, pretul global al unei tentative de FIV variaza intre 1.400 si 3.000 euro, in functie de spital si de procedura/medicamentatie. O procedura de tip IA / FIV reprezinta o experienta extrem de dificila pentru un cuplu, in plan fizic si mai ales psihic, care se accentueaza dramatic atunci cand la aceste dificultati se adauga un obstacol insurmontabil de ordin financiar.

Posibilitatea de a avea un copil nu trebuie sa reprezinte un lux si, de aceea, am initiat impreuna o "Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical".

In tarile Uniunii Europene, exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele de sanatate publica. In aceste tari, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu. De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar patru incercari, Belgia - sase, Danemarca - trei, Franta - patru, Ungaria - cinci etc.

In schimb, in "Romania europeana" a anului 2008 nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul "tot ce nu e interzis este permis", ceea ce ofera medicilor posibilitatea unor proceduri uneori experimentale. Mentionam ca a existat o tentativa de reglementare in domeniu in anul 2003, cand a fost initiata propunerea legislativa nr. 217 / 2003, privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical; insa, dupa mai multe modificari si dezbateri, proiectul de lege a fost respins. In ceea ce priveste finantarea propriu-zisa a unui anumit numar de proceduri de reproducere umana asistata medical, aceasta chestiune nu a fost niciodata luata in dicutie la nivel oficial.

In Romania, a luat nastere un grup de initiativa in domeniul infertilitatii. Acesta isi propune, cu ajutorul presei si prin eforturi individuale, sa ii faca pe oamenii politici sa constientizeze ca problema infertilitatii exista si, asa cum se intampla in cele mai multe tari ale Uniunii Europene, statul roman are datoria de a ajuta cuplurile care se confrunta cu aceasta boala. Actiunile acestui grup sunt mediatizate pe pagina web InfertilitateaEsteOBoala.wordpress.com . Se cauta voluntari, care sa vina cu idei si sa se implice in proiect.

Scopul nostru este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate.

Ce se solicita?

Aducem la cunostinta Ministerului Sanatatii si tuturor forurilor responsabile urmatoarele probleme si solicitam ofical sa se ia masuri in consecinta:

1. In Romania exista un numar mult prea mic de medici specialisti pe probleme de infertilitate – atat ginecologi si obstreticieni, cat si medici specializati in endocrinologie reproductiva –, raportat la frecventa problemelor si numarul pacientilor. De asemenea, spitalele nu au acces la tehnica medicala moderna si performanta in acest domeniu, adesea utilizandu-se tehnologii invechite si proceduri riscante si traumatizante pentru pacienti, care in alte tari au fost de ani buni inlocuite. Solicitam gasirea unor solutii pentru o comunicare mai buna intre institutiile statului si medicii specialisti in infertilitate pentru a cunoaste cu exactitate atat problemele pe care le intimpina acestia in exercitarea profesiunii lor, cat si nevoile pacientilor, si alocarea de fonduri in vederea satisfacerii acestora.

2. Solicitam dispunerea, elaborarea si publicarea unui studiu statistic national pentru a se estima stiintific procentul cuplurilor cu probleme de fertilitate in cadrul numarului total al cuplurilor aflate la varsta reproductiva. Studiul sa ofere criterii sociologice (varsta, sex, mediu urban/rural, nivel de studii, profesia s.a.) si medical-financiare (diagnostic, probleme intampinate in sectorul sanitar in vederea diagnosticarii, tratarii si obtinerii unei sarcini dorite, costuri personale pentru analize, tratamente, IA/FIV etc.), in vederea cunoasterii si ameliorarii acestor probleme.

3. Solicitam reglementarea legala, in regim de urgenta, a procedurilor de reproducere asistata medical si introducerea procedurilor IA/FIV in programele nationale de sanatate, astfel incat costul unui anumit numar de proceduri, stabilit prin lege, sa fie suportat de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, asa cum se intampla de multa vreme in majoritatea tarilor europene.

S-au trimis nu mai putin de 54 de petitii catre Ministerul Sanatatii; s-a primit raspuns doar la o parte dintre ele, si mult dupa termenul legal, abia dupa ce petentii au dat telefoane insistente la Minister, referitoare la petitie. Raspunsul, semnat de Directorul General Dr. Adrian Pana, precizeaza: “[...] Procedura de fertilizare in vitro se incadreaza in categoria serviciilor care nu sunt decontate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, asa cum este precizat in art. 237, alin. (1), lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Procedura de fertilizare in vitro nu este inclusa in programele nationale de sanatate deoarece, potrivit Art. 45, Titlul II din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acestea reprezinta un ansamblu de actiuni organizate în scopul evaluarii, prevenirii, tratamentului si controlului bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, iar infertilitatea nu reprezinta o afectiune cu o raspandire larga in populatie.

Acest raspuns este o dovada intolerabila de cinism, dat fiind ca vine din partea unui medic (!), si de lipsa de profesionalism, dat fiind ca vine din partea unui director general in Ministerul Sanatatii. Astfel, precizam ca, desi ar fi tocmai de datoria Ministerului Sanatatii sa solicite realizarea unui astfel de studiu sociostatistic, in prezent nu par a exista statistici din care sa reiasa clar numarul cuplurilor afectate de infertilitate in Romania. La nivel european insa, acesta este estimat la cca. 15% din totalul cuplurilor aflate la varsta de a procrea; foarte probabil, Romania se afla, la randu-i, undeva in media europeana, cu precizarea ca in Romania exista numerosi alti factori care conduc la o imbatranire rapida a populatiei, estimarile referitoare la acest subiect fiind sumbre pentru urmatoarele decenii. Deci, raspunsul conform caruia infertilitatea nu ar fi o “boala cu impact major” si nu ar reprezenta o “afectiune cu o raspandire larga in populatie” [sic!] este - dincolo de cinismul sau - nejustificat statistic si, o spunem cu tarie: FALS!

Ii sugeram domnului director general un exercitiu simplu: sa isi aduca aminte ca este medic si sa mearga pe holurile clinicilor specializate in probleme de fertilitate din Bucuresti sau din tara si sa vada cozile infernale care se formeaza zilnic la usile cabinetelor. Si sa tina cont de faptul ca acolo ajung doar aceia - putini! - care isi permit financiar sa intre in lupta pentru o procedura de tip IA/FIV, adesea dupa ce au fost nevoiti sa faca apel la un credit bancar pe mai multi ani. Dupa o astfel de incursiune - ipotetica, nu ne facem iluzii -, poate Dl. doctor ar ezita un pic inainte de a emite astfel de raspunsuri oficiale (caci nu putem sa nu ne intrebam - retoric, desigur: oare crunta neputinta de a avea copilul dorit chiar sa nu fie o problema de sanatate cu un “impact major”? Si oare cam cate procente din populatia aflata la varsta reproductiva ar trebui sa fie afectate de infertilitate pentru ca acesta sa fie considerata “o afectiune cu o larga raspandire in randul populatiei”? 50% ? …96,32% ?! Mai putin decat cancerul, mai mult decat HIV-ul, la fel de mult ca alcoolismul?? Care sa fie criteriul acestui pat al lui Procust? Sa se fixeze prin lege, macar. Neaparat cu zecimale!

Sprijina Campania civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical! Semneaza petitia online !


Taguri articol:
infertilitatea este boala romania

Autorul articolului "Infertilitatea este o boala. Nu si in Romania": InfertilitateaEsteOBoala.wordpress.com
11.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Infertilitatea este o boala. Nu si in Romania"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu