Flu
 
 
 
 
Semnele ovulatiei Daca vrei sa ramai insarcinata, probabil stii deja perioada fertila, adica zilele dinainte si dupa ovulatie sunt cele mai potrivite pentru "incercari". Perioada fertila incepe cu o zi inainte de ovulatie si se termina la aproximativ trei zile dupa ea. Cum iti dai seama daca esti sau nu in perioada fertila? Un bun punct de plecare ar fi sa cunosti semnele ovulatiei.

Ovulatia este procesul prin care ovarul elibereaza un ovul. Daca acest ovul este fecundat si se implanteaza in uter, inseamna ca esti insarcinata. Procesul este controlat de hormonii feminini, care pe langa ovulatie, provoaca si o serie de "efecte secundare". Pe acestea trebuie sa le urmaresti.

Sunt mai multe semne care ar putea indica ovulatia. Ca simptome fizice poti sa urmaresti: tensiunea sanilor, crampe abdominale, schimbarea pozitiei si a texturii colului (intreaba-ti doctorul cum poti gasi colul uterin).
Pe langa acestea poti verifica schimbarile temperaturii bazale si ale secretiilor vaginale.

Temperatura bazala este folosita adesea pentru a detecta momentul ovulatiei. Este o metoda eficienta in special daca este folosita timp de mai multe luni. Imediat dupa ovulatie, majoritatea femeilor au temperatura bazala putin mai mare decat in celelalte zile.

Temperatura bazala se masoara in fiecare dimineata inainte sa te ridici din pat si se noteaza intr-un tabel. Urmarind graficul acestor valori timp de mai multe luni, iti poti da seama care este data aproximativa a ovulatiei. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca temperatura bazala creste si atunci cand ai febra, cand ai avut un somn nelinistit sau cand ai dormit intr-o camera supraincalzita.
Temperatura poate fi masurata oral sau vaginal, dar ai nevoie de un termometru special, care sa inregistreze chiar si cele mai mici variatii de temperatura. In ziua ovulatiei, vei o observa o crestere de doar un grad sau o jumatate de grad.

O alta metoda de a detecta ovulatia este urmarirea mucusului cervical, prin secretiile vaginale. De-a lungul unui ciclu, mucoasa cervicala isi schimba cantitatea si consistenta pentru a favoriza fecundarea la momentul ovulatiei. Cantitatea si consistenta secretiilor vaginale se modifica astfel:

- Imediat dupa menstruatie, secretia este redusa in ceea ce priveste cantitatea, si lipicioasa.
- Exact inaintea ovulatiei, cantitatea se mareste, iar secretia devine mai lichida si mai "alunecoasa", de consistenta albusului de ou.
- Imediat dupa ovulatie, secretia devine mai groasa si vei observa cantitati mai mici.

Si urmarirea secretiei vaginale este o metoda care poate da gres. Nu uita ca exista si alti factori care ii pot influenta cantitatea si consistenta. Este vorba de:

- Infectii ale vaginului si boli cu transmitere sexuala.
- Excitatia sexuala.
- Folosirea lubrifiantilor in timpul contactului sexual.
- Spalaturile vaginale.
- Alaptatul.
- Perimenopauza.
- Interventiile chirurgicale asupra colului uterin.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
semnele ovulatiei

Autorul articolului "Semnele ovulatiei": Erika
15.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Semnele ovulatiei"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu