Flu
 
 
 
 
Uterul retrovers si fertilitatea Contrar a ceea ce probabil ai auzit pana acum, uterul retrovers NU este o boala. Este o variatie normala, asa cum este faptul de a fi stangaci.

Fiecare femeie se naste cu o anumita pozitie a uterului. In 80% dintre cazuri, el este suspendat de ligamentele care il sustin in pozitie usor aplecata catre fata, catre buric. 20% dintre femei au uterul asezat intr-o alta pozitie, de obicei aplecat catre in spate, catre coloana vertebrala. Aceasta situatie se numeste retroversie uterina, iar un astfel de uter este numit retrovers.

Majoritatea femeilor cu uter retrovers s-au nascut asa, cauzele fiind in totalitate genetice. La altele, uterul nu a reusit sa se aseze in pozitie anteversa pe masura ce corpul s-a dezvoltat. Totusi, sunt si factori care pot modifica pozitia uterului. Este vorba de:

- Sarcina. In timpul sarcinii, uterul se mareste si devine mai greu, iar ligamentele care il sustin slabesc. De aceea, unele femei descopera abia dupa nastere ca au un uter retrovers: pentru ca nu a fost intotdeauna asa.
- Menopauza. La femeile ajunse la menopauza nivelul de estrogen scade brusc, ceea ce face ca ligamentele ce sustin uterul sa slabeasca, permitandu-i sa "alunece" catre spate.
- Bolile ginecologice. Endometrioza, boala inflamatorie pelvina si alte boli ginecologice formeaza tesut cicatriceal pe interiorul abdomenului, ceea ce forteaza uterul sa "alunece" din pozitia lui.

In general, retroversia uterina nu provoaca niciun simptom si este descoperita in timpul unuei consultatii de rutina, fie examen ginecologic, fie ecografie. Daca totusi apar simptomele, cele mai comune sunt durerile la menstruatie (dismenoree) si in timpul contactului sexual (dispareunie). La acestea, se pot adauga durerile lombare la menstruatie, infectiile urinare frecvente, durerea la folosirea tampoanelor interne.

Uterul retrovers in sine nu da complicatii. Totusi, uneori el poate sa semnaleze prezenta unor alte afectiuni ginecologice, cum sunt endometrioza, boala inflamatorie pelvina. In acest caz, problema este boala respectiva, si nu retroversia uterina. Cele care s-au nascut cu uter retrovers nu au de ce se teme de complicatii.

Si acum ajungem la ce ne intereseaza de fapt: legatura dintre fertilitate si uterul retrovers. Legatura care nu prea exista. Orice ti s-ar spune, un uter retrovers este normal si perfect functional. Poti sa ramai insarcinata, poti sa duci sarcina pana la capat si probabil ca, sub greutatea fatului, uterul tau va aluneca in pozitie anteversa, adica aplecat inspre fata.

Intr-adevar, uterul retrovers poate sa afecteze fertilitatea in masura in care el face contactul sexual dureros. In rest, medicii dau vina pe retroversia uterina numai atunci cand nu se gasesc alte probleme ce ar putea afecta fertilitatea unui cuplu. Cand o femeie cu retroversie nu reuseste sa ramana insarcinata, desi sunt sanatosi, atat ea cat si partenerul, medicul poate sa sugereze o operatie pentru schimbarea pozitiei uterului. Totusi, aceasta se face foarte rar pentru ca in general nu este nevoie de ea. Uterul retrovers nu este anormal, nu este o raritate, nu este o boala si, mai ales, nu iti afecteaza fertilitatea.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Uterul retrovers si fertilitateaUterul retrovers si fertilitatea

Autorul articolului "Uterul retrovers si fertilitatea": Erika
29.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Uterul retrovers si fertilitatea"...

Alte articole
Cand concepem primul copil?
Cand concepem primul copil?
Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai
Cauzele infertilitatii feminine
Cauzele infertilitatii feminine
Lupta cu infertilitatea este una personala si. de cele mai multe ori, secreta. Dar cuplurile care se confrunta cu aceasta problema
Putem alege sexul copilului?
Putem alege sexul copilului?
Unii zic ca da. Ceea ce bunica ar considera o blasfemie, iar noi – un lucru imposibil din punct de vedere stiintific, a devenit,
Dieta lui pentru fertilitate
Dieta lui pentru fertilitate
Iti iei vitaminele, mineralele, mananci sanatos si faci miscare pentru a te asigura ca poti deveni cat mai curand mama unui copil
Dieta ta pentru fertilitate
Dieta ta pentru fertilitate
Cand iti doresti un copil, expresia "esti ceea ce mananci" devine mai mult decat o zicala. Ceea ce mananci iti afecteaza intregul
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu