Flu
 
 
 
 
Cand copilul nu poate spune Auzim adesea atunci cand cerem copiilor sa spuna ce au facut, ce s-a intamplat sau cum s-a intamplat ca ni se spune “nu-mi aduc aminte”. Insistenta si iritarea parintilor, dorinta lor de a afla ce s-a intamplat, de a-i face pe copii sa spuna tot, nu face uneori decat sa accentueze acest refuz categoric.
Refuzul poate deveni greu de suportat pentru parinte atunci cand nu poate fi demontat cu nici un fel de argumente sau poate deveni ingrijorator in idea unei amnezii reale sau a unor probleme legate de capacitatile mnezice ale copilului. Dincolo de acestea, ceea ce constituie fundamentul uitarii subite este continutul afectiv al situatiilor prin care copilul a trecut.

Ceea ce poate face parintele dincolo de nevoia de a-l pedepsi, a-l mustra sau a-l ameninta pe copil pentru ca nu spune este sa il ajute sa dea impreuna o forma continuturilor care sunt dificil de exprimat, ca si cum parintele ar fi un dublu, o voce a copilului care poate pune in cuvinte impreuna cu el ceea ce este greu de spus.
Astfel putem afla ce simte copilul, ce anume nu poate spune, de ce ii este greu, cum a perceput el situatia pe care noi o consideram grava sau banala, sau ii atribuim o valoare ("ai fost rau", "ai fost obraznic", "stii ce ai facut?").

Vom incerca in randurile urmatoare sa traducem acest "nu-mi aduc aminte" pentru a vedea ce ne spune de fapt copilul incercand sa nege ceea ce noi dorim sa aflam de la el:

"Nu pot sa spun"

Aceasta interpretare poate aparea in special in urma situatiilor cu caracter traumatic, situatii pe care copilul le resimte ca fiind foarte dure sau cu un impact puternic (pierderea unui dintre parinti, separarea parintilor, accidente, boala, conflicte violente, procese de custodie). Incapacitatea lui de a exprima ceea ce a vazut, ceea ce a trait nu se leaga de faptul ca nu isi mai aminteste, ci ca nu poate da o forma de expresie suferintei sale, durerii, fricii, spaimei, furiei, confuziei. "nu pot" este expresia unei reale dificultati de a intelege si de a aduce la suprafata lucruri care sunt greu de suportat, care depasesc capacitatea lui de a le controla si care nu pot fi rememorate pentru ca ele vor reactualiza intreaga suferinta a copilului din momentul producerii lor. Uneori continutul emotional este atat de intens, incat copilul poate fi in situatia de a reprima total, de a uitat ceea ce s-a intamplat, ca si cum ar fi sters cu buretele. Presiunea pentru a-si aminti nu va face decat sa afunde si mai mult aceste amintiri ascunse.

De cele mai multe ori nici in familie parintii nu discuta despre ceea ce s-a intamplat, neputinta lor de a vorbi liber crescand starea de tensiune si accentuand si dificultatea copilului de a exprima ceea ce simte, crescand cu ideea ca despre asta nu se vorbeste in familie.

"Nu vreau sa spun"

Aceasta varianta este specifica situatiilor de frustrare a copilului, in care a fost pus in fata nesatisfacerii dorintelor si cerintelor sale. Lucruri pe care trebuie sa le faca, locuri in care trebuie sa mearga, sarcini care nu ii plac, lucruri pe care le vrea si nu le primeste. Uitarea este adesea anticipata de reactii amplificate ale copilului: refuzul direct, crize de plans sau de tipat, amanare, acte ratate, esec. Parintele este pus in situatia de a asista la toata aceasta desfasurare si apoi cand intreaba copilul despre ce s-a intamplat si de ce s-a comportat asa punandu-l in situatii stanjenitoare, copilul nu isi mai aminteste spre disperarea parintelui."Nu vreau" este incercarea copilului de a nu isi asuma responsabilitatea asupra a ceea ce s-a intamplat, de a se sustrage ca si cum nu ar fi fost el acolo si nu ar fi trait frustrarea respectiva.

Parintii de cele mai multe ori, iritati de faptul ca nici macar nu recunoaste cum s-au petrecut lucrurile accentueaza frustrarea dand diferite pedepse prin care interzic copilului accesul la lucruri care ii plac.

"Nu stiu cum sa spun"

In special in situatiile conflictuale in care copilul este confuz, este in incurcatura, nu intelege ce s-a intamplat si cum s-au derulat lucrurile: conflicte cu alti copii, divergente cu educatoarea sau invatatoarea, conflicte la care a asistat si este pus in situatia de a alege vinovatul sau de a lua partea cuiva. "Nu stiu" este refuzul copilului de a alege ce sa spuna sau de a lua o decizie cu privire la ceea ce s-a intamplat. Este o presiune destul de mare pe umerii sai aceea de a fi protagonistul unei intamplari care are anumite consecinte si care angreneaza mai multi adulti care solicita versiunea copilului. Copilul nu stie ce anume sa aleaga sa spuna, ce nu are voie sa spuna, cum sa aleaga intre ceea ce a simtit si cum s-au derulat lucurile in realitate.

Confuzia copilului este accentuata de insistenta parintilor in a spune adevarul, in a descrie exact ceea ce s-a intamplat, subliniind enumerarea faptelor si nu ceea ce a simtit copilul si il pune in dificultate.

"Nu imi place"

Aceasta traducere este specifica situatiilor de vinovatie sau de esec cand copilul se simte stanjenit, rusinat, nemultumit, stie ca nu a fost intocmai frumos cum s-a comportat sau ca a facut anumite lucruri pe care le regreta. Nu ii place ceea ce a facut, nu ii place sa vorbeasca despre ceea ce a facut sau a simtit."Nu imi place" ne spune de fapt ca nu m-am simtit prea bine, nu vreau sa afle si altii ce am facut eu; ca o contradictie intre placerea obtinuta initial si starea ulterioara de vinovatie, un conflict cu care copilul nu stie ce sa faca.

Parintele in astfel de situatii doreste sa obtina scuzele aferente, recunoasterea morala a comportamentului si promisiunea copilului ca nu se va mai repeta.

In oricare din situatiile care incep cu "Nu-mi aduc aminte" putem inlocui exercitiul de memorie al copilului cu incercarea de a pune in cuvinte alaturi de el cum a fost, cum se simte, ce il face sa nu isi aduca aminte, ajutandu-l sa inteleaga ce s-a intamplat de fapt si nu accentuand vinovatia sau confuzia lui.


Taguri articol:
cand copilul poate spune

Autorul articolului "Cand copilul nu poate spune": Gradinite.com
05.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cand copilul nu poate spune"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu