Flu
 
 
 
 
Ce este autismul? Autismul face parte dintr-un grup de tulburari de dezvoltare, numite tulburari de spectru autist, care apar, in general, in copilarie, inaintea varstei de trei ani. Simptomele si gravitatea lor pot sa difere mult de la un copil la altul, dar, in general, este afectata abilitatea de a comunica si de a interactiona cu ceilalti. Desi nu exista un tratament care sa vindece complet copilul autist, interventia timpurie poate schimba mult viata celor afectati.

Cauzele exact ale autismului nu sunt cunoscute, insa se crede ca boala ar fi rezultatul imbinarii a mai multi factori, mai ales ca autismul este o afectiune foarte complexa cu o gama larga de simptome. Pana acum s-a vorbit despre factori genetici, fie mosteniti, fie aparuti spontan, despre factori de mediu (infectii virale, poluare), complicatii ale travaliului si ale nasterii, dar si traume asupra creierului. O controversa foarte mare a iscat posibila legatura dintre vaccinuri si autism si s-a discutat in special despre vaccinul ROR (rujeola - oreion - rubeola).

Pot fi afectati de autism toti copiii, ndiferent de rasa, sex, istoricul familial. Totusi, s-a observat, de-a lungul timpului, ca baieteii sunt mai expusi riscului, la fe si copiii care au in familie o persoana cu tulburari de comportament si comunicare. De asemenea, studiile mai noi, au aratat ca si varsta tatalui ar fi unul din factorii care contribuie la paaritia bolii.

Lasand la o parte controversele medicale si studiile cu rezultate incerte este important sa cunoastem simptomele autismului pentru a-l putea depista si trata din timp. Boala se manifesta pe trei planuri importante in dezvoltarea copilului : interactiunea sociala, limbajul si comportamentul. Iata care sunt simptomele cele mai des intalnite :
   • Copilul nu raspunde cand este strigat pe nume
   • Pare sa nu auda cand i se vorbeste
   • Nu doreste sa fie luat in brate sau mangaiat.
   • Nu cauta compania celorlalti si prefera sa se joace singur
   • Incepe sa vorbeasca mai tarziu decat alti copii
   • Isi pierde, la un moment dat, capacitatea de a vorbi, de a forma fraze
   • Cand vorbeste foloseste un ton sau un ritm ciudat.
   • Nu este capabil sa inceapa sau sa intretina o conversatie.
   • Repeta cuvinte si fraze, fara sa le inteleaga sensul
   • Prezinta miscari si gesturi repetitive (se leagana), are ticuri
   • Are ritualurile lui, la care nu renunta niciodata, iar schimbarea lor il deranjeaza vizibil.
   • Este fascinat de anumite parti ale unui obiect
   • Este foarte sensibil la lumina, la sunete puternice, la atingeri, insa pare sa nu simta durerea.


Este important de retinut ca acestea sunt doar cateva din simptomele posibile. Nu exista doi copii autisti care sa semene perfect ca simptome sau comportament. Deci este posibil ca un copil sa fie totusi autist, chiar daca nu prezinta semneel de mai sus. In orice caz, parintii sii vor da seama ca ceva nu este in regula. Smenele boli se pot vedea inca din primele luni de viata sau pot sa apara mai tarziu. Cu alte cuvinte, este posibil ca un copil autist sa se comporte normal in primele luni sau in primii ani de viata, pentru ca, dintr-o data, sa devina foarte retras, foarte agresiv, tipicar, sau sa-si piarda abilitatuke de vorbire pe care le-a castigat deja.

Pe masura ce cresc, copiii autisti devini mai sociabili si par aproape normali. Cei cu un autism usor devin adulti normali, sau aproape normali. In unele cazuri, totusi, boala se agraveaza in adolescenta si nici ca adulti nu vor putea duce o viata normala.

Majoritatea autistilor invata foaret greu si au o inteligenta sub medie. Alti au o inteligenta normala, dar, desi invata la fel de rapid ca si copiii sanatosi, nu pot aplica in viata reala cunostintele acumulate. Un numar foarte mic de autisti sunt supradotati si au un talent natural remarcabil in diferite domenii.

Pentru ca este greu sa evaluezi abilitatuile sociale si comportamentul unui bebelus, controlul medical poate clarifica anumite probleme. Dar asta nu e posibil decat daca acel copil este dus la medic si investigat. Pediatrul nu petrece decat foarte putin timp langa copil, asa ca nu-si poate da seama care este comportamentul lui. Singura sansa a copilului este ca parintii sa stie cand anume trebuie sa se prezinte la medic. Este vorba de cazurile in care copilul :

   • Nu gangureste pana la 12 luni
   • Nu gesticuleaza pana la 12 luni (nu raata cu degetelul, nu face cu mana)
   • Nu este capabil sa rosteasca niciun cuvant pana la 16 luni
   • Nu este capabil sa alcatuiasca propositii simple pana la 24 de luni.
   • Pierde brusc abilitatile pe care le-a acumulat (de vorbire, sociale, comportamentale).

Nue xista o investigatie anume care sa poatea pune diagnosticul de autism. Acest diagnostic este rezultatul colaborari dintre mai multi specialisti si se pune, de cele mai multe ori, abia la 2-3 ani, desi semenele pot sa apara mult mai devreme.

Chiar daca nu exista un tratament care sa vindece complet autismul, se practica diverse terapii ce pot sa imbunatateasca abilitatile copilului si felul in care el interactioneaza cu cei din jur. Fiecare copil autist are sansa de a duce o viata (aproape) normala, cu conditia sa primeasca tratamentul de care are nevoie.


Taguri articol:
este autismul

Autorul articolului "Ce este autismul?": Erika
06.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce este autismul?"...

Alte articole
Cura de slabire la copii
Cura de slabire la copii
Daca bunicii nostrii considerau ca un copil frumos este un copil grasut, astazi stim ca un copil grasut are toate sansele sa
Copilul tau la un an
Copilul tau la un an
Copilul tau este mai receptiv si poate intelege ce i se spune, deci il poti invata sa te ajute. Transforma curatenia intr-un joc,
Copilul tau la doi ani
Copilul tau la doi ani
Pana la aceasta varsta, copilul tau a crescut din toate punctele de vedere. Probabil ca esti si tu uimita sa constati cate poate
Copilul tau la trei ani
Copilul tau la trei ani
Universul copilului tau a inceput sa se largeasca si acum cuprinde mult mai multe locuri, persoane si situatii. Este gata sa
Copilul tau la patru ani
Copilul tau la patru ani
La patru ani de la nastere, ai un pusti energic, sociabil si independent. Deja s-ar putea sa refuze ajutorul tau in situatii in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu