Flu
 
 
 
 
Analize prenatale: analiza sangelui Printre analizele de care nu scapa nicio viitoare mamica se numara cele de sange. O astfel de analiza se poate face pentru a confirma sau infirma sarcina in primele saptamani daca testul de sarcina clasic nu este relevant. Dar in continuare vom vorbi despre analizele de sange pe care le fac gravidele, ca parte din screening-ul prenatal.

Nu mai are rost sa spunem cum se face acest test : ti se ia o eprubeta cu sange din brat, apoi este trimisa la laborator. Ce ar trebui sa stie fiecare mamica este ca analiza de sange se face neaparat la primul control prenatal. Daca medicul nu o mentioneaza, trebuie ceruta pentru ca este foarte importanta in determinarea starii generale de sanatate, dar si in detectarea anumitor infectii, precum toxoplasmoza.

Analiza sangelui poate fi folosita pentru a determina grupa sanguina, daca nu ti-o cunosti deja, factorul Rh, nivelul glicemiei, al fierului si hemoglobinei. Se poate cere si pentru a afla daca esti sau nu imuna la boli transmisibile, daca ai sau nu anumite BTS-uri periculoase pentru sarcina sau alte infectii.

La cererea viitoarei mamici se poate face analiza sanguina pentru a afla daca exista riscul unor boli genetice precum fibroza cistica sau talasemia.

O analiza de sange poate spune multe lucruri despre tine. Iata ce va urmari medicul tau:

Grupa sanguina - este important de stiut daca ai grupa A, B, AB sau O pentur ca la nastere este posibil sa ai nevoie de transfuzii din cauza hemoragiei.

Factorul Rh - medicul trebuie sa afle daca ai Rh pozitiv sau Rh negativ. Este un alt lucru important de stiut pentru ca o mama cu Rh negativ poate sa aiba un copil cu Rh pozitiv ( citeste mai multe despre importanta factorului Rh in sarcina).

Glicemia - Testul glicemiei se face pentru a afla care est ecapacitatea organismului de a metaboliza zaharul. O glicemie mare poate fi semnul unui diabet gestational. Daca analiza de sange arata o glicemie intre 130-140 mg/dl, medicul va solicita un test de toleranta la glucoza.

Nivelul fierului - Tot printr-o analiza a sangelui, medicul poate afla daca ai o deficienta de fier. Un nivel mic al fierului poate sa fie semnul unei anemii si vei avea nevoie de suplimente cu fier, in functie de recomandarile medicului.

Nivelul hemoglobinei - Hemoglobina este rsponsabila cu transportul oxogenului catre celule si rezultatul normal este intre 12 si 14 grame. Daca sangele tau este sarac in hemoglobina, ti se va prescrie un tratament adecvat pentru anemie.

BTS-uri - Prin analiza sanguina se detecteaza prezenta anumitor boli cu transmitere sexuala, de exemplu sifilisul, hepatita B, HIV.

Bolile copilariei - in cazul mamicilor care nu isi amintesc sau nus unt sigure daca au avut sau nu bolile copilariei (rubeola, varicela), testul de sange va arata prezenta sau absenta anticorpilor. Este necesar acest test pentru ca gravidele care nu sunt imune pot sa ia boala in timpul sarcinii si este posibil sa fie afectat fatul.

Toxoplasmoza - analiza de sange arata daca exista sau nu in corp virusul toxoplasmozei care este inofenziv pentru mama dar poate sa traverseze placenta, afectand fatul.


Taguri articol:
analize prenatale analiza sangelui

Autorul articolului "Analize prenatale: analiza sangelui": Erika
05.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Analize prenatale: analiza sangelui"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu