Flu
 
 
 
 
Analize prenatale: ecografia Ecografia este o analiza neinvaziva, folosita des in timpul sarcinii pentru ca ofera posibilitatea de a vedea fatul, placenta, uterul si alte organe pelvine. Astfel, medicul poate obtine informatii importante privind desfasurarea sarcinii si sanartatea fatului.

Ecograful, aparatul cu care se realizeaza analiza, transmite printr-o sonda ultrasunete, adica sunete de frecventa inalta care nu pot fi percepute de urechea umana. Acestea se lovesc de tesuturile intalnite in cale si se intorc catre aparat unde un computer le trnsforma in imagini care infatiseaza forma, pozitia si miscarea copilului.

Ecografia nu prezinta efecte secundare. In schimb, are o multime de aplicatii.
   • verifica bataile cordului fetal
    • arata pozitia embrionului si a fatului
    • masoara dimensiunile fatului
    • arata pozitia placentei
    • masoara cantitatea de lichid amniotic
    • arata eventualele malformatii sau defectele vizibile ale fatului
    • arata sexul fatului
    • arata numarul embrionilor (sarcina multipla)

De obicei medicii recomanda ecografiile periodic, la 7-9 saptamani, laa 16-20 saptamani, etc., insa ele se pot face oricand este necesar, incepand cu 4-5 saptamani. In primul trimestru ecografia se poate folosi pentru a confirma sarcina, dac aexista dubii si pentru a verifica localizarea ei daca exista riscul unei sarcini extrauterine. De asemenea, prin ecografie se poate diagnistica sarcina molara sau cu ou clar. Cand exista sangerari vaginale sau alte simptome caracteristice avortului spontan, tot ecografia are ultimul cuvant. Iar masuratorile facute prin aceasta analiza pot sa stabileasca varsta gestationala atunci cand exista dubii pentru a se putea da DPN-ul.

In ultimul trimestru, in apropierea DPN-ului, se foloseste ecografia pentrua verifica nivelul lichidului amniotic, pentru a vedea daca fatul si placenta se dezvolta normal. Iar pe masura ce nasterea se apropie, ecograful arata pozitia fatului sau prezentatia, putandu-se stabili astfel daca el se va naste vaginals au prin cezariana.

Cum se face o ecografie se stie deja. Mama se intinde pe spate, cu burtica descoperita. I se aplica pe piele un gel conductor care mareste calitatea imaginilor apoi se atinge pielea cu sonda ecografului. Aceasta analiza nu doare si nu este deloc invaziva. Pe monitoprul aparatului iti poti vedea copilul, inclusiv miscarile lui. O ecografie normala dureaza 15-20 de minute. Cele mai performante pot dura pana la 90 de minute. Probabil ca ti se va recomanda sa bei cateva pahare de apa inainte sa pleci catre cabinet si sa nu folosesti toaleta decat dupa ecografie. Cand ai vezica urinara plina, medicul poate vedea mai usor uterul si fatul, mai ales in primul trimestru.

Cand este cazul, se poate utiliza si ecografia transvaginala. Sonda nu se pune pe abomen ci se introduce in vagin. Aceasta metoda este mai neplacuta, insa ofera imagini mai clare si mai detaliate, motiv pentru care se foloseste mai ales in primul trimestru pentru a observa localizarea embrionului si eventualele malformatii.


Taguri articol:
analize prenatale ecografia

Autorul articolului "Analize prenatale: ecografia": Erika
15.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Analize prenatale: ecografia"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu