Flu
 
 
 
 
Cat de mare e burtica? Incepand cu saptamana a 20-a a sarcinii, la fiecare control prenatal, obstetricianul sau medicul care urmareste sarcina trebuie sa masoare marimea abdomenului sau, in termeni medicali, inaltimea fundului uterin. Inaltimea fundului uterin este egala cu distanta dintre osul pubian si punctul cel mai inalt al abdomenului. De exemplu, la cinci luni de sarcina, punctul cel mai inalt al abdomenului ar trebui sa fie la nivelul buricului, la sase luni ar ajunge cam la doi centimetri deasupra buricului, la sapte luni ar ajunge la jumatatea distantei dintre buric si "capul pieptului".

Masurand inaltimea fundului uterin, medicul isi poate da seama care este marimea copilului, ritmul sau de crestere si pozitia. In general, inaltimea fundului uterin, masurata in centimetri, ar trebui sa fie egala cu numarul de saptamani ale sarcinii. Deci la 20 de saptamani, fundusul ar trebui sa fie de 20 de centimetri, cu mici variatii, intre 18 si 22 de centimetri.

Fundusul este mai mare decat normal, daca depaseste cu mai mult de doi centimetri numarul de saptamani. Deci daca ai 20 de saptamani si 22 de centimetri esti "in grafic". Daca ai 20 de saptamani si 23 de centimetri, abdomenul este putin mai mare decat ar fi normal. Exista mai multe explicatii posibile:

- Varsta sarcinii a fost calculata gresit si este mai mare decat se credea.

- Ai muschii abdominali mai slabi decat majoritatea femeilor, probabil datorita unor sarcini anterioare.

- Suferi de un fibrom uterin.

- Ai o sarcina multipla.

- Ai prea mult lichid amniotic.

- Copilul este asezat sus in interiorul uterului, ceea ce poate insemna ca este in prezentatie pelvina (cu sezutul in jos) sau ca a aparut o placenta previa.

- Fatul este mai mare decat normal, din diferite motive.

Explicatia cea mai comuna in cazurile in care fundusul e mare este dimensiunea copilului, mai mare decat media. Aceasta situatie este numita macrosomie si poate avea diverse motive, dar cel mai adesea fatul este perfect sanatos, desi mai mare decat ceilalti de aceeasi varsta.

Inaltimea fundului uterin este mai mica decat cea normala daca este cu mai mult de doi centimetri sub numarul de saptamani, adica la 22 de saptamani un fundus de 19 centimetri este considerat prea mic. Cateva explicatii posibile:

- Ai prea putin lichid amniotic.

- Sarcina este mai mica decat s-a crezut.

- Copilul nu se dezvolta normal (restrictie de crestere intrauterina).

- Ai muschii abdominali foarte bine dezvoltati.

- Esti mica de statura.

Ca si in primul caz, dimensiunea mica a abdomenului este corelata cu o dimensiune mica a fatului, ceea ce nu inseamna neaparat ca are probleme de crestere. De fapt, restrictia de crestere intrauterina este o afectiune foarte rara. Unii copilasi sunt pur si simplu mai micuti decat restul, mai ales daca si mama este miniona.

Inaltimea fundului uterin nu este o masura exacta, care sa poata prezice cum va evolua sarcina pe viitor sau cat de sanataos va fi copilul. Nu trebuie sa uitam ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, inclusiv in viata intrauterina. Au perioade in care cresc mult si perioade in care stagneaza. De aceea, este posibil ca in saptamana 22 fundusul sa fie prea mic, iar in saptamana 25 sa fie prea mare, in functie de ritmul in care se dezvolta fiecare bebe in parte.


Taguri articol:
mare burtica

Autorul articolului "Cat de mare e burtica?": Erika
25.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cat de mare e burtica?"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu