Flu
 
 
 
 
Ce este placenta accreta? Este cunoscut rolul placentei, acela de asigura transportul de oxigen si substante nutritive de la mama catre fat. Dar probabil ca mamicile, preocupate de sanatatea fatului, se gandesc mai putin la sanatatea placentei si la ce se poate intampla daca ea nu functioneaza corect.
O placenta sanatoasa este asezata in partea de sus a uterului si este prinsa superficial in peretele uterului, asa incat, la nastere, sa lase "loc de trecere" copilului, apoi sa se poata desprinde singura. Problemele apar atunci cand placenta se insereaza prea jos, blocand calea fatului (placenta previa) sau se prinde prea strans in peretele uterului si nu se mai poate desprinde in mod natural (placenta accreta).

Placenta accreta este o afectiune relativ rara, care apare la o sarcina din 2500. Proiectiile ca niste degetele minuscule cu ajutorul carora placenta se agata in peretele uterului pot sa patrunda prea adanc la locul de implantare, asa incat desprinderea naturala nu mai este posibila.

Termenul de "accreta" este folosit ca termen general, insa exista trei tipuri de afectiuni in care placenta este prinsa prea strans in peretele uterin. Diferenta dintre ele consta in profunzimea implantarii placentei in peretele uterin.

Placenta accreta este atunci cand placenta se insereaza prea adanc in peretele uterului, dar nu ajunge sa penetreze muschiul uterin. Este cel mai des intalnita din cele trei afectiuni (75% din cazuri).

Placenta increta este atunci cand placenta patrunde mai adanc in peretele uterin, ajungand pana la miometru (muschiul uterin).

Placenta percreta este cea mai grava din cele trei afectiuni, dar si cea mai rara (5% din cazuri). Placenta penetreaza intregul perete al uterului si poate ajunge chiar pana la organele invecinate.
Desi nimeni nu cunoaste cauzele exacte ale placentei accreta, se pare ca ar avea legatura cu placenta previa si cu nasterea prin cezariana. Cu fiecare cezariana suferita, cresc sansele ca o femeie sa aiba placenta accreta. Cezarienele multiple au fost prezente in peste 60% din cazurile de placenta accreta, increta sau percreta.

Pentru copil, singurul risc este acela de nastere prematura si complicatiile care deriva din prematuritate. Insa cele mai mari riscuri le are mama. Principala problema ar fi hemoragiile majore care pot avea loc in timpul incercarilor de desprindere manuala a placentei. Dar exista si posibilitatea ca uterul si alte organe sa fie ranite. In cazurile extreme, singura posibilitate de a salva viata mamei este histerectomia (indepartarea unterului), ceea ce inseamna ca femeia nu va mai putea niciodata sa aiba copii.

Din pacate, nu poti face nimic pentru a preveni o placenta accreta si nici dupa diagnosticarea ei nu exista tratamente. Singura posibilitate este ca sarcina sa fie urmarita indeaproape, iar nasterea sa aiba loc prin cezariana, astfel riscurile pentru mama fiind mai mici.


Taguri articol:
este placenta accreta

Autorul articolului "Ce este placenta accreta?": Erika
17.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce este placenta accreta?"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu