Flu
 
 
 
 
Ce este placenta previa? Placenta previa este o complicatie relativ rara a sarcinii, care poate provoca sangerari in timpul sau inaintea nasterii. Termenul de placenta previa vine din limba latina, unde "previa" inseamna "in fata". Deci placenta este asezata in fata copilului sau precede copilul.
Se stie care este importanta placentei pentru dezvoltarea fatului. Acest organ este atasat de peretele uterin si de cordonul ombilical, formand o legatuta vitala intre corpul mamei si cel al fatului. Placenta transporta catre fat oxigenul si nutrientii necesari si, in acelasi timp, preia de la el rezidurile.

La inceputul sarcinii, placenta se asaza in partea inferioara a uterului, aproape de col, dar pe masura ce sarcina avanseaza, in mod normal, ea se muta in partea de sus. Dar uneori nu are loc deplasarea placentei catre in sus, ea ramanand in apropierea colului care va fi acoperit total sau partial. Canalul nasterii este blocat si copilul nu va avea loc sa se nasca vaginal. In plus, pe masura ce se apropie momentul cel mare, colul incepe sa se dilate, moment in care placenta se poate desprinde provocand sangerari la mama si intreruperea transportului de oxigen catre fat.

Din fericire, aproape toate cazurile de placenta previa sunt descoperite devreme, inainte ca aceasta complicatie sa devina periculoasa.

In functie de locul exact in care este asezata placenta, exista placenta previa totala, partiala sau marginala. In primul caz, placenta acopera in intregime colul, in al doilea caz, il acopera doar partial, iar in al treilea caz, doar se apropie de marginea colului. Se poate ca placenta sa fie asezata in partea de jos a uterului, insa nu atat de aproape de col incat sa fie o placenta previa marginala. Se foloseste termenul de "placenta jos inserata". Este o afectiune care poate sa nu provoace niciun simptom, dar poate sa dea sangerari dupa nastere.

Cel mai important semn al afectiunii este sangerarea vaginala de un rosu aprins, aparuta la sfarsitul trimestrului al doilea si inceputul celui de-al treilea. In ceea ce priveste cantitatea, sangerarea poate sa varieze de la usoara la abundenta, poate sa se opreasca de la sine si sa fie insotita de contractii uterine. La orice sangerare, oricat de mica trebuie sa contactezi medicul, este posibil sa nu fie nimic, dar este la fel de posibil sa fie o complicatie importanta. Sangerarile apar nu numai de la placenta previa, ci si din alte motive, uneori mult mai grave.

Ca in multe alte complicatii ale sarcinii, nu se stie ce provoaca placenta previa. Ar putea sa fie de vina cicatricile endometrului (mucoasa uterina) de la avorturi, operatii, etc, forma anormala a uterului sau dimensiunile mari ale placentei, in sarcinile multiple.
Riscurile ca placenta sa nu se insereze normal sunt mai mari la femeile care:

- au avut o cezariana.
- au peste 35 de ani.
- sunt fumatoare.
- au o sarcina multipla.
- au suferit o interventie asupra uterului (inclusiv un avort provocat) sau
- au avut placenta previa la o sarcina anterioara.

Trebuie stiut ca placenta previa nu este o complicatie foarte grava, cu conditia ca femeia sa aiba parte de controale regulate. La ecografia de rutina, placenta previa se vede destul de devreme incat sa-ti poti lua toate masurile de siguranta. Orice obstetrician care te consulta trebuie sa stie de existenta complicatiei pentru ca tuseul vaginal poate sa duca la sangerari masive. Din acelasi motiv, este interzis si sexul, pe tot parcursul sarcinii.

Placenta previa este usor de diagnosticat la ecografia prenatala, fie la un control de rutina, fie dupa o sangerare. Daca mergi regulat la controale, atunci poti fi sigura ca se va descoperi inainte sa devina un pericol pentru tine sau pentru fat.

Inainte de saptamana 20, placenta previa sau jos inserata este destul de des intalnita, dar majoritatea cazurilor se rezolva de la sine. Pe masura ce uterul creste, placenta migreaza catre partea de sus, lasand deschizatura colului libera. Totusi, daca va considera necesar, medicul te va chema la control mai des, ca sa vada daca s-a schimbat sau nu pozitia placentei.

Dupa 20 de saptamani, placenta previa este diagnosticata de obicei in urma sangerarii. Daca se intampla asa ceva, mergi de urgenta la medic. Printr-o ecografie va stabili care este cauza si daca exista vreo problema cu placenta.

Unul dintre cele mai mari riscuri la gravidele cu placenta previa este sangerarea puternica ce poate sa apara in timpul travaliului, nasterii, sau in orele de dupa nastere, punand in pericol chiar viata mamei. De aceea, daca DPN-ul se propie si placenta nu s-a mutat la locul ei normal, probabil ca va fi nevoie de o cezariana, mai ales daca este vorba de o placenta previa totala sau partiala. In acestea cazuri, nu este numai riscul de hemoragie la mama, ci si faptul ca fatul nu are loc pentru a se naste vaginal, iesirea din uter fiind acoperita.

Nu exista tratament pentru placenta previa. Daca ai placenta jos inserata, nu-ti ramane decat sa speri ca va migra catre locul ei. Daca pana in saptamana 20 nu se intampla nimic, nu e nicio tragedie. Astazi, aproape toate femeile cu placenta previa nasc fara probleme copii perfect sanatosi. Vei avea doar nevoie de cat mai multa odihna la pat si de... rabdare in asteptarea momentului celui mare.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Ce este placenta previa?Ce este placenta previa?
Taguri articol:
este placenta previa

Autorul articolului "Ce este placenta previa?": Erika
01.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce este placenta previa?"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu