Flu
 
 
 
 
Dictionarul sarcinii Alfa-fetoproteina

Alfa-fetoproteina este o proteina produsa de fat, care trece prin placenta in sangele matern. Daca nivelul de AFP este crescut este posibil ca viitorul copil sa sufere de boli precum spina bifida, dar un nivel crescut de AFP poate arata, de asemenea, ca varsta sarcinii nu a fost corect evaluata sau ca sarcina este gemelara.

Amenoree

Absenta fiziologica a ciclului menstrual, in timpul sarcinii si alaptarii, sau patologica, provocata de o insuficienta ovariana sau hipofizara.

Amniocenteza

Analiza efectuata femeii insarcinate, care consta in punctia sacului amniotic pentru extragerea unei cantitati de lichid amniotic ce va folosi la depistarea modificarilor in garnitura cromosomiala si depistarea schimbarilor metabolice ale fatului. Amniocenteza se recomanda daca femeia are peste 35 de ani, are cazuri de anomalii genetice in familie, sau a facut un triplu test care a iesit pozitiv. Lichidul amniotic poate fi testat pentru a descoperi probleme genetice (sindromul Down, sindromul Edwards, fibroza chistica, Distrofia Musculara Duchenne) anomalii ale tubului neural (spina bifida, anencefalia) si pentru a determina sexul copilului. Cand exista posibilitatea unei cezariene sau riscul de nastere prematura, amniocenteza poate ajuta si la stabilirea gradului de maturitate al plamanilor copilului.

AMNIOTOMIE

Ruperea artificiala a sacului amniotic.

ANESTEZIE EPIDURALA

Anestezia epidurala reprezinta injectarea unei substante anestezice in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii.

Avort

Intreruperea sarcinii inainte de 20-22 saptamani de gestatie sau la expulzia unui produs de conceptie cu o greutate mai mica de 500 g.

AVORT INCOMPLET

O parte din tesuturile fetale au fost eliminate, dar o alta parte a produsului de conceptie a ramas inca in uter.


AVORT PROVOCAT

Avortul provocat reprezinta oprirea sarcinii, in urma unei interventii deliberate, cu acest scop.

AVORT RECURENT

Avortul recurent reprezinta pierderea a trei sau mai multe sarcini consecutive

AVORT RETINUT

Produsul de conceptie decedeaza in uter, dar nu este eliminat.

AVORT SPONTAN

Avortul spontan reprezinta o intrerupere spontana (fara o interventie din afara) a sarcinii inainte de termenul de viabilitate a produsului de conceptie.
Avortul provocat se practica atunci cand sarcina prezinta riscuri pentru femeie, cand analizele arata ca fatul sufera de malformatii sau boli genetice grave, sau la cererea femeii insarcinate. In cele mai multe tari avortul la cerere se face, legal, pana in a douasprezecea saptamana de sarcina.

BIOPSIA VILOZITATILOR CORIALE

Procedura prin care se recolteaza un numar de vilozitati coriale din placenta, la locul de implantare al acesteia in uter, pentru depistarea anomaliilor cromozomiale. Prelevarea vilozitatilor coriale se efectueaza intr-un stadiu incipient al sarcinii. Analiza vilozitatilor poate indica eventuale anomalii cromozomiale, dar si sexul copilului. Testul se mai foloseste si pentru stabilirea prenatala a paternitatii.

CERCLAJ

Un cerclaj consta in suturarea colului uterin practicata in timpul evolutiei unei sarcini ( dupa 14 sapt.) cand se depisteaza o incompetenta cervicala, adica un col cervical intredeschis ,care poate favoriza o ruptura de membrane amniotice cu pierderea unei sarcini pana in 28 sapt. (avort tardiv) sau nastere prematura ( de la 28 la 36 sapt.)

CEZARIANA

Interventie chirurgicala in regiunea abdominala, care consta in extragerea fatului viu prin deschiderea uterului, in cazuri de nastere dificila.

CLOASMA

Cloasma este denumirea unei zone brune de piele (pete maronii) care poate aparea in perioada de sarcina, de tratament contraceptiv oral sau la menopauza.

CONTRACTII BRAXTON – HICKS

Contractii uterine nedureroase, care apar in timpul sarcinii sau doar in ultimele saptamani. Aceste contractii, neregulate, isi pot face aparitia incepand cu satamana 20 de sarcina si pot fi simtite mai devreme de femeile aflate la cea de a 2-a sarcina. Durata acestor contractii este in general cuprinsa intre 15-30 de secunde, dar pot dura si pana la 2 minute sau mai mult. Mai mult sau mai putin dureroase, contractiile Braxton Hicks se resimt ca o incordare puternica a uterului in partea superioara si relaxarea lui graduala.

CONTRACTII UTERINE

Contractii dureroase regulate ale muschiului uterin; in timpul travaliului, aceste contractii devin din ce in ce mai puternice, contribuind la impingerea si iesirea fatului din canalul pelvin.

CORDON OMBILICAL
Format dintr-o vena si doua artere cuprinse intr-un tesut conjunctivo - mucos, acoperit de un ectoderm stratificat si de amnios, cordonul ombilical realizeaza schimburile de substante intre fat si mama.

CORION

Membrana exterioara care protejeaza fatul si sacul amniotic. La inceputul sarcinii, corionul secreta hormonul sarcinii – gonadotropina corionica umana. Mai tarziu aceasta functie este preluata de placenta.

CORPUS LUTEUM

Masa celulara care se formeaza din foliculul ovarian odata ce ovulul a fost eliberat din ovar.

DEPRESIE POSTPARTUM

Stare de depresie mai mult sau mai putin grava care poate aparea in primele saptamani dupa nastere sau dupa un avort spontan datorita schimbarilor hormonale bruste.

DESPRINDERE DE PLACENTA

Reprezinta separarea partiala sau totala a placentei din sediul sau de insertie normala in orice moment inainte de nastere.

DILATAREA COLULUI UTERIN

Deschiderea colului uterin in timpul travaliului, pentru a pemite expulzia fatului.
Distocia poate aparea in cazul unei prezentatii anormale, unei disproportii cefalo-pelvice (distocia de obstacol) sau in cazul unei slabiri a muschilor pelvieni (distocia dinamica)

DISTOCIE

Nastere grea, datorata unui travaliu dificil si lent, sau unei prezentatii anormale.

ECOGRAFIE

Ecografia este o procedura, care foloseste un aparat cu ultrasunete, utilizata pentru evaluarea fatului, placentei si lichidului amniotic in timpul sarcinii.

ENDOMETRU

Mucoasa care captuseste cavitatea uterina si care se elimina lunar, ca menstruatie.

EPIZIOTOMIE

Epiziotomia este o incizie a perimeului, de cativa centimetri, facuta de sus in jos si, in general, pe partea dreapta a vulvei. Aceasta taietura se face in timpul procesului nasterii pentru a permite trecerea fatului.

ESTRIOL

Hormon secretat de placenta, care se extrage din urina gravidelor. Organismul femeii secreta trei tipuri de estrogen: estron, estradiol si estriol. Ovarele secreta estradiol, care la nivelul ficatului este transformat in estron si apoi in estriol. In mod normal, cantitatea de estriol este foarte mica, dar in timpul sarcinii creste mult, deoarece el este secretat de placenta si fat.

FECUNDARE

Fecundarea este unirea unui ovul (celula sexuala feminina) cu un spermatozoid (celula sexuala masculina) in trompele uterine.

FORCEPS

Instrument de obstetrica in forma de cleste, care serveste, in cazul nasterilor grele, la scoaterea copilului viu din pantecele mamei

GONADOTROPINA CORIONICA UMANA

Hormon secretat de placenta, care e prezent in sangele si urina mamei, substanta pe care o detecteaza testele de sarcina.

HEMORAGIE DE NIDATIE

Sangerare vaginala cauzata de erodarea unor vase de sange din peretele uterin la implantarea oului. Hemoragia de nidatie se aseamana cu menstra dar are o serie de caracteristici: este mai putin abundenta, mai deschisa la culoare, apare mai devreme(zilele 23-24), dureaza mai putin.

HIPERTENSIUNE INDUSA DE SARCINA

Hipertensiunea cauzata de sarcina, care apare dupa 20 saptamani de gestatie, in timpul nasterii si/sau in primele 48 de ore dupa nastere.

HORMON FOLICULO-STIMULATOR

Hormon secretat de hipofiza, care, la femei, stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni si secretia de estrogen, iar la barbati este responsabil cu producerea spermei.

HORMON LUTEINIZANT

Hormon secretat la nivelul hipofizei care are rolul de a produce ruperea foliculului care contine ovulul si in consecinta de a il elibera pe acesta in cavitatea peritoneala de unde va fi cules de catre trompe.

INCOMPETENTA CERVICALA

Incapacitatea colului uterin de a ramane inchis pe perioada sarcinii. Pe masura ce sarcina evolueaza, colul se deschide sub greutatea fatului si memranele amniotice coboara. Ele se rup provocand un avort spontan sau o nastere prematura.
Placenta accreta poate duce la o hemoragie severa dupa nastere, uneori necesitand histerectomie.

LACTATIE

Proces de formare si de secretie a laptelui prin glandele mamare.

LANUGO

Puf care acopera in mod normal pielea fatului.

LICHID AMNIOTIC

Lichidul amniotic este un produs biologic care umple cavitatea amniotica, constituind mediul ambiant al fatului si permitand fatului mobilitatea in cavitatea uterina.

LINEA NIGRA

Linea nigra este o linie inchisa la culoare care apare pe mijlocul burtii si porneste de sub piept pana in zona pubiana.

LOHII

Ramasite si mici cheaguri din zona de insertie placentara eliminate sub forma unei scurgeri vaginale variata ca ambundenta si colorit. La inceput, lohiile sunt sangerande, devin sero-sangerande spre ziua a 8 a si, in fine, seroase - intr-un timp variabil - mergand in general pana la 10-15 zile de la iesirea din maternitate.

MECONIU

Substanta acumulata in cursul vietii uterine in intestinul fatului, care va fi eliminata la putin timp dupa nastere, sub forma primului scaun al copilului.

MIOMETRU

Stratul muscular al uterului.

NASTERE PREMATURA

Nasterea care are loc inainte de saptamana 37 de sarcina, adica inainte de dezvoltarea completa a fatului.

NIDATIE

Procesul prin care ovulul fecundat se prinde de mucoasa uterina.

NULIPARA

Femeie care nu a nascut niciodata.

OLIHIDROMATOZA

Cantitatea prea mica de lichid amniotic.

OVULATIE

expulzarea unui ovocit matur prin ruperea unui folicul (locul unde se formeaza ovocitul) la nivelul ovarului.

OXITOCINA

Hormon neurohipofizar esential la nastere (asigura contractiile uterine, lactatia)

PLACENTA ACCRETA

Situatia anormala in care placenta se dezvolta in profunzimea peretelui uterin.

PLACENTA

Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei trec de la mama la fat oxigen si nutrienti, iar de la fat la mama diferiti produsi ai fatului.

PLACENTA PREVIA

Placenta "precede" copilul, aflandu-se intre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sa din cavitatea uterina in momentul nasterii.

POLIHIDROMATOZA

Polihidromatoza reprezinta cantitatea prea mare de lichid amniotic.

PREZENTATIE CRANIANA

Situatia in care fatul este orientat cu capul in jos.

PREZENTATIE PELVIANA

In prezentatia pelviana pelvisul fatului este cel care vine primul.

PREZENTATIE

Pozitia fatului in timpul travaliului.

PREZENTATIE TRANSVERSALA

Situatia in care copilul este asezat perpendicular fata de colul cervical al mamei.

PROLACTINA

Hormon sintetizat, depozitat si secretat de lobul anterior al hipofizei, care are functii numeroase, cele mai importante fiind: activitatea lactogenica (declansarea secretiei lactate) si activitatea galactopoetica (mentinerea productiei de lapte).

PROLAPS DE CORDON OMBILICAL

Situatia in care cordonul ombilical coboara prin colul uterin inaintea fatului, oprind sau ingreunand alimentarea lui cu oxigen. Prolapsul de cordon este mai des intalnit la copiii in prezentatie pelviana sau la prematuri, pentru ca in aceste cazuri, piciorului fatului, sau capul foarte mic, nu umplu colul uterin, si lasa loc de trecere cordonului.

RESTRICTIE DE CRESTERE INTRAUTERINA

Restrictia de crestere intrauterina poate fi definita ca greutate a fatului sau nou-nascutului sub 10 percentile pentru varsta gestationala, respectiv mai mult decat doua deviatii standard sub mediana corespunzatoare acesteia.

Sac amniotic

Membrana care inconjoara fatul in interiorul uterului, protejandu-l de socul loviturilor.

SARCINA EXTRAUTERINA

Sarcina extrauterina apare atunci cand ovulul fecundat nu se implanteaza normal in uter si se dezvolta in alta parte a abdomenului, caz in care sarcina nu poate fi dusa pana la termen. De cele mai multe ori, sarcina extrauterina este localizata in trompe.

SARCINA TOXICA

Vorbim de sarcina toxica atunci cand gravida are o senzatie de greata zilnica, cu mai multe episoade de voma pe zi, nu suporta anumite mirosuri si pierde mai mult de 5% din greutatea corporala.

SCOR APGAR

Scorul Apgar este prima evaluare medicala a nou-nascutului, are loc la 60 de secunde dupa expulzie, chiar in sala de nastere, si apreciaza urmatorii parametri: respiratia spontana, frecventa cardiaca, culoarea tegumentelor, excitabilitatea reflexa si tonusul muscular, in functie de care nou-nascutul primeste o nota (scor).

SEMNUL CHADWICK

Coloratia violacee a epiteliului cervicovaginal.

SEMNUL HEGAR

Inmuierea istmului uterin.

STERGEREA COLULUI UTERIN

Subtierea si scurtarea colului uterin, in timpul travaliului, pentru a permite expulzia fatului.

TRAVALIU

Travaliul reprezinta totalitatea fenomenelor produse in perioada cuprinsa intre aparitia durerilor de nastere si nasterea propriu-zisa.

TRIPLU TEST

Triplu test masoara alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica umana (beta-HCG) si estriolul. Orice femeie insarcinata poate cere un triplu test, dar el este recomandat in special femeilor peste 35 de ani, celor care au avut cazuri de malformatii genetice in familie, au luat medicamente periculoase sau au suferit o infectie virala in timpul sarcinii. Nivelul crescut de AFP, arata, de cele mai multe ori, ca varsta sarcinii nu a fost apreciata corect sau ca este o sarcina multipla, dar poate arata si ca fatul sufera de boli neurologice (spina bifida). Nivelul scazut de AFP si niveluri anormale de hCG si estriol arata ca fatul sufera de Sindromul Down (Trisomie 21), Sindromul Edwards (Trisomie 18) sau o alta aberatie cromozomica.

TROMPE UTERINE

Trompele uterine sunt conducte musculo-membranoase intinse de la ovare pana la uter, cu care comunica prin orificii numite ostii uterine.
Vernix caseosa este secretata de glandele sebacee si de celule speciale ale amniosului in ultimile luni de gestatie si contine glicogen, acizi grasi, colesterol si proteine.Ea protejeaza pielea fatului impotriva maceratiei de catre lichidul amniotic are rol protector impotriva frigului, aport alimentar, actiune bactericida si antihemolitica. In plus, aceasta substanta fiind alunecoasa, previne incolacirea cordonului ombilical in jurul fatului.

VERNIX CASEOSA

Substanta grasa care protejeaza fatul in sacul amniotic.

VILOZITATI CORIALE

Excrescente microscopice tubulare, formate pe corion, care se fixeaza in mucoasa uterina si realizeaza schimbul de substante intre mama si fat.


Taguri articol:
dictionarul sarcinii

Autorul articolului "Dictionarul sarcinii": Erika
09.07.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Dictionarul sarcinii"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu