Flu
 
 
 
 
Insarcinata, iarna. Ce mananc? Cand astepti un bebe, organismul tau trece prin multe schimbari si are necesitati nutritionale crescute. Probabil stii deja ca nu trebuie sa mananci de doua ori mai mult, ci, mai degraba, de doua ori mai bine. Indiferent de anotimp, o viitoare mamica trebuie sa fie sanatoasa si in forma. Dar acum, iarna, este cu atat mai important, pentru ca trebuie ca intreg corpul tau are nevoie de ajutor pentru a rezista efortului impus de sarcina si de factorii externi caracteristici acestui anotimp.

Ai grija sa-ti faci plinul de vitamine. Desi nu sunt surse adevarate de energie, ele sunt esentiale pentru buna dezvoltare a organismului. De vitamine, are nevoie si bebele tau, dar le primeste de la tine, deci, pentru el, riscul unor carente este minim. Insa nu si pentru tine. De aceea trebuie sa consumi zilnic vitamine variate. Pune accentul in special pe vitamina C, care iti ajuta sistemul imunitar – si ai nevoie de asta cand e frig si o multime de virusi sunt "in libertate", printre noi – si favorizeaza absorbtia fierului. Iar rezervele bune de fier sunt importante pentru sanatatea ta si a lui bebe.

Vitaminele, dupa cum stii deja, le gasesti in legume si fructe. Pe langa acest avantaj, legumele si fructele sunt bogate in fibre, care iti asigura un tranzit intestinal sanatos. Iarna nu prea gasesti toate legumele pe care ti le-ai dori pe masa ta, insa poti sa cumperi, cu incredere, andive, varza, praz, morcovi, dovlecei, ridichi. Cum este deja destul de frig, poti sa te incalzesti cu o supa de legume fierbinte. In ce priveste fructele, gasesti din plin lamai, portocale, mere, kiwi, banane.

Suplimentele cu vitamine nu sunt neaparat necesare. Nevoia de vitamine a corpului tau creste doar cu 10% in timpul sarcinii si, printr-o alimentatie diversificata, problema e deja rezolvata. Este indicat totusi un supliment cu vitamina D pentru ca, fiind iarna, nu prea ai posibilitatea sa stai la soare. Cat despre faimosul acid folic , ar trebui sa-l iei deja inca de la inceputul sarcinii.

Ca si vitaminele, fierul in sine nu este o sursa de energie, insa contribuie la formarea globulelor rosii, deci la alimentarea muschilor cu oxigen. De aceea, lipsa de fier se traduce prin oboseala, o mai mica rezistenta la infectii si uneori anemie. Nu e deloc momentul sa te confrunti cu asa ceva, mai ales ca si bebe are nevoie de fier, asa ca trebuie sa dublezi aportul. Organismul absoarbe cel mai usor fierul din peste si carne. Carnea rosie este cea mai bogata in fier si este si o buna sursa de proteine animale, dar ai grija sa o pregatesti la temperaturi inalte pentru a elimina eventualele bacterii. Dar asta inseamna ca la fiecare masa trebuie sa ai o friptura mare. Alterneaza cu peste si pui.

Pentru energie, apeleaza cu incredere la glucide lente si renunta pe cat posibil la cele rapide (simple). Acestea din urma (ciocolata, dulciurile, produsele de patiserie) iti dau energie pe moment, apoi te simti obosita. Sunt asimilate foarte epede si nu pastreaza un nivel stabil al glicemiei pana la urmatoarea masa. In plus, au multe calorii si, daca nu faci miscare destula, se transforma in grasime. In schimb, glucidele lente (complexe) elibereaza energie in mod lent si constant pe o perioada lunga de timp. Glicemia va fi mai stabila si organismul va avea "carburant" pentru mai mult timp. Glucide complexe gasesti in orez, cereale integrale, cartofi.

Nu trebuie sa uiti calciul, indispensabil pentru crearea oaselor si dintisorilor lui bebe.
O alimentatie diversificata si echilibrata este cea mai buna modalitate de a face fata factorilor nocivi ai mediului si de a ramane in forma pe tot parcursul sarcinii. In fiecare zi, trebuie sa ai pe masa fructe si legume (5 portii), cereale integrale, orez, fasole (3 portii), carne, peste si oua (1-2 portii) si lactate (3-4 portii). Ideal este sa imparti toate acestea in cinci mese, trei mese principale si doua gustari.
Cand ti-e frig si ai nevoie sa tii o ceasca aburinda in mana, primul gand este cafeaua. O ceasca mica, dimineata, la trezire nu ii va face rau lui bebe, mai ales daca medicul tau iti da voie sa o bei. Dar pe cat posibil, incearca sa inlocuiesti cafeaua cu un ceai din plante.


Taguri articol:
insarcinata iarna mananc

Autorul articolului "Insarcinata, iarna. Ce mananc?": Erika
02.12.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Insarcinata, iarna. Ce mananc?"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu