Flu
 
 
 
 
Insarcinata in vacanta Este sezonul vacantelor si, daca esti in asteptarea unui bebe, asta nu inseamna ca trebuie sa-ti petreci vara in oras. Din contra, ai mai multa nevoie ca oricand de relaxare, asa ca o vacanta este binevenita, cu conditia sa-ti iei toate masurile de precautie.
In general, cea mai potrivita perioada pentru o vacanta este in trimestrul al doilea, cand a trecut riscul de avort spontan, iar sansele de a naste prematur sunt inca foarte mici. Oricum, inainte de a pleca, nu uita sa-ti anunti medicul. Este singurul care poate sa-ti spuna daca poti calatori linistita sau nu. Gandeste-te la complicatiile pe care le are sarcina ta si la standardul ingrijirilor medicale din locul in care te vei duce. Nu e o idee buna sa calatoresti in locuri izolate, in orase foarte mici, sau in tari subdezvoltate.

Nu iti face sperante ca vei pleca in vacanta daca ai o sarcina multipla, ai peste 35 de ani sau ai suferit la aceasta sarcina sau la alta complicatii precum:

- probleme ale colului (col incompetent).
- sangerari vaginale dese.
- diabet gestational.
- hipertensiune indusa de sarcina.
- anomalii ale placentei.
- pre-eclampsie.
- avort spontan.
- nastere prematura.

Acestea pot fi complicatii usor de tratat daca primesti ingrijire medicala si mai ales daca ajungi la doctorul care iti cunoaste sarcina, dar, daca te afli in vacanta, nu stii niciodata cine se va ocupa de tine si daca vei gasi pe cineva care sa se ocupe de tine. In plus, nu vei putea avea grija de tine, asa cum o faci la tine acasa.

Cei care calatoresc in tarile subdezvoltate sau exotice au nevoie de vaccinuri, dar unele vaccinuri, fie sunt periculoase pentru fat, fie nu au fost testate pe femei gravide. In plus, anumite zone ale lumii, ridica tot felul de probleme: apa potabila, animalele si insectele, plantele periculoase, temperaturile ridicate, etc. Nu merita sa-ti asumi acest risc pentru o vacanta pe care o poti face peste cativa ani, fara probleme.

Ca mijloc de transport, masina persoanala este cel mai indicat pentru ca poti face opriri dese si o poti folosi in caz de urgenta. Nu ai de ce sa eviti drumurile cu masina, oricat de lungi, daca opresti des pentru a-ti dezmorti picioarele. Stand jos pentru perioade lungi, vei observa ca picioarele par mai umflate si apar crampe. Imbunatateste-ti circulatia, oprind la fiecare 90 de minute pentru plimbari de cel putin 10 minute. Nu uita sa tii la indemana apa si o gustare usoara.
Raul de miscare nu ar trebui sa te deranjeze mai mult decat inaintea sarcinii. Daca si atunci aveai aceasta problema, fii sigura ca sarcina nu o rezolva. In schimb, daca nu ai avut niciodata rau de masina, nici acum nu ai de ce sa-ti faci griji, evident, daca ai depasit perioada greturilor de dimineata.

Centura de siguranta ar trebui sa fie cel mai bun prieten al tau cand te afli in masina. Desi legea permite femeilor insarcinate sa nu o poarte, trebuie sa stii ca ea poate salva nu numai viata ta, ci si pe cea a fatului. Partea diagonala a centurii trebuie sa treaca peste umarul drept, printre sani, apoi pe sub bratul stang, pe deasupra abdomenului. Partea orizontala trebuie sa treaca peste osul pelvian, pe sub abdomen. Centura nu trebuie sa treaca peste abdomen, altfel la o frana brusca ea poate rani fatul sau placenta. Specialistii nu s-au hotarat inca in legatura cu airbag-ul. Unii spun ar fi periculos si ca gravidele ar trebui sa stea pe un loc fara airbag. Altii spun ca airbag-ul este chiar util, cu conditia ca centura de siguranta sa fie bine fixata, iar scaunul sa fie asezat cat mai in spate si cat mai inclinat inspre spate.

Catre destinatiile mai indepartate, poti calatori si cu avionul, dar numai daca ai acordul medicului. In ultimele sase saptamani de sarcina, zborul poate sa declanseze travaliul prematur. Informeaza-te dinainte in legatura cu conditiile companiei aeriene. Atunci cand rezervi biletul, nu te intreaba nimeni daca esti sau nu insarcinata, dar s-ar putea sa ai probleme la imbarcare. Unele companii aeriene nu permit gravidelor cu peste 35 de spatamani sa zboare, iar altele cer o adeverinta de la medic in care sa fie trecut DPN-ul.

Zborul nu-ti pune copilul in pericol, dar s-ar putea sa fie putin dificil pentru tine. Din cauza presiunii circulatia sangelui este mai greoaie. Vei observa ca gleznele devin mai umflate si va trebui sa te ridici cat mai des de pe scaun pentru a-ti dezmorti picioarele.

Odata ajunsa la destinatie, va trebui sa ai grija de tine si de copilul tau. Oricat de tentante ar fi sporturile de vacanta, va trebui sa te abtii de la unele din ele. Inotul si snorkelling-ul nu reprezinta un pericol, insa nu ai voie sa faci scufundari sau ski nautic. Nici drumetiile la altitudini mari nu sunt indicate. La peste 3000 de metri, nivelul oxigenului din aer este mic si vei respira mai greu.

Cand calatoresti in alte tari, esti nerabdatoare sa incerci felurile de mancare traditionale. Acum insa va tebui sa te abtii, daca nu ai pe cineva care sa-ti spuna ce contine fiecare mancare in parte. Carnea cruda, legumele si fructele nespalate, lactatele nepasteurizate, bauturile din plante pot sa fie periculoase pentru tine si copilul tau.

Intreaba unde este cel mai apropiat spital pentru cazul in care vei avea nevoie de ingrijire medicala si asigura-te ca ai la tine toate vitaminele si medicamentele de care ai putea avea nevoie. In alte tari, medicamentele au alta denumire si daca tinem cont si de bariera pe care o impune limba, pot sa apara probleme din cauza substantelor interzise pe timpul sarcinii.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
insarcinata vacanta

Autorul articolului "Insarcinata in vacanta": Erika
12.08.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Insarcinata in vacanta"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu