Flu
 
 
 
 
Listerioza in timpul sarcinii Listerioza este o boala infectioasa grava provocata de bateria Listeria monocytogene. Listeria traieste in apa si in sol, putand contamina atat legumele si fructele, cat si animalele.

Listerioza este relatic rara, insa femeile insarcinate, mai ales in ultimul trimestru sunt mai expuse bolii pentru ca au un sistem imunitar slabit. Daca in mod normal listerioza se trateaza relativ usor, la gravide pune probleme serioase pentru ca poate afecta fatul.

Listeria se poate gasi in produse din carne negatite, legume crude, lapte nepasteurizat, oua crude. Bacteria este eliminata prin pasteurizare si gatire. Se poate gasi si in mezelui sau semipreparate pentru ca poate contamina alimentul dupa preparare, inainte de a fi impachetat.

Daca ai luat bacteria este posibil sa nu-ti dai seama ca suferi de listerioza. La unele persoane nu apare niciun simptom. La altele da simptomele tipice gripei : febra, frisoane, dureri de cap si spate, dureri musculare. Pot sa apare si simptome gastro-intestinale. Daca bacteria ajunge panba la sistemul nervos central va duce la dureri de cap, gat « teapan », confuzie, ameteala si chiar convulsii. Primele simptome apar la 2-30 de zile dupa infectare. Problemele gastro-intestinale, daca ele exista pot sa apara la 48 de ore, insa celelalte pot sa apara si la o luna. Pentru a se stabili un diagnostic va fi nevoie de analize sanguine.

Adevarata problema, in cazul unei gravide, este ca listeria poate afecta fatul. Chiar daca infectia nu pune mari probleme mamei, fatul poate avea de suferit, mai ales daca nu se face un tratament rapid. Listeria trece prin placenta, infectand lichidul amniotic si fatul. Se poate ajuneg la avort spontan sau moartea fatului. Daca fatul supravietuieste, probabil ca se va naste prematur si este posibil sa fie foarte bolnav inca de la nastere. Poate avea infectii ale sangelui, febra, probleme respiratorii, meningita, leziuni ale pielii si ale organelor interne. Din pacate, este chiar posibil ca nou-nascutul sa moara la scurt timp sau sa ramana cu sechele pe termen lung.

Numai un tratament corect, aplicat din timp, poate sa previna asemenea probleme grave. Tratamentul va consta in antibiotice care opresc infectia si previn transmiterea bacteriei la fat.

Pentru ca listeria este o bacterie « parsiva », cum simptome adesea ascunse, cel mai sigur este sa previi contaminarea. Se aplica regulile de siguranta pe car ele cunoaste orice gravida:

   • Carnea de orice fel se mananca numai gatita la temperaturi inalte, de cel putin 72 grade Celsius. In lipsa unui termometru special, carnea se gateste pana cand dispare culoarea roz din interior. Pestele se gateste pana cand interiorul devine mat. Mancarea nu se gusta inainte de a fi complet pregatita.

   • Mezelurile, desi nu contin carne cruda, pot fi si ele contaminate. Ideal ar fi sa nu ajunga pe masa unei gravide, insa daca nu s epot evita, trebuie incalzite pana cand devin fierbinti (cremvustii, salamurile, parizerul). Produsele la conserva sunt considerate sigure.

   • Sunt interzise complet produsele din carne cruda (sushi), lapte crud, sau oua crude (maioneza). Inainte de a alege un produs nou de pe raft se citeste cu atentie eticheta.

   • Resturile de la masa de ieri se incalzesc si ele panadevin fierbinti.

   • Se consuma numai lapte pasteurizat si produse facut cu lapte pasteurizat. Sunt interzise branzeturile moi (feta, Brie, Camembert) sau cele mexicane daca nu scrie clar pe eticheta ca sunt facute cu lapte pasteurizat. Branzica de casa, la caserola, si branzeturile tari (chedar, parmesan) sunt permise. La fel si iaurturile, untul. Dar pentru a fi sigura citeste cu atentie eticheta oricarui produs lactat.

   • Se spala cu mare atentie sau se cojesc fructele si legumele.

   • Se spala inainte de a gati ustensilele de bucatarie, suprafata de lucru si mainile dupa ce s-au prelucrat produse din carne. Daca folosesti acelasi tocator, nespalat, pentru carne cruda si legume, ai putea sa contaminezi legumele.
   • Produsele ambalate (carne, lapte) se consuma cat mai repede dupa deschiderea pachetului, chiar daca nu a trecut data expirarii.

   • Temperatura frigiderului trebuie sa fie intre 1,5 si 4,5 grade Celsius pentru a impiedica multiplicarea bacteriilor. Chiar si asa, orice mancare din carne trebuie incalzita bine inainte de a fi consumata pentru ca Listeria este o bacterie rezistenta la temperaturi joase.


Taguri articol:
listerioza timpul sarcinii

Autorul articolului "Listerioza in timpul sarcinii": Erika
23.02.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Listerioza in timpul sarcinii"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu