Flu
 
 
 
 
Prelevarea de celule stem – cel mai util cadou pentru copilul tau Orice viitoare mamica viseaza la un copil frumos si sanatos care sa ii fie alaturi toata viata. Dar, din pacate, lucrurile nu stau intotdeauna asa, caci natura are alte planuri pentru unii dintre noi. In aceste conditii, te-ai gandit vreodata ca ai putea sa-i faci o asigurare de viata copilului tau, inca de la nastere?

Aceasta asigurare vine sub forma prelevarii de celule stem din cordonul ombilical - o interventie neinvaziva, usoara, dar care poate salva o viata la un moment dat. Descoperirile privind celulele stem au iscat multe controverse si nenumarate discutii. Cert este ca astazi tot mai multi parinti, inclusiv din Romania, decid sa faca prelevarea chiar daca sansele de a folosi aceste celule sunt mici, iar efortul financiar e maricel - in jur de 5800 de lei, cu tot cu depozitarea pe 18 ani.

De ce sa platesti atat pentru niste celule? Exista o multime de motive, unul mai bun ca altul:

- Celulele stem sunt cu totul deosebite fata de alte celule din corpul omenesc. Celula embrionara (stem sau susa) este pluripotenta, adica se poate transforma in aproape orice tip de celula din corpul uman, transplantul cu astfel de celule permitand tratarea unui numar mare de boli, de la anemii pana la leucemii, tulburari metabolice si ale sistemului imunitar, diferite tipuri de cancer.

- In cazul transplantului autolog (cand beneficiarul este si donator), grefa este perfect compatibila si nu exista sansa ca ea sa fie respinsa de organism.

- Metoda este neinvaziva, nu schimba cursul normal al nasterii, nu este periculoasa nici pentru mama, nici pentru nou-nascut, sangele fiind recoltat din placenta, un deseu biologic.

- La nastere este singurul moment in care se pot recolta celule stem.

- Celulele stem pot fi folosite si pentru tratarea rudelor de gradul I ale donatorului, daca exista compatibilitate.

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de prelevarea sangelui ombilical? In primul rand, trebuie sa contactezi o firma specializata. Poti sa incerci la Biogenis, Cryo Save sau la Cord Blood Center, urmand ca apoi sa o alegi pe cea potrivita.

Dupa semnarea contractului si achitarea unei sume de bani, vei primi o trusa speciala, pe care medicul o va folosi la recoltare. Ea contine manusi sterile, masca, seringi, pungi speciale pentru pastrarea temperaturii si toate instrumentele necesare procedurii. Aceasta trusa este esentiala pentru realizarea prelevarii si trebuie luata la spital in momentul declansarii travaliului. Asigura-te ca medicul tau a mai facut prelevari sau ca i s-a facut un instructaj special, caci momentul prelevarii este unul foarte important. Trebuie pastrata sterilitatea sangelui si trebuie recoltata o cantitata suficienta pentru prelucrare.

Dupa nastere, trebuie anuntata firma cu care ai incheiat contractul. Aceasta va trimite un curier care preia sangele si il trimite la un laborator, aflat de cele mai multe ori in afara Romaniei. Tocmai de aceea, curierul trebuia sa aiba recipiente speciale de transport care sa asigure sterilitatea si o temperatura optima pe o perioada mai mare de timp.

Odata ajuns in laborator, sangele este prelucrat pentru a fi extrase celulele stem. Acestea sunt testate pentru diversi virusi, sunt tratate cu substante crioprotectoare si sunt inghetate pana cand ajung la temperatura ideala. Pe parcursul anilor, celulele sunt pastrate in rezervoare cu azot lichid. In mod ideal, cantitatea de celule recoltate este impartita in doua, urmand ca fiecare parte sa fie depozitata separat, eventual in incaperi sau cladiri diferite pentru a asigura supravietuirea celulelor chiar si in situatii neprevazute. De asemenea, siguranta celulelor nu trebuie sa depinda de energia electrica sau, daca depinde, trebuie sa se asigure un generator suplimentar.

Cam asta e tot. Tu nu trebuie decat sa contactezi o firma specializata, sa-i platesti si sa te asiguri ca ai kit-ul la tine cand pleci la spital. De restul se ocupa ei, iar in cateva zile te anunta daca s-au putut preleva celule stem din sangele trimis.Autorul articolului "Prelevarea de celule stem – cel mai util cadou pentru copilul tau": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Prelevarea de celule stem – cel mai util cadou pentru copilul tau"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu