Flu
 
 
 
 
Raceala si gripa in timpul sarcinii Raceala si gripa sunt afectiuni virale usoare care nu se pot trata, dar trec de la sine, in momentul in care virusul si-a incheiat ciclul de viata. Pana atunci, se pot face tratamente pentru usurarea simptomelor: febra, dureri de cap si gat, tuse, nas infundat.
Daca in mod normal raceala si gripa nu ar trebui sa puna mari probleme unei persoane sanatoase, in timpul sarcinii, lucrurile se schimba putin. Femeile gravide sunt mai expuse riscului de a lua gripa sau raceala. Pe timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii este usor slabit, asa incat corpul ei sa nu respinga produsul de conceptie. Cu un sistem imunitar care nu lucreaza la adevaratul sau potential, o gravida este mai vulnerabila cand vine vorba de raceala, gripa si alte boli infectioase.

In plus, simptomele acestor boli sunt mai greu de tratat, avand in vedere ca unele medicamente pot afecta fatul. Efecte nedorite asupra lui pot avea si complicatiile racelii si ale gripei.
Avand in vedre toate aceste inconveniente, este mult mai usor sa previi decat sa tratezi o raceala sau o gripa. Ce poti face pentru a-ti reduce riscul de imbolnavire? Ajung cateva masuri simple si cunoscute.

O dieta sanatoasa si echilibrata te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar. Fructele si legumele nu ar trebui sa-ti lipseasca in nicio zi. Ele contin antioxidanti si vitamine, in special vitamina C, care ajuta la lupta impotriva infectiilor. De mare ajutor, iti poate fi si vitamina prenatala recomandata de medicul tau.

Lasa la o parte grijile, treaba, drumurile zilnice si odihneste-te cat poti de mult, pentru a micsora pe cat posibil stresul. Stresul este unul dintre factorii care ne slabesc organismul si il fac mai vulnerabil.
Daca totusi, n-ai putut evita raceala sau gripa, primul gand este sa scapi cumva de dureri si febra cu medicamente. Din pacate, nu e chiar atat de usor. Nu ai voie sa iei niciun medicament fara sa ceri parerea medicului de familie. Unele din ele (aspirina, ibuprofenul) pot avea urmari grave asupra sanatatii fatului. Altele nu au fost suficient testate si nu se cunoaste ce urmari au asupra gravidelor.
Cand sistemul imunitar este slabit de sarcina, apoi de o raceala sau o gripa, foarte des apar suprainfectii bacteriene, caz in care vei avea nevoie de antibiotice. Nici aici lucrurile nu sunt chiar simple. Poti sa iei unele antibiotice, dar nu pe toate. Asigura-te ca doctorul care iti prescrie antibioticele stie ca esti insarcinata. Nu te astepta ca medicul de familie sa tina minte tot si aminteste-i la fiecare vizita. In niciun caz nu ai voie sa iei antibioticele pe care le gasesti prin casa, ramase de la altcineva.

Desi exista medicamente care se pot lua fara griji si de catre gravide, unele mamici prefera sa treaca peste raceala sau gripa, fara sa ia nimic, mai ales daca sunt in primul trimestru al sarcinii. Simptomele acestor boli pot fi alungate si prin remedii naturale. Cel mai important este sa te odihnesti cat mai mult. Bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea, fa o gargara cu apa sarata sau prepara o bautura calda cu lamaie si miere pentru durerile de gat, fa o baie de aburi pentru nasul infundat si mananca multe fructe bogate in vitamina C.

Fructele bogate in vitamina C sunt in special citricele. Se gasesc usor si nu mai trebuie spus ca sunt mult mai bune decat pastilutele de la farmacie, fie ele efervescente sau nu. Baia de aburi este relaxanta si usor de facut: fierbi apa intr-un vas cu gura larga, iti acoperi capul cu un prosop si te apleci asupra vasului cu apa, inspirand aburii. Daca adaugi cateva frunze de menta sau pliculete de ceai de menta, efectul este si mai puternic.

Daca in mod normal nu ai apela la medic pentru o banala raceala, acum este cazul sa o faci, in special daca simptomele persista. Suprainfectiile sunt des intalnite la persoanele cu sistemul imunitar slabit, inclusiv la gravide, iar complicatiile pot afecta fatul. De aceea, nu strica sa te adresezi unui medic chiar daca nu ai decat o raceala banala.


Taguri articol:
raceala gripa timpul sarcinii

Autorul articolului "Raceala si gripa in timpul sarcinii": Erika
03.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Raceala si gripa in timpul sarcinii"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu