Flu
 
 
 
 
Sarcina extrauterina si riscurile ei Incercarile de a avea copii nu sunt intotdeauna atat de usoare pe cat ne-am putea imagina si unii parinti ajung la un cu totul alt rezultat decat si-ar fi dorit. Un astfel de caz este sarcina extrauterina, care nu numai ca nu poate fi dusa la bun sfarsit, dar pune in pericol viata mamei.

Sarcina extrauterina sau ectopica este exact ceea ce spune si numele: o sarcina localizata in alta parte decat in uter. In mod normal, intalnirea dintre spermatozoid si ovul are loc in una din trompele uterine, apoi ovulul fecundat "calatoreste" catre uter. Insa uneori, din anumite motive, el nu poate sa ajunga in uter si se asaza in alta parte. 95% dintre sarcinile extrauterine sunt tubare, adica sunt localizate in trompa uterina. Foarte rar, ovulul fecundat se implanteaza in ovar, pe colul uterin (sarcina cervicala) sau in cavitatea abdominala (sarcina abdominala). Niciuna din aceste zone nu poate hrani un embrion si pe masura ce el creste, va rupe organul in care s-a implantat provocand hemoragii interne ce pun in pericol viata mamei.

Sarcina ectopica apare pentru ca ovulul fecundat nu se poate deplasa prin trompa uterina, catre uter, trompa fiind blocata partial sau total. O infectie sau o inflamatie poate fi de vina pentru acest lucru. Boala inflamatorie pelvina ce poate fi provocata de Chlamydia sau gonoreea, este una din cele mai des intalnite cauze ale blocarii trompelor. Dar blocajele pot fi provocate si de endometrioza sau tesuturi cicatriciale de la o operatie abdominala. In cazuri mai rare, trompa are din nastere o forma anormala care nu permite trecerea ovulului. Alteori nu exista nicio cauza aparenta pentru care sarcina sa se fi localizat in trompa.

Orice femeie poate sa dezvolte o sarcina extrauterina, insa cele mai expuse riscului sunt femeile peste 35 de ani, cele care sufera de boala inflamatorie pelvina, care au suferit o interventie chirurgicala la una din trompe, care au mai avut o sarcina extrauterina, dar si cele care au probleme de fertilitate sau au fost supuse unui tratament pentru stimularea ovulatiei. De asemenea, unele metode contraceptive pot mari riscul unei sarcini extrauterine. La femeile care raman insarcinate in timp ce folosesc contraceptive pe baza de progesteron sau dupa ce au luat contraceptivul de urgenta, exista un risc mai mare de a avea o sarcina extrauterina.

Din pacate, o sarcina ectopica poate fi greu de diagnosticat, pentru ca simptomele ei sunt aceleasi ca si in cazul sarcinii normale: lipsa menstruatiei, tensiune in sani, greata, varsaturi, urinare frecventa. Primele semnale de alarma in cazul unei sarcini extrauterine sunt sangerarile vaginale si durerile. Durerea poate fi localizata in zona pelvina, in abdomenul inferior, iar in cazuri extreme radiaza catre un umar, din cauza hemoragiei interne. Femeile cu sarcini extrauterine au descris durerea ca fiind ascutita si intensa. Se poate concentra pe o parte sau alta a abdomenului, poate disparea si aparea din nou, cu intensitate diferita. Alte lucruri care ar trebui sa-ti atraga atentia sunt durerile de spate, ametelile si lesinul, tensiunea arteriala scazuta.

Daca apar aceste simtome, prezentarea la medic este obligatorie si trebuie ajuns cat mai urgent la o consultatie, mai ales daca apar simptome ale unei hemoragii (lesin, ameteli, tensiune mica). De obicei, diagnosticul se pune pe baza unui test de sarcina sau a unei ecografii. Daca ajungi la medic cu dureri abdominale acute ti se va face un test de sarcina, iar daca acesta este pozitiv, medicul va incerca sa vada sarcina la ecograf. Totusi, chiar si cu cele mai bune echipamente, sarcina este greu de observat la mai putin de cinci saptamani de la ultima menstruatie. Daca medicul nu poate sa puna un diagnostic clar, dar nu poate nici sa excluda posibilitatea unei sarcini ectopice, va trebui sa revii la consultatie in cateva zile pentru a ti se masura nivelul de hCG (hormonul sarcinii). Acest hormon apare in urina cam la zece zile dupa fecundare si nivelul lui trebuie sa se dubleze la fiecare doua zile in primele saptamani ale sarcinii. Daca testul de sange arata cantitati mai mici de hCG decat este normal, o posibila explicatie este sarcina ectopica.

Odata pus diagnosticul precis, tratamentul variaza in functie de localizarea si varsta sarcinii. O sarcina depistata devreme poate fi tratata cu medicamente care opresc dezvoltarea embrionului. Daca este prea tarziu pentru asa ceva, adica sarcina este avansata, probabil ca va fi nevoie de o operatie pentru indepartarea embrionului. "La rece:, operatia se poate face laparoscopic, cu incizii mici si o perioada mai scurta de refacere. Insa, la urgenta, sau cand sunt afectate organele, va fi nevoie de o interventie clasica. Tocmai de aceea, este extrem de important sa mergi la control imediat ce banuiesti ca ceva este in neregula cu sarcina.

In cazurile grave, embrionul rupe trompa uterina si aceasta va fi indepartata, deci fertilitatea scade la jumatate, femeia ramanand cu o singur trompa uterina. La fiecare sarcina ectopica, riscul de a avea inca una creste cu 15%. Cu cat sarcina este mai avansata, cu atat tratamentul este mai complicat, mai invaziv, iar sansele ca fertilitatea sa fie afectata sunt mai mari. Dar prezentarea urgenta la medic este necesara nu numai pentru a-ti salva fertilitatea, ci si pentru a-ti salva viata.


Taguri articol:
sarcina extrauterina riscurile

Autorul articolului "Sarcina extrauterina si riscurile ei": Erika
11.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina extrauterina si riscurile ei"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu