Flu
 
 
 
 
Sarcina si radiatiile Radiatiile naturale sunt peste tot in jurul nostru si vin in special de la soare sub forma faimoaselor ultraviolete. Dar odata cu aparitia noilor tehnologii, sursele de radiatii au crescut simtitor. Acasa, la serviciu, pe strada, la medic, suntem tot timpul supusi radiatiilor artificiale. Nu le vedem si nu le simtim. Unii dintre noi le resimt in timp efectele, iar acestea nu sunt tocmai placute.Ce inseamna asta pentru o gravida vom vedea in continuare.

Radiatiile se impart in doua mari categorii: ionizante si neionizante. Cele ionizante sunt atat de puternice incat pot sa scoata electronii din atomii care formeaza moleculele corpului uman. Atunci cand un atom pierde un electron, molecula de care el apartine ramane cu o incarcatura electrica. Iar moleculele si atomii cu incarcatura electrica se numesc ioni, de unde si denumirea de "radiatii ionizante". Ionii si moleculele normale dau o reactie chimica ce poate provoca mutatii la celulele vii, de unde rezulta diverse tipuri de cancer si boli autoimune. Practic, radiatiile ionizante impiedica replicarea corecta a ADN-ului, ducand la nasterea unor celulele anormale, ce in timp se aduna sub forma de tumori.

Razele X, alfa, beta si gamma folosite in medicina sunt ionizante. Expunerea episodica la astfel de radiatii nu are niciun efect asupra corpului uman. Abia dupa o expunere prelungita si regulata pot sa apara probleme. Insa sensibilitatea fata de radiatii este mai mare atunci cand organismul este in plin proces de dezvoltare, pentru ca exista riscul ca celulele noi formate sa poarte urmele radiatiilor. De aici vin grijile legate de sarcina si radiatii: expus la radiatii, copilul nenascut poate sa se dezvolte gresit, deci sa se nasca fie cu anumite boli, fie cu malformatii.

Insa nu toate radiatiile sunt la fel, deci nu toate sunt periculoase. Sa le luam pe rand.

Radioterapia

Radioterapia, recomandata pentru tratarea anumitor boli, inclusiv tipuri de cancer, foloseste radiatii de tip alfa, beta si gamma, in diferite doze. Acestea sunt radiatii ionizante si pot fi periculoase pentru fat, motiv pentru care radioterapia nu se foloseste, in mod normal, la femeile insarcinate. Adevarul este ca se intampla rar ca o femeie gravida sa sufere de o forma de cancer si, daca se intampla, radioterapia mai poate astepta pana la nastere. Daca este neaparat nevoie de ea, medicul va pune in balanta riscurile si beneficiile pe care le aduce.

Radiografia

La radiografii se folosesc razele X. Sunt ionizante si pe termen lung pot da diverse probleme. Insa pentru a realiza o simpla radiografie, cantitatea de radiatii si timpul de expunere sunt foarte mici. Atata de mici, incat nu ne afecteaza cu nimic. Ce se intampla insa cu gravidele? Daca radiografia se realizeaza intr-o alta parte a corpului decat abdomenul, grijile sunt inutile. Daca raza este indreptata catre dinti, mana, picior, piept, copilul nu este atins. Radiatiile "ratacite" care pot ajunge, intamplator, in zona abdomenului sunt mult prea mici pentru a provoca malformatii. Pentru a elimina eventualele probleme, gravidele primesc sorturi speciale, din plumb, care nu lasa radiatiile sa treaca catre fat. In unele clinici, toata lumea poarta sortul de plumb, in special pentru a proteja ovarele si testicolele, pur si simplu ca masura de precautie.

Oricum, la dozele folosite pentru radiografii, ovarele si testicolele nu sunt atinse, chiar daca radiografia se face in zona respectiva, deci nu exista riscul de sterilitate sau de influente negative asupra ovulelor si spermatozoizilor. In plus, razele X nu raman in corp, dupa radiografie.

Sistemele de securitate

Sistemele de securitate din aeroporturi, ambasade sau alte institutii folosesc uneori raze X. Este vorba de acele sisteme cu ajutorul carora se "scaneaza" bagajele. Insa in acest caz, raza este indreptata numai catre bagaj si nimic nu scapa in afara. Dispozitivele sunt prevazute cu un fel de scut care nu permite radiatiilor sa ajunga in mediul inconjurator, deci nici daca stai foarte aproape de sistemul respectiv nu poti fi atinsa de razele X.

Detectorul de metale este un alt dispozitiv cu care ne intalnim relativ des. In acest caz, sarcina nu este pusa in pericol sub nicio forma pentru ca detectorul de metale nu emite radiatii propriu-zise, ci unde magnetice, care nu patrund in corp si nu ne afecteaza in niciun fel, indiferent de durata si frecventa expunerii. Este ca si cum ai tine in mana un magnet putenic.

Laserul

Laserul se foloseste destul de mult in medicina, de exemplu, pentru interventii stomatologice sau dermatologice. Nu este periculos pentru un adult si cu atat mai putin pentru fat, care este bine protejat in pantecul mamei. Laserul abia daca penetreaza straturile superficiale ale pielii, deci nu are sanse sa ajunga pana la fat, chiar daca raza este indreptata spre abdomenul mamei. In orice caz, raza laser nu este decat un tip de lumina, ca si cea de la bec, doar ca vine intr-o alta frecventa, deci chiar daca ar ajunge la fat nu i-ar putea face rau, asa cum nu i-ar face rau nici lumina din casa.

Solarul

Bronzarea la solar se face prin radiatii ultra-violete A si B, asemanatoare celor naturale, emise de soare, dar putin mai puternice. Radiatiile emise de solar, ca si cele naturale, nu pot trece foarte usor prin orice material. Dupa cum ai observat, nu te bronzezi daca ai o bluza pe tine, ceea ce inseamna ca razele UV nu ajung pe piele. Asta inseamna ca UVA nu pot penetra nici pielea sau tesutul abdominal pentru a ajunge la fat, deci expunerea la ultraviolete, oricare ar fi sursa lor, nu poate afecta sarcina.

Antena parabolica

Antenele parabolice folosite pentru receptia TV sau radio nu emit radiatii ionizante si nici macar radiatii de radiofrecventa sau campuri electrice si magnetice, deci nu sunt un pericol nici pentru femeia insarcinata, nici pentru restul familiei.

Cuptorul cu microunde

Cuptorul emite radiatii cu microunde pentru a incalzi interiorul. Dar astazi, asemenea dispozitive sunt astfel concepute incat radiatiile nu pot "scapa" in exterior, deci nu esti expusa radiatiilor nici atunci cand stai foarte aproape de cuptor.

Statia de emisie receptie

Este vorba de acele dispozitive folosite de politie, de gardieni sau de taximetre. Desi folosesc radiatii de radiofrecventa, cantitatea este foarte mica, asa incat riscul ar fi minim si daca lucrezi zilnic cu asa ceva. Daca treci pe langa cineva care foloseste o statie sau mergi cu un taxi ocazional riscul este inexistent.

Telefonul mobil

Telefonul mobil este unul din cele mai utilizate dispozitive care emit radiatii si este normal sa ne facem griji din cauza lui. Din fericire, grijile sunt inutile pentru ca telefonul mobil emite radiatii electromagnetice din banda microunde si radiofrecventa, care sunt foarte diferite de razele X, in primul rand prin faptul ca nu sunt ionizante. In plus, cantitatea de radiatii la care ne expunem folosind telefonul mobil este foarte mica, deci riscul de avort sau malformatii este aproape inexistent.

Calculatorul

Chiar acum, cand citesti aceste randuri, stai in fata unui calculator si probabil ca faci asta timp de cel putin cateva ore pe zi. Probabil ai auzit ca radiatiile emise de calculator (de fapt, de monitor) ar putea fi periculoase. La inceputurile calculatorului, s-a ajuns la o asemenea concluzie dupa ce s-a constatat ca monitoarele emiteau cantitati detectabile de radiatii. De atunci s-au schimbat multe, inclusiv monitoarele pe care le folosim. Monitoarele moderne, pe baza de cristale lichide (LCD) nu reprezinta niciun fel de pericol.

O anumita cantitate de raze X emit monitoarele si televizorele mai vechi, pe baza de tub catodic (CRT). Chiar si asa, un monitor emite o cantitate de radiatii atat de mica incat nu poate fi periculos. Ca sa fii expusa aceleiasi cantitati de radiatii folosita la o radiografie, ar trebui sa stai la un metru de monitor sau televizor timp de 10 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, 50 de saptamani pe an. Riscul este putin mai mare daca langa tine se afla un monitor intors cu spatele. Partea din spate a monitorului emite mai multe radiatii si nu strica sa-ti schimbi pozitia, ca masura preventiva.


Taguri articol:
sarcina radiatiile

Autorul articolului "Sarcina si radiatiile": Erika
21.10.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Sarcina si radiatiile"...

Alte articole
A doua saptamana de sarcina
A doua saptamana de sarcina
Copilul Saptamana trecuta, datorita nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, uterul tau a format un tesut bine
A treia saptamana de sarcina
A treia saptamana de sarcina
Copilul In acest moment, copilul tau nu este decat o "minge" de celule care se inmultesc in ritm rapid. Dupa ce aceasta
A patra saptamana de sarcina
A patra saptamana de sarcina
Copilul Din aceasta saptamana, copilul tau se transforma in embrion. Are marimea unei seminte de mac si este format din doua
A cincea saptamana de sarcina
A cincea saptamana de sarcina
Copilul Embrionul incepe sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Deocamdata are dimensiunile unei seminte de susan si seamana mai
A sasea saptamana de sarcina
A sasea saptamana de sarcina
Copilul Incep sa se formeze gura, urechile si nasucul. Copilul tau are un capsor supradimensionat cu niste pete negre in
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu