Flu
 
 
 
 
Ce rol joaca mancarea in viata copilului tau? Obezitatea este aproape o pandemie. Din ce in ce mai frecvente sunt cazurile de anorexie, bulimie, binge eating si alte tulburari de alimentatie. Dam vina pe canalele media si influenta lor asupra imaginii corporale, pe companiile producatoare de alimente care folosesc aditivi. De fapt, orice problema legata de alimentatie isi are sursa in relatia pozitiva sau negativa pe care o avem cu mancarea. Iar aceasta relatie este una care se construieste in timp, incepand cu primii ani de viata, se intareste in adolescenta si devine o obisnuinta la varsta adulta.

Cea mai buna arma in lupta cu obezitatea si tulburarile de alimentatie nu este neaparat mancarea sanatoasa (desi, trebuie sa recunoastem, joaca un rol important), nu este imaginea corporala sanatoasa, ci o relatie pozitiva a individului cu mancarea. Pentru a obtine asa ceva, sunt foarte importante mesajele pe care le primim in copilarie si «educatia alimentara» pe care o primim in familie.

Ce NU este mancarea

Teoretic, mancarea este un mijloc de a supravietui si de a ne pastra sanatatea. Atat. Este combustibilul de care are nevoie corpul nostru pentru a supravietui. Nimic mai mult. Practic, lucrurile stau putin altfel. Astazi, avem la dispozitie atata si atata mancare, iar singurul efort pe care trebuie sa-l facem pentru a o obtine este drumul pana la supermarket. Nu mai trebuie sa ne riscam viata la vanatoare sau sa muncim luni in sir pentru un sac de cartofi. Drept urmare, mancarea a devenit, pentru omul modern, mai mult decat un combustibil. A devenit o sursa de placere, o consolare, o modalitate de control al sentimentelor. Exact sursele tulburarilor de alimentatie. Pentru ca am stabilit ce este (sau ar trebui sa fie) mancarea pentru un copil, adica un mijloc de a supravietui, sa vedem ce NU ar trebui sa fie ea:

    • Mancarea nu este o recompensa. Niciodata, nu folosi mancarea ca recompensa. Din astfel de comportamente se nasc relatiile nepotrivite ale copiilor cu mancarea. El va ajunge sa asocieze faptele bune cu mancarea, iar a manca va deveni un scop si nu un mijloc de a trai. Recompense potrivite pentru un copil pot fi o plimbare in parc, o jucarie noua, un desen animat, 15 minute in plus la calculator. Orice altceva in afara de mancare.

    • Mancarea nu este o pedeapsa. Copilul ia zilnic trei mese si doua gustari, indiferent de comportamentul lui. Ca este cuminte sau obraznic, are nevoie sa manance ca sa creasca sanatos. Daca il pedepsesti interzicandu-i o masa, o gustare sau un desert, se va pedepsi singur mai tarziu, in acelasi fel. Acesta este comportamentul care duce la anorexie. Pedepse potrivite pentru un copil sunt retragerea unor privilegii (telefon mobil, jocuri la calculator, excursie cu prietenii), sarcini noi in gospodarie, etc.

    • Mancarea nu este o consolare. E tentant sa conmsolezi un copil trist oferindu-i ceva dulce. Probabil ca este si eficient. Insa acest comportament sta la baza mancatului emotional, obicei pe care il au multi adulti: sunt trist, sunt frustrat, deci am nevoie de o inghetata, o ciocolata. Copilul trebuie invatat sa-si controleze in alte moduri emotiile. Daca e furios poate sa loveasca o perna, poate sa faca un sport solicitant din punct de vedere fizic. Daca e trist poate sa-si aleaga o jucarie noua. Si exemplele pot continua.

    • Mancarea nu este un baby-sitter. Cand esti o mamica obosita si ocupata, poti fi tentata sa abandonezi copilul in fata televizorului, cu o punga de chipsuri in mana. De aici apare mancatul de plictiseala, mancatul ca modalitate de a umple un gol. Copilul invata ca absenta mamei poate fi suplinita prin mancare si va continua sa se comporte asa si pe viitor. Invata-l sa se implice in treburile casnice, sa ia parte la acele lucruri care te tin pe tine ocupata sau ofera-i ceva de facut pentru momentele cand nu esti langa el (jocuri, jucarii).

Puterea exemplului

Copiii au o mare capacitate de invatare si asimilare a noilor cunostinte si comportamente. Nu degeaba se spune ca un copil face ceea ce vede in casa. El mimeaza comportamentul adultilor din jur si la o anumita varsta devine o copie fidela a lor. Ce legatura are asta cu mancarea? Copilul tinde sa aiba aceeasi relatie cu mancarea pe care o au si parintii lui. Daca te vede ca mananci continuu la televizor, va face acelasi lucru. Daca te vede ca mananci mult cand esti trista, va invata ca inghetata este o buna consolare. Daca te vede ca il recompensezi pe taticul lui cu o portie mare de cartofi prajiti, va cere si el acelasi lucru.

Multi adulti au o relatie negativa cu mancarea. Unii s-au obisnuit asa petru ca asta nu le-a adus nicio neplacere. O relatie gresita cu mancarea poate sa ramana doar atat, sa nu duca la obezitate sau tulburari de alimentatie. Dar daca tie nu ti s-a intamplat nimic rau, asta nu inseamna ca si copilul tau va fi ferit. Daca mananci de plictiseala, de suparare, de stres si nu poti sa renunti la acest obicei, macar ai grija ca cel mic sa nu isi dea seama de asta. Fii un exemplu pozitiv pentru copilul tau.

Libertatea

O relatie negativa cu mancarea poate sa provina din regulile impuse de catre parinti. Tot mai multe persoane sunt constiente de impactul pe care il are alimentatia asupra sanatatii copiilor si incearca sa-i protejeze ferindu-i de ce considera ele ca este rau. Asa se face ca unii copii nu au acces la alimente tip fast-food, nu au mancat niciodata ciocolata, chips-uri sau cartofi prajiti. Intentia este buna, dar sa nu uitam ca, la un moment dat, copilul va fi indeajuns de mare incat sa-si cumpere singur ceea ce isi doreste si se va indrepta exact catre produsele care ii sunt interzise.

Copilul trebuie sa aiba libertatea de a alege singur ceea ce mananca, evident, dupa ce i s-a explicat, pe intelesul lui, care sunt pericolele. Daca relatia lui cu mancarea este una pozitiva, va invata sa nu faca excese. Chiar daca va gusta din alimentele interzise, va sti ca ele sunt acceptate doar ca exceptie si nu ca regula.

Pe masa familiesi si in frigiderul familiei nu trebuie sa ajunga decat alimente pe care are voie sa le manance si copilul. Este lesne de imaginat ce se intampla cand o vede pe mama mancand ceva ce el nu are voie. Cu prima ocazie se va furisa in bucatarie si va incerca mancarea respectiva. Copiii sunt foarte curiosi.

Cand se pregateste masa copilul trebuie sa aiba libertatea de a alege ceea ce va manca. Ofera-i mai multe optiuni si urmareste ce alegeri face. Asa iti dai seama care ii sunt preferintele si ce a invatat despre mancare.

Participarea

Dupa ce a ales ce va manca, este bine ca cel mic sa participe la pregatiea mesei, mai ales daca doreste sa mance altceva decat parintii. Bineinteles, sarcinile pe care le primeste, odata intrat in bucatarie, trebuie sa fie direct proportionale cu varsta. Pentru cei mai mititei este de ajuns sa rupa coditele rosiilor sau sa spele cateva pahare.

Prin acest comportament copilul va invata ca mancarea nu este ceva ce poti primi fara niciun efort, ca mancarea nu vine la tine fara sa faci nimic si ca ea este unul din lucrurile pentru care trebuie sa luptam.


Taguri articol:
joaca mancarea viata copilului

Autorul articolului "Ce rol joaca mancarea in viata copilului tau?": Erika
10.04.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Ce rol joaca mancarea in viata copilului tau?"...

Alte articole
Temele pentru acasa - o problema?
Temele pentru acasa - o problema?
In multe familii, momentul temei este unul tensionat si neplacut. Parintii se enerveaza, copiii nu inteleg ce li se explica si
Casa ta, o jungla pentru copil
Casa ta, o jungla pentru copil
Multi parinti tineri se tem de momentul cand copilul lor va trebui sa mearga singur pe strada, imaginandu-si ca orasul este o
Copilul meu – un mic bataus?
Copilul meu – un mic bataus?
Mare este mirarea unei mame care afla ca scolarul ei, ingeras dulce acasa, devine in colectivitate un mic monstru care bate alti
Guma de mestecat
Guma de mestecat
Mestecatul gumei este cel mai comun obicei din lume, in fiecare an cunsumandu-se sute de mii de tone. Nu e de mirare ca in jurul
Bolile copilariei: oreionul
Bolile copilariei: oreionul
Parotidita epidemica, numita popular oreion, este o boala infectioasa contagioasa, ce apare de obicei la copii, fiind provocata de
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu