Flu
 
 
 
 
Niciun copil nu trebuie sa moara de diabet "Niciun copil nu trebuie sa moara de diabet!" Acesta este sloganul zilei internationale a diabetului de anul acesta. Tema campaniei organizate de catre organizatia Mondiala a Sanatatii si Federatia Internationala pentru Diabet este "Diabetul la copii si adolescenti". Tema a fost aleasa pentru ca diabetul la copii este diferit si pune probleme deosebite fata de cel al adultului. In plus, cazurile de copii cu diabet se inmultesc pe zi ce trece si, in ciuda tratamentelor moderne sofisticate, inca mai sunt copii care mor din cauza acestei boli.

Statisticile Federatiei International pentru Diabet arata ca :

   • In fiecare an, 70.000 de copii cu varsta sub 15 ani se imbolnavesc de diabet de tipul I, insulino-dependent.
   • Incidenta cazurilor de diabet de tipul I la copii creste cu 3% pe an.
   • Incidenta cazurilor de diabet de tipul I creste cel mai repede la copiii prescolari, cu 5% pe an.
   • Diabetul de tipul II a aparut si la copii de opt ani si chiar la cei care pana acum nu erau considerati a avea un risc crescut.
   • Peste jumatate din copiii cu diabet fac complicatii in primii 15 ani de la diagnosticare.
   • Diabetul de tipul II poate fi prevenit la copiii care pierd macar 7-10% din greutatea corporala.
   • Diabetul de tipul II la copii devine o problema de sanatate publica.
   • Diabetul de tipul II afecteaza atat copii din tarile dezvoltate, cat si pe cei din tarile in curs de dezvoltare.
   • Desi insulina a fost descoperita acum 85 de ani, inca mai sunt copii in lume care mor fiindca nu pot primi acest medicament. In Zambia, speranta de viata a unui copil cu diabet zaharat de tipul I este de 11 ani. In Mali, acelasi copil ar trai doar 30 de luni. In Mozambic, ar fi norocos daca mai traieste un an.
   • Cetoacidoza diabetica este principala cauza a mortii la copiii diabetici.

Diabetul este o boala cronica, cea mai frecventa la copii, care ii poate lasa cu sechele permanente, grave si ii poate chiar ucide. Apare ca rezultat al problemelor cu producerea si distribuirea insulinei, un hormon folosit pentru a transforma zaharurile din mancare in energie.

La un copil cu diabet de tipul I, corpul nu produce suficienta insulina sau nu produce deloc, iar la cel cu diabet de tipul II insulina nu poate fi folosita in mod eficient. Mai multe informatii despre diabet si cauzele sale, vei gasi in articolul Flu.

Diabetul de tip I este cel mai frecvent la copii. Totusi, din cauza cazurilor tot mai dese de obezitate infantila si sedentarismului, tot mai multi copii fac diabet de tipul II, care poate fi prevenit atat de usor.

Nu numai in tarile sub-dezvoltate mor copiii diabetici. Se intampla in toate tarile lumii, desi mai rar, pentru ca multi parinti nu cunosc simptomele bolii sau considera ca diabetul este o boala a adultilor. Fiecare parinte trebuie sa cunoasca primele semne ale acestei boli si sa mearga imediat la medic daca observa vreunul. Care sunt aceste simptome :

   • Copilului ii este foarte sete tot timpul, bea foarte multa apa.
   • Copilului ii este foame tot timpul, mananca foarte mult.
   • Copilul slabeste, desi mananca mai mult.
   • Copilul urineaza des, din cauza cantitatii mari de lichide consumate.
   • Copilul are dureri de burtica si de cap.
   • Copilul are probleme de comportament.

La bebelusi, primul semn al diabetului zaharat este adesea o infectie cu candida, care se manifesta printr-un eritem fesier grav.
Daca apar unul sau doua dintre aceste simptome, nu este neaparat ca cel mic sa aiba diabet. De exemplu, copiii au perioade in care mananca foarte mult sau foarte putin, iar pe timpul verii este normal sa le fie sete foarte des, deci si sa urineze frecvent. Daca mananca mult, dar ia in greutate corespunzator, atunci nu exista o problema. Dar trebuie sa te adresezi medicului daca mananca si totusi slabeste sau daca iarna bea tot atata apa ca si pe timpul verii.

Uneori, daca nu sunt observate la timp semnele diabetului, se instaleaza cetoacidoza diabetica. Asta inseamna ca organismul copilului este atat de lipsit de energie incat incepe sa foloseasca depozitele de grasime pentru a putea supravietui. Din descompunerea depozitelor de grasime rezulta cetonele, substante acide toxice care sunt eliberate in sange si in urina. Simptomele cetoacidozei diabetice includ:

   • Pierderea poftei de mancare
   • Greata
   • Varsaturi
   • Febra
   • Dureri de stomac
   • Miros dulce, fructat al respiratiei.

Tratamentul diabetului la copii pune probleme speciale pentru ca cei mici nu sunt capabili sa inteleaga ca trebuie sa tina un regim, de ce nu mai au voie sa manance ceea ce le place sau ceea ce mananca prietenii lor. Este greu sa controlezi tot timpul ce mananca un scolar si de aceea trebuie sa inteleaga el si sa fie constient ca sanatatea lui depinde de alegerile alimentare pe care le face.

In cazul diabetului de tipul I, copilul trebuie invatat, pe masura ce creste, sa-si injecteze singur insulina, ceea ce nu e deloc usor. Majoritatea copiilor se tem de injectii, dar cei cu diabet vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu ele.

Parintele trebuie sa invete el insusi cum sa faca o injectie, chiar daca probabil nici nu a tinut vreodata in mana o seringa, cum sa masoare glicemia. De asemenea, trebuie sa cunoasca, atat parintele cat si copilul simptomele complicatiilor date de diabet pentru a putea cere ajutor de specialitate, inca de la primele semne.


Taguri articol:
niciun copil trebuie moara diabet

Autorul articolului "Niciun copil nu trebuie sa moara de diabet": Erika
14.11.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Niciun copil nu trebuie sa moara de diabet"...

Alte articole
Temele pentru acasa - o problema?
Temele pentru acasa - o problema?
In multe familii, momentul temei este unul tensionat si neplacut. Parintii se enerveaza, copiii nu inteleg ce li se explica si
Casa ta, o jungla pentru copil
Casa ta, o jungla pentru copil
Multi parinti tineri se tem de momentul cand copilul lor va trebui sa mearga singur pe strada, imaginandu-si ca orasul este o
Copilul meu – un mic bataus?
Copilul meu – un mic bataus?
Mare este mirarea unei mame care afla ca scolarul ei, ingeras dulce acasa, devine in colectivitate un mic monstru care bate alti
Guma de mestecat
Guma de mestecat
Mestecatul gumei este cel mai comun obicei din lume, in fiecare an cunsumandu-se sute de mii de tone. Nu e de mirare ca in jurul
Bolile copilariei: oreionul
Bolile copilariei: oreionul
Parotidita epidemica, numita popular oreion, este o boala infectioasa contagioasa, ce apare de obicei la copii, fiind provocata de
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu