Flu
 
 
 
 
Prima zi de scoala Prima zi de scoala este un punct important in viata unui copil si adesea o sursa de stres, si pentru cel mic, si pentru parinti. O multime de probleme trebuie rezolvate inaintea zilei Z, unele practice, altele de ordin psihologic. Oricat de greu ar fi, momentul nu poate fi amanat, asa ca trebuie sa te asiguri ca cel mic este pregatit si ca toate detaliile au fost puse la punct.

Emotiile

Ca orice situatie noua, prima zi de scoala inseamna teama, emotii, anxietate, asa ca cei mici au nevoie de timp pentru a se obisnui. Trebuie sa stie ca orice persoana, chiar si mama sau tata, are emotii in fata unei schimbari mari, ca este in regula sa fii speriat si sa vorbesti despre asta. De fapt, discutiile parinte-copil sunt cel mai bun mod de a calma teama si anxietatea. Vorbeste-i despre lucrurile pozitive pe care le aduce scoala : noi prieteni de joaca, rechizite frumoase, carti interesante, cunostinte noi. Explica-i si ce se intampla la scoala, cum se desfasoara orele. Daca e posibil du-l la scoala inainte si arata-i clasa, culoarul sau chiar fa-i cunostinta cu invatatoarea. Odata ce cunoaste locurile si persoanele se va teme mai putin. Daca asta nu e posibil, atunci explica-i cum arata o clasa, eventual arat-i poze. Cere-i sa vorbeasca despre temerile sale si arat-i ca nu are de ce sa-ti faca griji.

Pe cat posibil, incearca sa-ti adaptezi programul in functie de cel al copilului, ca sa-i faci schimbarea mai usoara. Il ajuta mult ca, dupa ore, sa o gaseasca pe mama acasa, sa vorbeasca cu ea, macar in primele doua saptamani. Desigur, asa ceva nu este intotdeauna posibil, dar se poate gasi o alta solutie, poate cu ajutorul unui bunic sau al unui vecin. In schimb, fa-ti programul in asa fel ca macar seara sa-i acorzi mai multa atentie celui mic.

Programul

O sursa de stres pentru copii este schimbarea de program. Cei care si-au petrecut vara acasa sunt obisnuiti sa se trezeasca tarziu, sa mearga la culcare tarziu. Odata cu inceperea scoli, totul s eva incadra intr-un program bine stabilit. Ca totul sa fie mai usor, incearca sa-i impui programul respectiv cu doua saptamani inainte de Ziua Z. Ce inseamna asta: se va trezi devreme, ca si cum ar merge la scoala, va lua micul dejun imediat, isi va pregati de seara hainele pentru a doua zi, se va culca la o ora fixa. Astfel copilul are timp sa se obisnuiasca si, cand incepe scoala cu adevarat, schimbarea d eprogram nu va mai fi o sursa de stres.

Pentru parinti

Bieninteles ca prima zi de scoala este un stres si pentru parinti, iar cei mici observa foaret rapid nelinistea adultilor. Ca sa nu ai prea multe de facut cand incepe scoala, rezolva cat mai multe probleme inainte.

   • Afla care este politica scolii cu privire la imbracaminte. Exista uniforme? Ce fel de haine se poarta la ora de sport ?
    • Afla cate carti va trebui sa duca zilnci in ghiozan si alege ghiozdanul potrivit. Probabil ca va fi util unul cu rotile.
    • Afla daca la scoala exista un magazin cu alimente. Va fi nevoie sa-i pregatesti zilnic un pachetel sau isi poate lua singur o gustare sanatoasa?
    • Cumpara rechizitele necesare, daca este posibil. Majoritatea invatatoarelor sfatuiesc parintii sa nu cumpere nimic inainte de a primi lista de la scoala.
    • Asigura-te ca sunteti cu vaccinurile la zi.
    • Daca cel mic are probleme speciale de sanatate (asm, diabet, alergii) anunta din timp cabinetul medical al scolii si invatatoarea, ca sa fie pregatiti pentru situatiile de urgenta.
    • Daca cel mic merge singur la scoala, parcurgeti drumul impreuna de mai multe ori si explica-i care sunt regulile de siguranta rutiera.


Taguri articol:
prima scoala

Autorul articolului "Prima zi de scoala": Erika
31.08.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Prima zi de scoala"...

Alte articole
Temele pentru acasa - o problema?
Temele pentru acasa - o problema?
In multe familii, momentul temei este unul tensionat si neplacut. Parintii se enerveaza, copiii nu inteleg ce li se explica si
Casa ta, o jungla pentru copil
Casa ta, o jungla pentru copil
Multi parinti tineri se tem de momentul cand copilul lor va trebui sa mearga singur pe strada, imaginandu-si ca orasul este o
Copilul meu – un mic bataus?
Copilul meu – un mic bataus?
Mare este mirarea unei mame care afla ca scolarul ei, ingeras dulce acasa, devine in colectivitate un mic monstru care bate alti
Guma de mestecat
Guma de mestecat
Mestecatul gumei este cel mai comun obicei din lume, in fiecare an cunsumandu-se sute de mii de tone. Nu e de mirare ca in jurul
Bolile copilariei: oreionul
Bolile copilariei: oreionul
Parotidita epidemica, numita popular oreion, este o boala infectioasa contagioasa, ce apare de obicei la copii, fiind provocata de
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu