Flu
 
 
 
 
Corpul tau, dupa nastere Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le uimeste prin schimbarile atat de mari si de bruste. Incepand cu “Voi mai reveni vreodata la normal?” si sfarsind cu “De ce imi pica parul?”, multe intrebari pot chinui o mamica tanara. Iata care sunt schimbarile ce au loc in corpul tau imediat dupa nastere.

Desi probabil ca nu vei reveni la greutatea initiala decat peste ceva timp vei pierde cateva kilograme bune imediat dupa nastere: trei kilograme cat cantareste copilul, un kilogram – placenta, un kilogram – sange si lichid amniotic si deja esti mai usoara cu cinci kilograme. In urmatoarele zile, vei scapa si de toata apa "stocata" pe timpul sarcinii in tesutul adipos, dar si de lichidul in plus din sange. Vei urina mai des si vei transpira mai mult, asa ca, pana la sfarsitul primei saptamani, ar trebui sa pierzi inca doua sau trei kilograme.

In zilele dinaintea nasterii, uterul este de 15 ori mai greu (fara sa punem la socoteala fatul si lichidul amniotic) si de 500 de ori mai "incapator" decat inaintea sarcinii. Imediat dupa nastere, abdomenul este inca umflat si va mai ramane un timp asa. Probabil vei fi uimita sa constati ca burtica inca nu a disparut. Dar va disparea in curand. In minutele de dupa nastere, contractiile fac ca uterul sa se micsoreze. La o saptamana dupa nastere, el cantareste cam 500 de grame, jumatate din greutatea pe care o avea in momentul nasterii. La doua saptamani de la nastere, greutatea lui scade la 300 de grame si se strange atat de mult incat abdomenul nu mai este deloc umflat. La sase saptamani de la nastere, uterul este la greutatea lui normala, de aproximativ 70 de grame.

Dupa ce se naste copilul, celulele care alcatuiau captuseala uterului incep sa se desprinda si produc lohiile – o scurgere care in primele zile contine sange, deci va avea o culoare rosu aprins, iar apoi devine mai deschisa, roz, alba sau galbuie, pana cand se opreste, la cateva saptamani de la nastere.

Si sanii trec prin schimbari importante. Schimbarile hormonale de dupa nastere pornesc producerea de lapte. In primele zile, nou-nascutul se hraneste cu colostru, o substanta galbuie, pe care glandele mamare o produc in timpul sarcinii. Suptul declanseaza producerea de prolactina, hormon care stimuleaza secretia laptelui, si oxitocina, care contracta canalele ce transporta laptele. Daca la primele alaptari simti usoare crampe abdominale, e din cauza ca oxitocina contracta si uterul. Odata ce se porneste secretia de lapte, sanii pot sa devina umflati, grei si durerosi. Aceasta umplere excesiva sanilor se numeste angorjare si va disparea in cateva zile. Singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa alaptezi cat mai des. Iar, daca alaptezi des inca de la inceput, poti chiar sa previi angorjarea.

Chiar daca, din diferite motive, nu alaptezi, sanii vor incepe sa produca lapte, iar senzatia neplacuta de sani plini va dura cateva zile. Aplicarea unor comprese reci va opri producerea laptelui.
Multe gravide sa bucura sa vada ca parul lor devine mai des si mai bogat. Dupa nastere, insa, are loc fenomenul opus. Parul incepe sa cada si nu este exclus ca, dupa pieptanat, sa-ti pice cate o mana intreaga de par. Nivelul crescut de estrogen a facut ca parul sa cada in cantitati foarte mici in timpul sarcinii, iar acum, nivelul din ce in ce mai scazut al acestui hormon te face sa pierzi cantitati mult mai mari. Nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca firele cazute vor fi inlocuite de altele noi. Pe de alta parte, daca in timpul sarcinii ai observat un exces de par pe fata si corp, acum vei scapa de el, in urmatoarele trei luni de la nastere.

Si pielea va reveni la normal in urmatoarele luni. Schimbarile hormonale fac ca, la unele gravide, sa apara pete inchise la culoare pe frunte, obraji sau nas. Este vorba de afectiunea numita cloasma. Acum petele incep sa se estompeze si, in curand, vei avea pielea la fel de frumoasa si de curata ca inainte de sarcina.

Grijile care le preocupa cel mai mult pe proaspetele mamici sunt legat de organele genitale. Imediat dupa nastere, vaginul este inca deschis, umflat si iritat. In urmatoarele zile, umflaturile incep sa se retraga si vaginul isi recapata tonusul muscular. In saptamanile de dupa nastere va reveni, incet – incet, la dimensiunile normale. Exercitiile Keggel ajuta muschii perineali sa revina la tonusul normal. Zona este cu atat mai dureroasa daca ti s-a facut o epiziotomie sau daca tesutul s-a rupt. Insa, in cateva saptamani, rana se va vindeca daca respecti regulile de igiena impuse de medic.

Corpul tau nu este singurul care trece prin schimbari majore. Fluctuatiile hormonale, impreuna cu durerile pe care inca le mai simti, solicitarea fizica, oboseala si marea schimbare aparuta in viata ta iti pot provoca o dispozitie schimbatoare, usoare depresii si nervozitate. Aceasta stare va disparea de la sine in primele saptamani, pe masura ce bebelusul te lasa te odihnesti mai mult, durerile dispar, iar bucuria de a fi mamica pune stapanire pe sufletul tau.


Taguri articol:
corpul dupa nastere

Autorul articolului "Corpul tau, dupa nastere": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Corpul tau, dupa nastere"...

Alte articole
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Cat timp dedicam copiilor ?
Cat timp dedicam copiilor ?
Traim in secolul vitezei, in vremuri in care timpul inseamna bani, in care femeile s-au modernizat si emancipat. Suntem acum
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu