Flu
 
 
 
 
Cum tratam ragadele? Alaptatul corect nu este dureros sau dificil nici pentru ma anici pentru sugar. Durerea este un semn clar ca ai gresit ceva. Desi in primele zile ale copilului este oarecum normal sa simti un usor disconfort, ragdele si sangerarile nu trebuie sa faca parte din rutina zilnica.

Ragadele sunt mici fisuri aparute pe suprafata mamelonului. Sunt dureroase, reprezinta o poarta de intrare pentru bacterii si uneori sangereaza. Este posibil sa observi ca din mamelon curge sange, dar nu simti niciun fel de durere. Acest lucru se intampla pentru ca, incepand sa produca lapte, sanul este mai bine vascularizat.

Care sunt cauzele?

• Pozitia incorecta la san este cauza principala. Daca mama si bebele invata ce presupune alaptatul corect, ragadele ar trebui sa dispara rapid. Chiar si mici corecturi in tehnica alaptatului pot face o diferenta importanta.

• Candidoza bucala a bebeluslui. Unii bebelusi fac candidoza in primele zile dupa nastere. Este vorba de boala provocata de bacteria Candida Albicans, bacterie care se inmulteste excesiv in gurita.

• Problemele pielii. O piele foarte uscata sau afectata de eczeme este un teren propice ragadelor. Poti sa ai aceste probleme datorita aerului uscat, contactului cu detergenti sau produse cosmetice.

• Folosirea incorecta a pompei de san. Multe mamici folosesc pompa, incercand sa reduca din mesele copilului la san. Dar si pompa poate sa aiba acelasi efect daca este prea putenica sau daca nu o folosesti corect. De asemenea, acest dispozitiv poate sa rupa capilarele si sa produca mici hemoragii sub piele.

Ce este de facut?

• Invata sa alaptezi corect. Copilul trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila, cu burtica lipita de a ta si cu fata catre san. Fa-l sa deschida gurita mare ca sa prinda nu numai mamelonul ci si o mare parte din aureola. Cand deschide gurita, nasul lui trebuie sa fie la nivelul mamelonul pentru ca atunci cand prinde sanul, gingia de jos sa fie cu mult sub mamelon.

• Schimba pozitia la fiecare alaptat. Astfel, gingiile copilului vor apasa de fiecare data pe o alta parte a sanului.

• Alapteaza putin si rar. Cu cat e mai infometat copilul cu atat va suge mai tare, paasand cu mai multa putere pe san.

• Spala sanul doar cu apa curata si calduta. Sunt interzise lotiunile, sapunurile sau parfumul.

• Dupa fiecare alaptat, unge sanul cu putin lapte si lasa-l sa se usuce la aer. Se spune ca laptele tau este cle mai bunremediu impotriva ragadelor.

• Daca laptele nu pare sa imbunatateasca situatia, foloseste un unguent special. Poti incerca Garmastan, Bepanthen, Lasinoh sau chiar banala crema de galbenele.

• Pentru dureri ia un calmant usor pe baza de ibuprofen sau acetaminofen.

Daca dupa toate aceste masuri nu observi nicio imbunatatire, cere sfatul medicului. Ragadele sunt o buna poarta de intrare pentru bacterii care ajung rapid sa puna stapanire pe tot sanul, ducand la mastita.

Oricate neplaceri ar avea mama, bebeluslul nu este deloc afectat de ragade. Nici sangele care poate sa curga din mamelon nu ii face rau, asa ca alaptatul poate sa continue daca mama il suporta. Insa problema trebuie rezolvata pentru ca alaptatul sa devina o placere pentru ambii protagonisti si sa dureze cat mai mult.


Taguri articol:
tratam ragadele

Autorul articolului "Cum tratam ragadele?": Erika
26.02.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cum tratam ragadele?"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu