Flu
 
 
 
 
Mai multa energie dupa nastere Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica exact atunci cand ar trebui sa fie fericite si mereu zambitoare. Motivul este unul evident: oboseala. Desi lipsa somnului este normala in perioada post-partum, sa fii epuizata nu este normal si nu este bine nici pentru tine, nici pentru nou-nascutul tau.

Unele mamici se simt bine dupa primele zile petrecute acasa. Durerile nasterii au trecut, mediul familiar le ajuta sa se relaxeze, iar prezenta persoanelor dragi le inveseleste. Insa, in cele mai multe cazuri, oboseala isi atinge apogeul intre a doua si a patra zi de la intoarcerea acasa. Un nou moment critic este in saptamanile 8-10, cand lipsa somnului deja incepe sa faca ravagii in organismul si asa slabit in urma nasterii. La sase saptamani dupa nastere, doar 50% dintre lauze isi recupereaza energia dinaintea sarcinii. Un sfert din mamici se simt mai energice si mai odihnite abia la sase luni de la nastere. Ceea ce inseamna ca celelalte 25 % din tinerele mame inca sunt apatice si obosite chiar si atunci cand copilul implineste sase luni.

Principalul factor care duce la oboseala accentuata este lipsa somnului. Desi dormi cat se poate de mult, niciodata somnul este odihnitor. Explicatia este simpla. Un ciclu complet de somn dureaza 90 de minute si este format din patru faze. Adevarata odihna are loc abia in cea de-a patra faza, cunoscuta ca REM (Rapid Eye Movement). Daca te trezesti in timpul oricareia dintre fazele somnului, atunci cand adormi din nou vei lua de la capat intregul ciclu. Atunci cand dormi cate putin nu mereu apuci sa ajungi in faza cu adevarat odihnitoare a somnului. Atfel, desi poate ca reusesti sa dormi cate opt sau noua ore pe zi cumulate, organismul tau nu se poate odihni cu adevarat.

Daca in ultimele luni ale sarcinii ai avut insomnii, acum vei avea si mai mari probleme cu somnul. Hormonii care te tineau treaza inainte de nastere continua sa lucreze si acum. Acest fapt, combinat cu nevoile nou-nascutului, te face sa stai treaza mare parte din zi. Nervozitatea, starea de letargie, apatia, usturimea ochilor sunt simptomele principale ale lipsei de somn. Ele pot disparea daca ai parte de cel putin doua nopti de somn neintrerupt.

Dar, pentru a nu fi nevoie sa tratezi simptomele, este mai bine sa previi epuizarea. De cate ori ai ocazia, fa-ti rezerve de energie pe care organismul tau sa le foloseasca atunci cand are nevoie. Nu lasa sa ajungi intr-o stare de epuizare pentru a face ceva.

Organizeaza-ti timpul asa incat odihna sa fie prioritatea ta numarul unu si nu te sfii sa ceri ajutorul rudelor, prietenilor si, mai ales, proaspatului tatic. Spune-i care sunt responsabilitatile lui zilnice si lasa-l sa se ocupe de ele in ritmul sau propriu, fara sa-l critici sau sa-l verifici. Pentru tine, nu pastra mai mult de doua sarcini zilnice, in afara celor legate de ingrijirea copilului. Cand nou-nascutul adoarme, lasa totul de o parte si incearca sa adormi si tu.

Ca sa poti dormi noaptea, macar din cand in cand foloseste o pompa de san si fa o rezerva de lapte intr-un biberon. Impeuna cu tatal, fa cu schimbul la hranirea bebelusului. Astfel vei putea sa dormi o jumatate de noapte sau o noapte din doua.

In afara de oboseala, nervozitatea este provocata adesea de dezordinea care pare sa puna stapanire pe casa ta. Oriunde te uiti vezi biberoane, hainute, suzete si oricat te-ai stradui niciodata nu e la fel de curat ca inainte de venirea bebelusului. Pentru a avea un loc in care sa te relaxezi, pastreaza o camera curata, neatinsa de lucrurile lui bebe. Retrage-te aici de cate ori simti nevoia de o pauza.
Un organism sanatos si puternic rezista mult mai bine in conditii de stres, decat unul slabit. Continua sa iei suplimentele cu vitamine si minerale pe care le luai in timpul sarcinii si asigura-ti o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Acum ai cea mai mare nevoie de o alimentatie sanatoasa, bogata in carbohidrati, care sa iti dea energie. In niciun caz nu tine o dieta.


Taguri articol:
multa energie dupa nastere

Autorul articolului "Mai multa energie dupa nastere": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Mai multa energie dupa nastere"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Cat timp dedicam copiilor ?
Cat timp dedicam copiilor ?
Traim in secolul vitezei, in vremuri in care timpul inseamna bani, in care femeile s-au modernizat si emancipat. Suntem acum
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu