Flu
 
 
 
 
Putem scapa de vergeturi? Vergeturile arata ca o bucata de tesut foarte subtire si intins si exact asta sunt. Ele apar la schimbarea volumului corporal, mai ales daca aceasta schimbare este brusca, asa cum se intampla in sarcina. Partea de la suprafata a pielii este normala, dar in cea de dedesubt straturile de colagen si elastina, care dau elasticitate pielii, s-au subtiat si s-au rupt. La inceput, vergeturile sunt de un rosu inchis, chiar vinetii (vergeturi imature), pentru ca pielea intinsa este mai subtire si mai transparenta, deci se vad micile vase de sange din profinzimea ei. Cu timpul, aceste vase de sange se contracta si semnele rosii sunt inlocuite de unele albicioase, sidefii (vergeturi mature). In acest stadiu culoarea este data de stratul de grasime care se vede prin piele.

Vergeturile apar destul de des pe sanii si abdomenul gravidelor. Cauzele sunt in mare parte hormonale. In timpul sarcinii, hormonii au rolul de a inmuia ligamentele de colagen ale pelvisului, asa incat teusturile sa se poata intinde mai usor la nastere. Din pacate, se inmoaie si colagenul din piele, ducand la formarea vergeturillor. Majoritatea mamicilor incep sa observe vergeturile din luna a sasea, cand abdomenul este deja mult marit fata de forma initiala.

Unele femei au un strat de colagen mai slab decat altele, deci au mai multe sanse sa se aleaga cu vergeturi. Sunt mamici care nu se confrunta deloc cu aceasta problema si altele care fac aceste dungi inestetice nu numai pe burtica ci si pe fese, coapse, sani. De vina este mostenirea genetica. Unele cercetarii au aratat ca femeile care au vergeturi dinc auza sarcinii au si ligamentele planseului pelvin mai slabe, deci exercitiile Keggel sunt importante pentru a preveni incontinenta urinara.

Vergeturile sunt prezente si pe corpul celor care slabesc sau se ingrasa brusc, mai ales aca au o dieta de tip yo-yo, al persoanelor care acumuleaza rapid masa musculara si al adolescentilor care cresc rapid. La fete vor aparea cel mai des pe solduri si sani, iar la baieti pe spate si in partea superioara a bratelor.

Din pacate, vergeturile nu pot fi tratate asa incat sa scapi de ele complet. Se pot atenua si, uneori, se pot preveni. Spunem uneori pentru ca nu exista nicio dovada stiintifica concreta cum ca produsele cosmetice ar putea sa previna vergeturile, desi multi producatori ne promit asta. Daca mama, sora sau alte femei din familie au facut vergeturi in timpul sarcina, aproape sigur nici tu nu vei scapa. Poti incerca uleiuri si lotiuni hidratante, masaj sau alte metode, dar sansele de reusita sunt mici. E adevarat ca pielea hidratata si bine hranita este mai elastica si, teoretic, ar fi mai putin predispusa vergeturilor, insa la o gravida, pielea de pe abdomen este atat de solicitata incat, oricat de elastica ar fi, se va rupe, daca asa este inscris in codul genetic. Singurul lucru cu adevarat important pe care il poti face este sa-ti supraveghezi greutatea, printr-o alimentatie adecvata si multa miscare. Daca pielea abdomenului s eva intinde oricum, macar cea de pe solduri, fese si coapse va fi ferita de vergeturi cand iti pastrezi geutatea in limitele normale.

Daca esti una dintre mamicile mai ghinioniste si te-ai ales cu vergeturi in urma sarcini, va trebui sa te obisnuiesti cu gandul ca pielea din acele locuri nu va mai fi niciodata complet normala. Te poti consola cu gandul ca vrgeturile tale se vor strange cu timpul, devenind mai deschise la culoare si mai putin vizibile.

Exista o multime de creme cosmetice care promit sa-ti faca pielea ca noua. Din pacate, sunt degeaba, caci nu exista dovezi stiintifice legate de prioprietatile lor anti-vergeturi. Nici macar cremele cu colagen nu pot face nimic. Se stie deja ca elastina si colagenul aplicate la suprafata pielii nu pot patrunde in profunzime. Cremele cu unt de cacao sunt laudate pentru faptul ca ar ajuta la estomparea cicatricilor, deci probabil ca ar trebui incercate, dar, din nou, nu are rost sa-ti faci iluzii prea mari. Singura sansa ar fi sa intervii rapid, atunci cand vergeturile sunt inca in faza imatura, adica atunci cand sunt rosu inchis la culoare. Exista posibilitatea ca unele creme, cele cu acid retinoic (o forma de vitamina A) - Retin A, Smooderm - sa poata reface pielea in profunzime, dar numai in primele face ale vergeturilor. Inainte de a folosi asemenea creme, cere acordul medicului daca esti insarcinata sau alaptezi.

Laserul poate fi folosit pe vergeturile imature, care sunt inca rosiatice. Caldura razei laser inchide vasele de sange, altfel scapi de culoarea rosie si grabesti procesul de contractare a vaselor de sange. Totusi, pe termen lung efectele nu sunt foarte vizibile. Laserul nu face decat sa grabeasca «maturizarea» vergeturilor, deci te ajuta sa ajungi mai repede la forma albicioasa, mai putin vizibila. Noi si noi tratamente cu laser apar continuu si unele saloane de infrumusetare promit sa imbunatateasca aspectul pana si al vergeturilor mature. Probabil ca nu ar strica sa incerci, insa cere pareri inainte. Oricum, tine minte ca nici tratamentele cu laser, oricat de performante si de scumpe ar fi, nu-ti vor face pielea sa aratae ca inainte. Vergeturile pot fi estompate, dar nu dispar complet.

Un efect asemanator ar putea avea dermabraziunea, care indeparteaza straturile superficiale ale pielii, grabind producerea de celule noi, care ar putea avea un aspect mai sanatos. Din nou, nu functioneaza la toata lumea si nu face sa dispara complet striatiile pielii.

Exista si varianta chirurgiei estetice, care indeparteaza pielea afectata de vergeturi, mai ales pe abdomen, unde de obicei exista si putina piele in exces, mai ales la mamici. Aceasta modalitate este singura eficienta, insa implica riscurile unei operatii, lasa cicatrici mai mici sau mai mari si nu poate sa previna aparitia unor noi vergeturi, la o eventuala viitoare sarcina.


Taguri articol:
putem scapa vergeturi

Autorul articolului "Putem scapa de vergeturi?": Erika
11.06.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Putem scapa de vergeturi?"...

Alte articole
Corpul tau, dupa nastere
Corpul tau, dupa nastere
Ca si cum grijile pentru nou-nascut n-ar fi de ajuns, proaspetele mamici trebuie sa-si faca griji si pentru propriul corp care le
Mai multa energie dupa nastere
Mai multa energie dupa nastere
Cele mai multe dintre proaspetele mamici descopera ca sunt lipsite de viata si apatice in primele saptamani de dupa nastere, adica
Viata de dupa cezariana
Viata de dupa cezariana
Desi in tarile dezvoltate unul din patru copii sunt nascuti prin cezariana, nu trebuie sa uitam ca cezariana este o operatie
Gadget-uri pentru mamici
Gadget-uri pentru mamici
Ne aflam intr-o perioada grea pentru mamicile care trebuie sa caute cadouri, sa decoreze casa si, in acelasi timp, sa aiba grija
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Avem musafiri - ce facem cu copiii?
Cu siguranta, nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu