Flu
 
 
 
 
Care este locul meu in familie? Mamica insarcinata este in centrul atentiei atat in familie cat si in cercul de prieteni. Dupa nastere, tot ea este intrebata cel mai adesea cum se simte, ce mai face, i se fac toate placerile, este alintata. Toata lumea il ignora pe tatic. Intr-adevar, din punct de vedere fizic, el este cel norocos, nu suporta nici sarcina nici durerile nasterii. Insa din punct de vedere emotional, evenimentul este la fel de marcant si pentru el. Majoritatea taticilor resimt un amestec de bucurie, fericire si frustrare. Nu e usor sa ti se schimbe viata intr-o clipa. Pentru a-si regasi echilibrul ei trebuie sa-si asume rolul de tata fara sa uite ca sunt si barbati, soti, iubiti, prieteni pentru proaspetele mamici. Iar asta nu e deloc usor.

Aparitia bebelui echivaleaza cu o schimbare majora de statut. Nu mai esti doar fiul tatalui tau, esti, la randul tau tatal unei mogaldete care depinde de tine. Nu mai esti tanarul lipsit de griji, mereu gata de distractie, esti (sau trebuie sa fii) un tatic responsabil, puternic. Este normal ca aceasta schimbare sa te sperie cu atta mai mult cu cat, pentru tine, se intampla brusc. Mamica a purtat copilul in pantec timp de noua luni, i-a simtit loviturile, a fost aproape de el. Pentru tine, schimbarea este un soc. Chia daca stiei ce te asteapta, povestirile prietenilor nu se compara cu ceea ce simti tu pe pielea ta.

La acest eveniment aparut in voata ta, se adauga distanta dintre tine si bebelus. Nu l-ai tinut in pantec, nu l-ai nascut, nu-l alaptezi. « Atunci care este rolul meu?», te vei intreba.
De aici si pana la o mica depresie nu mai este decat un pas. Toata lumea se strange in jurul mamicii pandind semnele depresiei post-partum. Mai putini se gandesc ca nici taticul nu este ferit de asa ceva. Faimosul « baby blues » apare si la tatici. Acel sentiment ca totul s-a schimbat si ca niciodata nu va mai fi la fel, neputinta resimtita in fata unui bebelus care plange neconsolat, noi si noi responabilitati, relatia, uneori mai rece, cu mamica... nu este de mirare ca nu-ti mai gasesti locul in familie.

In primele luni de la nastere, mamica te vede ca fiind cel care nu o lasa sa se concentreze asupra copilului. Ea nu simte nevoia unei alte relatii afective decat cea pe care o are cu copilul. Aceast relatie o acaparea complet, o copleseste, nu-i mai lasa timp pentru altceva. Dar se va termina in curand pentru ca, pe masura ce bebele creste, mama isi va da seama ca el este o persoana, un om in carne si oase, cu propria lui vointa si nu doar o prelungire a ei. Este datoria ta de barbat sa-ti impui dorintele, sa-i amintesti partenerei tale ca existi, ca ai nevoie de ea. Este de datoria ta sa ajuti mama sa se desprinda incet, incet de copil. Arata-i ca si tu poti avea grija de el, ca si tu poti fi un paritne la fel de bun. Investeste timp in relatia ta cu bebele pentru a-i arata mamicii ca nu este singura care se poate juca cu el, care il poate hrani, care ii poate asigura confortul emotional necesar.

Dar sa nu uitam ca nu esti doar tata ci si barbat. A-ti asuma rolul in familei inseamna a deveni un tatic iubitor si responsabili dar si a redeveni barbatul de care are nevoie partenera ta.

Nasterea unui copil intrerupe relatia amoroasa a parintilor. In corpul mamei are loc o adevarata furtuna hormonala, are dureri, are complexe legate de trupul ei, in timp ce tatal o vede cu alti ochi (uneori sbconstient), este si el obosit, ingrijorat, speriat. Daca mamica simte, pe langa oboseala, si o legatura speciala intre ea si bebe, o legatura care nu o lasa sa se desparta de el, este datoria ta de barbat sa ii reamintesti ce inseamna dragostea, tandretea si, bineinteles, sexul. Cu siguranta ca nu ea va fi prima care isi va manifesta dorintele sexuale. Pentru ca nu le are. Mai degraba are nevoie de iubire, intelegere, imbratisari. Fii rabdator si readu, incet, incet, romantismul in viata voastra.

Cu multa rabdare siperseverenta iti vei gasi locul in familie si te vei simti indeajuns de increzator in fortele proprii pentru a-ti putea asuma noul rol de tata, fara a-l neglija pe cel de sot.


Taguri articol:
care este locul familie

Autorul articolului "Care este locul meu in familie?": Erika
06.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Care este locul meu in familie?"...

Alte articole
Si tu poti calma bebelusul plangacios
Si tu poti calma bebelusul plangacios
Unul dintre primele lucruri care uimesc un proaspat tatic este cat de mult si cat de tare poate sa planga un nou-nascut. N-ar
Mama alapteaza. Eu ce fac?
Mama alapteaza. Eu ce fac?
Chiar si taticii cei mai neexperimentati stiu ca alaptatul este cea mai buna metoda de a hrani un bebelus. Laptele de san contine
Sex dupa nastere?
Sex dupa nastere?
A fi tata este ca si cum ai fi din nou adolescent. Viata ta sexuala este dictata de hormoni. Numai ca acum nu e vorba de hormonii
Manual de utilizare pentru tatici (I)
Manual de utilizare pentru tatici (I)
Americanul Stephen J. Avalos este psiholog specializat pe probleme de cuplu si familie, dar este si tatal a doi baietei. Tine
Manual de utilizare pentru tatici (II)
Manual de utilizare pentru tatici (II)
Sistemul de aerisire (gura) Aveti grija ca orice obiect sa se afle la o distanta sigura de sistemul de aerisire. Orice obiect
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu