Flu
 
 
 
 
Beneficiile sportului pentru viitoarele mamici Cu burtica tot mai mare si binecunoscutele neplaceri ale sarcinii, cu siguranta n-ai chef sa alergi maratoane sau sa bati recorduri de viteza. De fapt, nici nu e nevoie. Insa miscarea de intensitate moderata, ajustata formei tale fizice, varstei gestationale si starii de sanatate iti face foarte bine.

Daca sarcina merge bine si daca medicul tau isi da acordul, sportul te-ar putea ajuta foarte mult, si pe tine, dar si copil. Facand miscrae in mod regulat te simti mult mai bine. Ai mai multa energie, iti imbunatatesti tinuta si scapi de durerile lombare, eviti constipatia, previi durerile de incheieturi si scapi de insomnii. In plus, sportul provoaca o stare generala de bine, datorata endorfinelor. Cand te simti bine, arati mai bine, mai ales ca exercitiul fizic imbunatateste irigarea cu ange a pielii, ceea ce iti da o stralucire sanatoasa. Cum muschii sunt intariti si mai rezistenti, iar inima mai pregatita pentru efort, vei trece mai usor prin travaliu. La momentul cu pricina vei putea sa-ti controlezi mai bine respiratia si vei fi mai rezistenta la efort. Iar dupa nastere, vei putea sa revii mai usor la o forma excelenta pentru ca te vei fi ingrasat mai putin. Desi nu toti expertii sunt de acord, unele studii au aratat ca miscarea moderata, practicata in mod regulat poate sa micsoreze riscul unor complicatii precum diabetul gestational si preeclampsia.

Inainte sa incepi orice fel de exercitii, nu uita sa intrebi medicul. El e singurul care iti poate spune daca ai sau nu voie sa faci miscare. In general, este interzis sportul daca ai hipertensiune, ai avut contractii premature sau rupere prematura a membranelor, ai avut sangerari cu o cauza necunoscuta.

Daca am reusit sa te convingem, probabil ca te intrebi ce fel de sporturi ai voie sa practici. Depinde cand incepi si in ce stare est esarcina ta. Daca si inainte de sarcina faceai sport, continua-ti antrenamentul, dar fa modificarile necesare, in functie de recomandarile medicului.

Daca inaintea sarcinii erai o sedentara, nu trebuie sa te dai batuta. In schimb, va trebui sa incepi usor, cu exercitii simple si sa maresti dificultatea pe masura ce devii mai puternica si mai rezistenta. Pentur tine specialistii recomanda pe saptamana 2 ore si jumatate de exercitii aerobice moderate ca intensitate. Daca esti sanatoasa si sarcina decurge fara probleme, aceasta activitate nu iti va face rau deloc.

Un plan complet si corect de exercitii trebuie sa includa activitati aerobe si anaerobe. Activitatile aerobe, cunoscute si ca exercitii cardio sunt cele care iti solicita sistemul cardiovascular. Mai simplu, cele care te fac sa respiri greu. Poti sa faci dans, aerobic, tae-bo, inot. Acesta din urma este un exercitiu foarte bun pentru ca solicita toti muschii si iti solicita incheieturile. De asemenea, un exercitiu excelent pentru gravide, indiferent de varsta sarcinii este mersul pe jos. Poti sa variezi viteza si distantele in functie de forma ta. Iar daca esti intr-o forma buna si mersul ti se pare prea usor, incearca sa mergi pe un plan inclinat. Ciclismul ar putea sa fie o idee buna, dar va trebi sa te limitezi la bicicleta de camera. Sa iesi pe strada cu bicicleta ar putea sa fie periculos, mai ales ca echilibrul tau are de suferit din cauza abdomenului tot mai greu.

Jogging-ul este un exercitiu complet, excelent pentru a te mentine in forma, dar ese recomandat numai gravidelor care il practicau si inaintea sarcinii (cu modificarile de rigoare). Daca nu esti intr-o forma buna, nu e momentul sa te apuci de alergat.

Pentru a-ti imbunatati flexibilitatea si puterea ai nevoie si de exercitii anaerobe. Incearca Strtching-ul, care nu trebuie sa lipseasca din niciun antrenament, yoga si exercitiile cu greutati. Ai grija la acestea din urma. Nu trebuie sa folosesti greutati foarte mari. Mai degraba fa multe repetari, cu greutati mici.

Orice tip de exercitii ai alege, regula numarul unu este sa iti asculti corpul. In primele luni de sarcina, ai grija la ameteli, greturi. Din treimestrul doi, burtica incepe sa creasca si iti poti piedre echilibrul. Iar din timestrul trei, fatul este tot mai mare si poate sa apese pe plamanii tai, ceea ce inseamna ca nu mai poti sa respiri atat de bine. Daca organismul tau iti da semne ca nu mai poate contina, atunci asculta-l si opreste-te. Care ar fi aceste semne : oboseala exagerata, ameteala, palpitatii, probleme de respiratie, dureri de orice fel (abdominale, lombare, de incheieturi). Daca nu poti vorbi in timp ce faci miscare, inseamna ca te suprasoliciti.

In orice caz, este indicat sa eviti anumite exercitii ce pot repreenta un risc pentru tine si pentru fat. Sun interzise sariturile de orice fel, schimbarile bruste de directie si orice activitate care presupune un risc de accidentare sau de lovituri in abdomen. Nu ai voie sa practici sporturi de contact, schi, scufundari, calarie, ciclism in exterior si orice alte activitati care prezinta risc sporit de accidentare.



Autorul articolului "Beneficiile sportului pentru viitoarele mamici": Erika
26.05.2009

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Beneficiile sportului pentru viitoarele mamici"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu