Flu
 
 
 
 
Bona – strainul de langa copilul tau A avea o familie, un copil este dorinta oricarei femei si lucrul care ne face sa ne simtim implinite, dar astazi ne dorim tot mai mult si o cariera solida si incercam sa imbinam cele doua planuri. Insa in unele domenii si la anumite niveluri o pauza de doi ani este mult prea mare pentru cineva care vrea sa avanseze si sa se dezvolte incontinuu. In aceste conditii, ce facem cu bebelusul cand suntem gata sa ne intoarcem la serviciu? Cine va avea grija, in locul mamei, de un copil de cateva luni? In mod ideal, o bunica. Ea iubeste copilul si este capabila sa aiba grija de el, doar a crescut si ea cel putin unul. Din pacate insa, nu avem intotdeauna aproape o soacra sau o mama care sa aiba grija de copil.

Ce facem? Teoretic e simplu: apelam la o bona. Practic insa e mult mai greu. Timp de noua luni, bebelusul a fost numai al tau. Apoi l-ai "impartit" cu familia si prietenii. Acum te vezi pusa in situatia de a-l imparti cu un strain, care va trebui sa aiba grija de el asa cum ai si tu. Va avea cu adevarat grija de el? Va sti sa se poarte cu el? O va iubi mai mult decat pe mine? Acestea si alte sute de intrebari iti vin in minte si pe buna dreptate. Niciunei mame nu ii este usor sa-si lase copilul in grija unui strain, mai ales daca e vorba de un bebelus. Depinde de tine sa-ti analizezi dorintele si sa hotarasti daca dezvoltarea ta profesionala merita acest sacrificiu.

Presupunem ca ai luat o decizie si ca esti gata sa te intorci la serviciu. Partea cea mai grea vine abia acum: alegerea bonei. Nimeni nu poate ingriji copilul la fel de bine ca tine, pentru ca nimeni nu-l cunoste si nu-l iubeste ca tine. De aceea, a cauta singura o bona este o lupta cu morile de vant. Cum poti alege viitoarea bona a bebelusului tau dintre doua, trei persoane pe care le-ai vazut o singura data in viata? Nu poti. O conversatie de o jumatate de ora nu este suficienta pentru a cunoaste pe cineva si pentru a sti daca este demn de increderea ta. Iar intuitia feminina nu este de ajuns in acest caz, pana la urma ii incredintezi lucrul cel mai de pret pe care il ai.

In mod ideal, aici ar trebui sa intervina prietenii cu recomandari si sfaturi. Dar cum "industria" baby –sitting-ului nu este prea dezvoltata la noi, ai slabe sanse sa gasesti o prietena sau o cunostinta care sa-ti poata recomanda o bona. Si nu o bona oarecare, ci una foarte buna, una care sa iubeasca copiii, sa aiba experienta, sa fie cinstita, responsabila, sensibila, matura, comunicativa, prietenoasa si cu bun simt. Una care sa poata disciplina un copil fara bataie, care sa-l educe, si sa aiba grija de el ca si cum ar fi al ei. Asa ceva nu este prea usor de gasit, mai ales cand cauti de una singura.

Din fericire, ai posibilitatea de a apela la o agentie specializata. Ajunge sa discuti cu ei si, in functie de nevoile tale, ei vor decide care bona din baza lor de date ti se potriveste. Fie ca ai nevoie de cineva cateva ore pe zi, fie care vrei o bona care sa fie mereu acasa cu copilul, sa-l scoata la plimbare, sa-l duca la medic, nu se poate sa nu gasesti ceva la agentie. Probabil ca si asa vei avea de ales intre doua – trei persoane, dar vei sti cu siguranta ca toate sunt de incredere si au experienta.

Pentru a intra in baza de date a unei agentii specializate, o bona trebuie sa treaca de interviuri si teste psihologice. Ea sta de vorba cu specialisti in resurse umane si psihologia copilului care evalueaza experienta ei in ce priveste ingrijirea micutilor. De asemenea, cele mai multe agentii recruteaza bone pe baza unui dosar ce trebuie sa cuprinda acte de studii, referinte, avize medicale, cazier judiciar si testari psihologice. Pare mult mai sigur decat a alege o bona printr-un anunt in ziar.

Chiar daca ai reusit sa alegi o persoana potrivita, nu inseamna ca greul a trecut. Va urma prima zi in care te desparti de copilul tau, prima zi in care ii duci dorul. Ca sa fie mai usor macar pentru el, fa-i cunostinta dinainte cu noua bona si lasa-l sa petreaca putin timp cu ea cand esti si tu prin preajma, asa incat sa nu-i fie total straina cand va ramane toata ziua cu ea. La plecare, nu uita sa lasi numarul de telefon la care poti fi gasita, dar si numarul tatalui si al mediculu pediatru.

Autoarea urmatorului articol ai putea fi chiar tu!
Ai sfaturi pentru celelalte mamici? Ai trait un eveniment pe care vrei sa-l ni-l povestesti? Ai o poveste interesanta legata de sarcina ta, copii, sau viata de mamica? Stii vreo reteta care crezi ca le-ar placea si altor pici? Ai o lista cu adrese utile din orasul tau?
Trimite-ne textul tau pe adresa copilulmeu@flu.ro si noi il vom publica in sectiunea de articole a site-ului pentru ca si celelalte mamici sa poate profita de pe urma sfaturilor si a experientei tale.


Taguri articol:
bona strainul langa copilul

Autorul articolului "Bona – strainul de langa copilul tau": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Bona – strainul de langa copilul tau"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu