Flu
 
 
 
 
Cand concepem primul copil? Care este varsta ideala pentru a avea primul copil? Toata lumea va raspunde "Atunci cand esti pregatita". Adica atunci cand ai gasit tatal potrivit, cand ai o situatie financiara stabila, cand ai o cariera, cand te simti in stare sa ai grija de un bebe. E o decizie personala, iar argumentele trebuie analizate bine inainte de a trece la fapte. Daca faci un copil la 20 de ani, vei fi o mama tanara, vei putea sa te bucuri de copilul tau din plin pentru ca veti fi pe aceeasi lungime de unda, ba chiar iti vei creste si nepotii.

Daca il ai la 40 de ani, nu vei avea aceste beneficii, dar vei putea putea sa-i oferi tot ce ii trebuie, avand o cariera solida, o relatie matura si stabila, un cont suficient de mare. Unele din noi sunt gata sa-si asume responsabilitati si sa renunte la noptile in cluburi abia la 35 de ani, in timp ce altele ar renunta la orice, oricand pentru a deveni mame. Din punct de vedere emotional, nu exista un moment anume care sa fie acelasi pentru toate femeile.

In schimb, din punct de vedere biologic, nu orice varsta e potrivita pentru sarcina si nastere. Pe masura ce imbatranim, sansele de a concepe un copil scad, in schimb creste riscul de complicatii in timpul sarcinii si nasterii.

Ne nastem cu un numar mare de ovule imature, intre unul si doua milioane, insa ele incep sa moara imediat dupa nastere, astfel ca pana la prima menstruatie, mai raman in jur de 400.000. In fiecare luna mor in jur de 1000 de ovule, unul singur ajungand sa se maturizeze. Cele care raman in ovare isi pierd din calitate pe masura ce timpul trece, deci scad sansele ca ele sa se poata transforma intr-un fat sanatos.

Inainte de 20 de ani, sansele de a concepe sunt mari, insa este posibil ca organismul mamei sa nu fie suficient dezvoltat pentru a duce o sarcina la termen, fara complicatii. Travaliul si nasterea sunt de obicei mai usoare pentru ca tesuturile mamei sunt mai flexibile.

Intre 20 si 30 de ani, se considera ca este varsta potrivita, din punct de vedere medical, pentru a avea copii. Fertilitatea este ridicata; 95% dintre femei raman insarcinate in primele 12 luni de incercari. Riscul complicatiilor este minim la mamele sanatoase, iar calitatea ovulelor este ridicata, deci defectele congenitale la copil si avortul spontan sunt rare. La aceasta varsta, problemele sunt de ordin emotional si financiar. Putine femei sub 30 de ani au cariere puternice si o situatie materiala stabila. Si mai putine sunt gata sa-si asume o responsabilitate atat de mare, cum este un copil.

Intre 30 si 40 de ani, sansele de a concepe scad usor. Pana in 35 de ani, 90% din femei reusesc in primul an de incercari, iar dupa 35 de ani, procentul scade pana la 70%. Apare riscul de malformatii si boli congenitale la fat, insa acesta nu e foarte mare. Una din 900 de femei nasc copii cu sindromul Down, la aceasta varsta. Creste si riscul de complicatii la mama, dar daca ea este sanatoasa si beneficiaza de ingrijire atenta, acestea pot fi prevenite. Problema cea mai mare este ca infertilitatea descoperita dupa 30 de ani este mai greu de tratat si va dura inca doi – trei ani pana cand se obtine sarcina.
Exista multe femei care nasc copii sanatosi, fara complicatii si dupa 40 de ani, insa fertilitatea scade mult. Doar jumatate din femeile de 40 de ani reusesc sa ramana insarcinate in primul an. La peste 45 de ani, procentul scade sub 10%. Din pacate, riscul de avort spontan este de 40%, caci ovulele sunt deja batrane, iar organismul este programat sa elimine embrionul cu defecte cromozomiale. Complicatiile la mama sunt des intalnite, in special daca dieta ei si modul de viata nu sunt cele mai corecte. De asemenea, o femeie din 100 va naste un copil cu sindromul Down.

In anumite conditii, medicii ne sfatuiesc sa ne grabim, daca vrem sa avem vreodata copii. Nu e un lucru pe care sa-l faci la comanda, dar in unele situatii e mai bine sa nu astepti prea mult. Cine trebuie sa se grabeasca?

- Femeile cu cicluri neregulate, care pot avea probleme de ovulatie.

- Femeile cu ovare polichistice sau endometrioza care pot avea nevoie de tratament pentru infertilitate.

- Cele care au suferit de chlamidia.

- Cele care au facut chimioterapie.

- Femeile cu probleme de greutate, pentru ca obezitatea si subponderabilitatea pot afecta fertilitatea.


Taguri articol:
cand concepem primul copil

Autorul articolului "Cand concepem primul copil?": Erika
03.07.2008

Vezi ce a mai scris autorul articolului "Cand concepem primul copil?"...

Alte articole
Comentarii
posteaza si tu un comentariu
 
 
Nume
*camp obligatoriu
 
 
Mail (nu va fi publicat)
*camp obligatoriu
 
 
Website
 
 
 
 
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu